Skocz do zawartości
kargs

Dziwna "wydajnosc" karty graf. co robic?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem. A mianowicie w grze Morrowind w pomieszczeniach podczas poruszania sie ekran "tnie", ale nie wyglada mi to na "normalne" cięcie spowodowane za slabym sprzetem bo fps utrzymuje sie na poziomie 80 fps. (sprawdzane FRAPS) Natomiast gdy wyjde z wnetrza do otocznia to juz tego nie ma a fps wynosi 20-30 fps (1024x768). Czy to normalna wydajnosc? Sprzet jak w podpisie.

Druga sprawa to gra GTA VC. Podczas jazdy samochodem ekran momentami tak jakby zwalnia. Praktycznie przy kazdej rozdzielczosci.

W grze Battlefield mialem podobny problem z cięciem. Gra chodzila szybko ale sie przycinala. Po reinstalce systemu wogle nie chce sie opdpalic (podczas ladowania planszy wychodzi do pulpitu).

Probowalem wielu rzeczy: najpierw eksperymentowalem z ustawieniami w sterownikach, potem zrobilem reinstalke od zera bez instalacji driverow do AGP (sis agp 1,13), ostatnio zainstalowalem Geforce Tweaker i ustawilem opcje FAST i wydawalo mi sie ze pomoglo (przynajmniej w Morrowindzie) ale teraz znowu jest to samo. Sciagnalem sis agp 1,14 ale to tez nie pomaga. Wylaczylem w biosie opcje Fast Write, zmniejszalem Graphic Win Size na 64mb (bylo 128 - polowa pamieci). Wiecej zmian nie pamietam ale to jeszcze nie wszystko i nic nie pomoglo.

Sprzet byl podkrecany (cpu fsb na 166) ale przed podkrecaniem bylo tak samo. Karte tez podkrecalem (proc i pamiec) ustawialem timingi ramu na fast a nawet turbo. Ostatnio wszystko "odkrecilem" ale nie pomaga.

Mozliwe zeby dysk nie wyrabial? Mam stary Segate 6,4gb i wlaczne dma, tasma 80-zylowa.

Kolega ma Durona 1,2 Ghz 256 ramu, karte identyczna i ECS K7S5A i u niego gta lepiej chodzilo (nie wiem jak inne), wiec za slaba karte chyba mozna wykluczyc. Tyle ze on ma win XP a ja 98 SE. To moze systemu wina?

Jesli ktos moze pomoc, to prosze o odpowiec, bo ja juz nie mam pomyslow co robic.

Sprzet jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze win 98 SE to jeden z najgorszych windowsów razem z 95 (bo stary) i Me.

zmień na 2K i powinno być lepiej a ponadto poczytaj temat o seojej mobo i tam może znajdziesz odpowiedź.

p.s. zawalistą masz płytę główną :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze win 98 SE to jeden z najgorszych windowsów razem z 95 (bo stary) i Me.

zmień na 2K i powinno być lepiej a ponadto poczytaj temat o seojej mobo i tam może znajdziesz odpowiedź. 

taaaa ECS rules :wink:

na Twoj sprzecik spokojnie laduj XP SP1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze mam zawalista plyte :) :D

A post o mojej mobo czytalem a nawet pytalem ale nikt nie odpowiedzial :( Zreszta caly czas sledze co tam sie dzieje :)

Aha ile zajmuja MINIMALNIE XP i 2K. Bo dysk to ja mam ubogi :( A jeszcze gry musza sie zmiescic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

98 i 95 to bardzo dobre systemy, tylko trzeb się nimi umieć dobrze posługiwać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

win 2K + SP3 zajmuje równo 800 MB wliczając jakieśtapetki różne itp. no i lepiej chodzi, żre mniej ramu i nie wygląda jak choinka.

a mobo mamy fajne, lepsze od większości na tym forum 8O .

8O :lol:

facet nie pisz takich glupot bo przynosisz wstyd naszemu miastu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

win 2K + SP3 zajmuje równo 800 MB wliczając jakieśtapetki różne itp. no i lepiej chodzi, żre mniej ramu i nie wygląda jak choinka.

a mobo mamy fajne, lepsze od większości na tym forum.

Nie popadaj w samozachwyt, bo to jest niedobry nałóg ... 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sobie sis agp 1.16a ale problememy najprawdopodobniej powoduje system i hdd. U mnie też na 98 gry chodziły dziwnie, zwalniały momentami, a po zmianie systemu na 2000 wszystkie problemy zniknęły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mucha_bn -> Przeciez napisalem ze grafa nie jest za slaba bo kumpel na identyczna i xp i u niego sie nie tnie

A co do plyty ECS L7S7A2. Sadze ze ludzie mowia ze jest gowniana dlatego ze ECS ma taka opinie, a nie ze sprawdzali ta plyte. Kazdy sie zmienia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Ecsy sa ostro wydajne:) Szkoda ze takie drogie  :D  BTW moze dlatego ci sie gry tna bo masz taka grafike? pomysl nad tym:)

wydajne - owszem. mimo, że to ECS to chipset jest bardzo wydajny i każde kt400 wymięka wydajnościowo.

a drogie ? nie zauważyłem. 220zł za takie mobo jak moje i można sprzedać dołączny czytnik (mój poszedł za 100zł). taniej się nie da.

i nie popadam w samozachwyt. wiem że nF2 są lepsze ale kosztują 3 razy więcej niżwyszedł mnie ten ECS (150zł :D ).

a L7S7A2 jest lepszy od większości płyt głównych na forum bo ile osób ma stare celerony, kt133(a), 266(a), kt333, sis 734, asrocki i stare płyty pod P4. od sis 746 lepsze jest tylko kt600 i nF2 oraz nowsze chipsety pod P4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam problem. A mianowicie w grze Morrowind w pomieszczeniach podczas poruszania sie ekran "tnie", ale nie wyglada mi to na "normalne" cięcie spowodowane za slabym sprzetem bo fps utrzymuje sie na poziomie 80 fps. (sprawdzane FRAPS) Natomiast gdy wyjde z wnetrza do otocznia to juz tego nie ma a fps wynosi 20-30 fps (1024x768). Czy to normalna wydajnosc? Sprzet jak w podpisie.

...

Sprzet jak w podpisie.

Jeśli chodzi o GTA, nie wiem, nie gram.

Jeśli chodzi o Morrow, to kilka uwag, bo configi mamy podobne.

-> FRAPS fajna rzecz, ale włącz sobie show FPS w pliku morrowind.ini i porównaj, ile wtedy. U mnie też wewnątrz było 2-3x więcej FPS, niż na zewnątrz, a cieło tak samo.

-> 256MB ram to dla Morrowind za mało. Zmniejsz rozdzielczość, to zobaczysz, że przycinać będzie rzadziej. Ja grałem 1024x768, bez cieni; widoczność na połowę i też mi przycinało. Przyzwyczaj się ;p. Mało RAM+ciut wolny dysk przy swapowaniu pewnie (ATA66, zgaduje?).

-> Morrowind u mnie przynajmniej miał kilka FPS więcej na win98, niż na 2K, więc nie słuchaj AMD ruzlezz -- z resztą mało kto go słucha ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, to juz nie wiem czy jest sens zmieniac.

Rozumiem ze morrowind moze sie ciac, ale gta nie powinno chodzic tak jak chodzi. A i nfshp2 tez jakos dziwnie, a i battlefield niby plynnie a jednak nie :)

sgj -> mowisz ze zmiana na 2k pomogla? Miales taka konf. jak w podpisie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sgj -> mowisz ze zmiana na 2k pomogla? Miales taka konf. jak w podpisie?

Miałem inny konfig: CEL 700, 192 MB SDRAM, jakas marna płyta pod to i M64 z podpisu.. U mnie zmiana systemu pomogła, zresztą od tamtej zmiany korzystam tylko z win NT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za pomoc, sorry ze tak dlugo nie odpowiadalem, ale abonament 15 h w tpsa sie mi skonczyl, a teraz uzywam promocji NOM (20-21 codziennie przez wakacje za darmo!).

Zainstaluje jednak win 2k tylko musze go skombinowac (narazie nie mam). Jak zainstaluje to odpowiem czy pomoglo.

Jeszcze raz dzieki wszystkim!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi zwalniały gry jak korzystałem z układu dźwięku zintegrowanego z chipsetem (AC'97 czy coś), wsadziłem SB 4.1 (80 PLN) i problem zniknął, niedość że wszystkie gry chodzą dużo lepiej, to praktycznie chaczenie jeakie występowało wcześniej w innych grach a szczególnie GTA VC wogóle nie ma miejsca, a wszystko na WIN 98 SE.

Konfig: GA 8SQ800, Celeron 2.0, 256 DDR 400, GF4MX460 (300/540), Caviar 80 GB/8MB cache.

W GTA po wyłączeniu ograniczenia ramek jest jakieś 50-60 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...