wojooo Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2020 Cześć, Mija już prawie 4 rok od kiedy modernizowałem swojego kompa i powoli musze się przymierzyć do kolejnej zmiany Aktualny mój setup nie jest wcale zły ale ze względu na przestarzałe technologie trzeba myśleć o zmianę, żeby znowu wytrzymało kolejne 4 ? Zwracam się z prośbą o doradztwo odnośnie polecenia co najlepiej kupić Aktualnie posiadam: Procesor - i7-6700K Grafika - GTX 980-Ti Karta Muzyczna - Xonar D2X Płyta Główna - ASUS Z170 PRO GAMING RAM - 16GB (nie pamiętam modelu) Dysk NVMe - 1TB Samsung 980 Pro Dysk NVMe - 512 Samsung 970 Evo Plus (niestety leży nieużywany) Dysk SSD 1TB Monitor z obsługą 3440 / 1440 obudowa - Be quiet Silent Base 600 Zasilacz Be Quiet Straight Power 580W Głównym powodem dlaczego chce coś zmieniać jest dysk. Niestety nie obsługuje pełnej prędkości w wersji 980 PRO na moim PCB Na chwilę obecną nie ruszam grafiki, zrobię to chwile później ale również chętnie poczytam propozycje (wymiana na przełomie styczeń / marzec) Do zmiany również obudowa (sama w sobie jest super ale potrzebuje złącza USB C) Dodam, że nie bawię się w OC procesora itd... ewentualnie podkręcić moge ramy ? Chciałbym mieć płytę główną która szybko będzie wstawała i ma dobrą sekcję muzyczną (może wtedy pozbyłbym się D2X) Do czego głównie mi potrzebny komp? do montowania filmów 4K oraz żeby zagrać sobie np w BF5 przez sieć w weekend i chce żeby to wszystko działało bez zająknięcia (W planach kupno gry CyberPunk ? ) Nie chciałbym mieć słabszego kompa od tego co mam obecnie i chciałbym aby było cicho (nie interesują mnie wodne chłodzenia, grafika wiadomo, że będzie głośna) Liczę na Waszą pomoc Zapomniałbym... powiedzmy, że chciałbym sie zamknąć w 3 max 4 tyś (bez Grafiki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) obczaj 10900F widziałem ostatnio za 1800zł nowy na ceneo ręka mnie już swędziała żeby kupić 5.2 single 4.6 all core za 1300zł 10700f do tego zastaw viperów 4133 c19 tanie jak na przyzwoite b-die i dobrze się kręcą,praktycznie to samo co ich topowe 4400 c19 tylko na 1.35v i sporo tańsze,jak im wbijesz 1.45v to 4400 c19 bez wysiłku wyszłoby 1800zł+500zł stawiasz to na z490 elite (860zł) i masz 10 rdzeni,procek szybki do gier,szybkie pamięci i dobrą płytę,po obecnych cenach to 3200zł płytę polecam,masz 2x złącze nvme z dobrym chłodzeniem,masz dużo usb na tyle,masz usb na froncie,chłodną sekcję zasilania (i7/i9 biorą sporo jak im wyłączysz power limit,nawet bez oc),bluetooth i wifi,bios flash z usb bez włączania pc gdyby się coś kiedyś wysypało. bq 500dx 440zł,mugen 5 (wersja push pull) 250zł,razem 3900zł,sporo,ale sprzęt świetny. jakbyś chciał zbić cenę to: -500zł na samym cpu kupując 10700f -100zł na płycie za 750zł msi mpg plus -170zł przy viperach 3733 c17 (nie kręcą się bo to hynixy ale same w sobie przyzwoite za 350) -30zł mugen z 1 wentylatorem -50zł z budą p400a i robi się 3000zł,wydajność nie ta sama ale cena/wydajność lepsza Edytowane 13 Grudnia 2020 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojooo Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Dzieki kolego, Odnośnie płyty głównej... gdzie ją znalazłeś za te 860zł? Jak wygląda sprawa z prockiem... coś gdzieś czytałem / słyszałem, że AMD jest lepszy od intela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojooo Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2020 Nikt nic więcej nie doradzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...