nejmed Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2020 Witam, jakiś czas temu sprzedałem ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 Ti i wczoraj dotarł do mnie w końcu MSI GeForce RTX 3060 Ti 8GB GAMING X TRIO w międzyczasie nic się nie zmieniło w platformie i mam problem z uruchomieniem komputera, mianowicie przy każdym uruchomieniu płyta główna pipczy ale nie są to pojedyncze dźwięki tylko krótka seria/pojedynczy dźwięk lekko przerywany jak to przy beep'ach po czym po chwili normlanie się uruchamia i komputer w zasadzie działa normlanie, gry się uruchamiają itp. Problem pojawił się jednak z Oculus Rift, który wcześniej działał bez zarzutu przez przedłużacz do kable HDMI (długość 2 metry) a teraz nie ma obrazu w googlach, natomiast jak podłączę bezpośrednio do karty to obraz jest i też działa wszystko normalnie... Czytałem, że problem rozwiązuje repeater ale w wypadku kabli 5-10 metrowych czy może być zbyt mało prądu na wyjściu HDMI aby odpowiednio "nakarmić" Oculusa? Wynika z tego, że chyba jest jakiś problem z zasilaniem (a nie powinno być bo ta wersja 3060 ti ma mniejsze TDP niż moja poprzednia 1080ti obie karty były podłączane tymi samymi wtyczkami 2x8 pin z oddzielnych "tasiemek" z zasilacza) i pytanie jak go rozwiązać? Moja platforma to MSI 370 Z SLI plus i5 8400 dysk SSD NVME ale wpięty w gniazdo, które nie ogranicza magistrali PCI-E karta rozszerzeń z portami USB 3.0 podłączona do PCI do obsługi czujników z Rifta i zasilacz... właśnie muszę sprawdzić jaki jest ale albo 550 lub 650 XFX z certyfikatem Gold na pewno. Jak będę w domu to dokładniej sprawdzę. No w konfiguracji ani portach nic się nie zmieniło poza kartą graficzną. Czy wyjęcie kości RAM oprócz jednej lub nie wiem odpięcie urządzeń USB wszystkich i uruchomienie komputera z samą kartą graficzną coś da w kwestii tego błędu płyty głównej i ew braku prądu czy to rzeczywiście zasilacz za słaby, czy może jakieś ustawienia na płycie głównej dotyczące magistrali PCI trzeba/ da się zmienić? to problem z VGA jak się uruchamia to się świeci dioda debug przy VGA ale potem normalnie bbotuje... nie wiem o co chodzi jak sprawdzić czy karta graficzna dostaje odpowiednią ilośc mocy? ? Sprawdziłem zasilacz no ma 750 W więc mocy mu nie brakuje, nie wiem o co chodzi ? płyta główną może nie współpracować z tą kartą? BIOS zaktualizowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_LynX_ Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2020 Użyj Display Driver Uninstaller i raz jeszcze zainstaluj sterowniki do karty i zobacz czy nadal będzie problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2020 Tyle że mu już płyta główna sygnalizuje problem przy bootowaniu to gdzie tam do win i sterowników. Ja bym sprawdził kartę na innej konfiguracji i jak jest to samo oddał/wymienił (raczej to 2 ze względu na dostępność) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2020 Standardowo, wyłącz CSM w biosie.Jak zwierzęta macie systemy zainstalowane na dyskach z mbr zamiast gpt. Wyłącz CSM i zainstaluj system w trybie UEFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nejmed Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2020 5 godzin temu, radiergummi napisał: Standardowo, wyłącz CSM w biosie. Jak zwierzęta macie systemy zainstalowane na dyskach z mbr zamiast gpt. Wyłącz CSM i zainstaluj system w trybie UEFI. hmm sprawdzę przy okazji zmiany platformy, póki co zmieniłem główny adapter na IGP czyli integre i system bootuje bez beepów i błędów odrobine wolniej zapuszczę kombustora czy karta jest stabilna przed chwilą 2 godziny grania w Beas Saber (bezpośrednio do korty wpiętego) i bez jakiś problemów... może rzeczywiście nowe karty dają słabszy sygnał na wyjściu z HDMI i dla Rifta to już to za mało i nie odpala obrazu w googlach - czytałem w internecie i wielu osobom zakup repeatera ze wzmocnieniem rozwiązał ten problem. O tyle dziwne, że ten sam przedłużacz HDMI i Rift działał dobrze na 1080Ti oraz na moim laptopie (lenovo X1 extreeme) temu ten temat no i błąd na płycie też znikąd się nie bierze przecież 5 godzin temu, radiergummi napisał: Standardowo, wyłącz CSM w biosie. Jak zwierzęta macie systemy zainstalowane na dyskach z mbr zamiast gpt. Wyłącz CSM i zainstaluj system w trybie UEFI. Raczej jest w trybie UEFI, idzie to jakoś sprawdzić?Mam partycje EFI a ona raczej tylko przez UEFI jest używana... 5 godzin temu, bamboocha napisał: Tyle że mu już płyta główna sygnalizuje problem przy bootowaniu to gdzie tam do win i sterowników. Ja bym sprawdził kartę na innej konfiguracji i jak jest to samo oddał/wymienił (raczej to 2 ze względu na dostępność) uruchomiłem kombustora, test (GL) msi-01 przez 25 minut 0/0 artefaktów 111500 klatek wygenerowanych (średnio 75) i temperatura karty nie przekraczała 69 stopni, chyba jest z nią wszystko w porządku.... zmiana w BIOS z CSM na UEFI powoduje, że beepów nie ma no ale system nie wstaje bo wiadomo chyba bez reinstalacji się nie obejdzie w takim wypadku, dam znać wkrótce czy rozwiązał się problem z Riftem też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...