Asarew Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2020 Witam czy zasilacz 600W da radę z rtx3070 i i7 9700k? Obecnie posiadam do tego zasilacza gtx 1080ti i i7 9700k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2020 Na styk będzie. A co to za wynalazek ten zasilator ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 a tam na styk....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asarew Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 7 godzin temu, leven napisał: Na styk będzie. A co to za wynalazek ten zasilator ? be quiet! Pure Power 11 CM 600W 80 Plus Gold Taki posiadam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asarew Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 Godzinę temu, Novice napisał: a tam na styk....... Czyli będzie okej? Czy słaby ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wygaa Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 1 hour ago, Asarew said: Czyli będzie okej? Czy słaby ? Będzie ok, nic na styk. Poza tym twój GTX 1080 Ti na 99% ma teraz większe zużycie mocy od RTX 3070. Bodajże 30W więcej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 (edytowane) 600w dałby radę z 3080 i 10700K do gier i pracy to co teraz masz weźmie ze 350W w grach razem Edytowane 19 Grudnia 2020 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_old timer Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 wystarczy, choć zawsze uważam, że mam zapas. Mój UPS Cyberlink pokazuje pobór z RTX 3080 nie więcej niż 520W (przy I9) a RTX 3070 ma znacznie mniejsze TDP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 Według tabelki powyżej platforma z 1080Ti pobiera w Doomie około 450 Wat tak ? Teraz zrób OC i będzie 550 Wat. 600Wat, to moc całkowita zasilacza, a nie linii 12V, która zasila CPU i GPU + peryferia. Poza tym zasilacz musi mieć zapas, żeby się nie przegrzewał i pracował na najlepszej charakterystyce. Po prostu poskładaj całość cuzamen do kupy i wykonaj monitoring np. w Hwmonitorze, gdy komputer jest obciążony grą lub jakimś benchmarkiem. Może być coś syntetycznego, czyli OCCT "power". Test "power " obciąża GPU i CPU, czyli całą platformę. https://www.ocbase.com/download https://download.cpuid.com/hwmonitor/hwmonitor_1.43.zip Pokaż Max Power w teście OCCT "Power" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wygaa Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 (edytowane) 1 hour ago, leven said: Według tabelki powyżej platforma z 1080Ti pobiera w Doomie około 450 Wat tak ? Teraz zrób OC i będzie 550 Wat. 600Wat, to moc całkowita zasilacza, a nie linii 12V, która zasila CPU i GPU + peryferia. Poza tym zasilacz musi mieć zapas, żeby się nie przegrzewał i pracował na najlepszej charakterystyce. Po prostu poskładaj całość cuzamen do kupy i wykonaj monitoring np. w Hwmonitorze, gdy komputer jest obciążony grą lub jakimś benchmarkiem. Może być coś syntetycznego, czyli OCCT "power". Test "power " obciąża GPU i CPU, czyli całą platformę. https://www.ocbase.com/download https://download.cpuid.com/hwmonitor/hwmonitor_1.43.zip Pokaż Max Power w teście OCCT "Power" Jasny gwint... A) Masz rację z mocą całkowitą zasilacza i linią 12V ALE nie sprawdziłeś nawet jaki osoba dana ma zasilacz. Nie mamy tu do czynienia z najtańszym zasilaczem, może i nie szczyt i kompletna burżuazja ale be quiet! PURE POWER 11 600W CM przypominam standard GOLD w specyfikacji na 12V line ma Max Combined Power: 576W B) "Zasilacz musi mieć zapas" - Oczywiście zalecane jest aby był takowy zapas, a szczególnie do OC, ale bez przesady użytownik zapytał czy uciągnie a nie czy będę mieć zapas rzędu 300W. Moda na branie zasilaczy 1200W itp dla mnie to jest totalna bzdura chyba że planuje się iść w SLI. Dobrej jakości zasilacz potrafi wytrzymać długie lata, dla przykładu XFX Core 550W - bronze standard, budżetowo kiedyś kupiony, wyprodukowany przez Seasonic dla XFX. 8 lat, wciąż działa prawidłowo. Poza tym EVGA G2 Supernova 650W... standard Gold i można tak wymieniać. Dobrze wyprodukowane zasilacze wytrzymują naprawdę sporo. Kwestia producenta tak na dobrą sprawę i modelu zasilacza. Sam robiłem kiedyś niemały research na ten temat. Dla przykładu pojawiły się ostatnio na rynku Aerocool nawet po 700W itd, tanie budżetowe i standard "Bronze" przyszedł mi finalnie w pudełku z naklejką "Silver". Takie bagno że odesłałem od razu. W zasilaczu najcięższe chyba były przewody, coil whining przyprawiał o ciarki. Jestem pewien, że takowy 700W+ wyzionąłby szybciej ducha niż be quiet o którym rozmawiamy. Edytowane 19 Grudnia 2020 przez wygaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 (edytowane) No przecież nie pisałem o zasilaczu 1200W, tylko o zapasie mocy i taki 600W będzie na styk do konfigu GTX1080Ti + I7 9700 + reszta bebechów. Zobaczmy wynik OCCT "POWER" od autora tematu. Do RTX 3070 powinien być OK. Edytowane 19 Grudnia 2020 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asarew Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 Żadnego OC nie będę robić bo nie znam się na tym , pobrałem sobie OCCT a także testowałem sobie podczas gier z tego programu CPUID HWmonitor i troszkę nie rozumiem jak mam odczytywać wartości power , czy ktoś może mi powiedzieć ile bierze GPU i CPU mocy? Robiłem test w grze RDR2 na test wydajności przy 1440P i Ustawienia Ultra-Średnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asarew Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 3 godziny temu, leven napisał: No przecież nie pisałem o zasilaczu 1200W, tylko o zapasie mocy i taki 600W będzie na styk do konfigu GTX1080Ti + I7 9700 + reszta bebechów. Zobaczmy wynik OCCT "POWER" od autora tematu. Do RTX 3070 powinien być OK. Wstawiam jeszcze zdjęcie po 5min testu programem I szczerze nic z tego nie wiem,ile w końcu pobierał łącznie mocy CPU i GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...