Aduhi Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2020 Witam. Mam zamiar kupić ssd do laptopa hp 15-bs011nw, żeby poprawić jego wydajność. Niedawno dołożyłem do niego kostkę 8GB ramu ddr4 i komputer zyskał nowe życie, więc trzeba iść za ciosem i skusić się również na ssdka. Planuję sformatować system, który potem postawię na ssd, a hdd zostawię do przechowywania danych. I właśnie chciałem się upewnić, czy jeśli kupię Crucial BX500 250GB + tego ICY-BOX'a (Icy box), to będzie wszystko pasowało? Gdzieś na internecie wyczytałem, że lepiej dać hdd'ka do kieszeni, a ssd podpiąć w jego miejsce. PS: Dlaczego ceny nowych laptopów są obecnie takie wysokie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRDE Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) W moim starym Sony Vaio przechodziłem przez wymianę napędu DVD na SSD. Z tym że ja od początku postanowiłem że SSD (też Crucial BX 250GB) pójdzie w miejce gdzie był HDD, a HDD (przez ICY-Box'a) tam gdzie był DVD. I od 4 lat wszystko śmiga. Z tego co kojarzę to w drugą stronę też by to zadziałało (czyli HDD zostaje tam gdzie jest a SSD idzie do ICY Box'a) ale nie jestem pewien co do wydajności gniazda SATA tam gdzie masz w tej chwili podłączony napęd optyczny. Może ono być wolniejsze. PS. Nauczanie zdalne/praca zdalna - zwiększony popyt - wzrost cen. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez GRDE 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2020 Lepiej dać HDD do kieszeni Caddy. Zmierz najlepiej czy dokładnie Twój laptop posiada rozmiar 9,5mm choć z tego co pamiętam to tak. Covid niestety robi swoje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...