Krehas Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Proc: i5-6500 (stock) z chłodzeniem silentium pc Fortis 2 (temperatury w stresie do 60 stopni) Ram: 16 GB Goodram IRDM (2x8GB) 2133Mhz Cl15 Mtb: MSI B150M Mortar Dysk: SSD Goodram CL100 512 Gb + 1TB HDD WD Blue GPU: MSI GTX 1070 OC X Gaming (temperatury w stresie do 70 stopni) Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 600W Obudowa: Zalman Z3 Witam. Moja maszynka do multimediów i gierek jest już ze mną prawie 5 lat. Używałem go głównie do grania w darmowe gry free to play i w pare innych tytułów i jego wydajność mi wystarczała. W momencie kiedy miała miejsce premiera Call of Duty Warzone i zacząłem grać w tą grę zauważyłem, że gra strasznie mi się zacina. Dołożyłem 8 gb ram i sprawa była z grubsza załatwiona. Dołożyłem większy dysk ssd aby gierka się na nim zmieściła, ale grafika nie dawała już rady bo mogłem grac na niskich w ok. 50 fps i była największym problemem. Udało mi się dorwać GTX 1070 i zacząłem testować gry na nowej grafice. Wszystko szło fajnie, w cyberpunku jest o wiele lepiej.Niestety w warzonie po wymianie karty pojawiły się dziwne ścinki (spadki fps z np 90 do 40 i to dosyć często). Pytanie czy to wina zbyt wolnych pamięci ram czy może tu chodzi tylko i wyłącznie o to, że teraz procesor jest najsłabszym ogniwem i ogranicza kartę w tej grze powodując spadki fps. Domyślam się, że najlepszym rozwiązaniem bedzie wymiana płyty głownej razem z procesorem, czy pamięci ram też powinny być szybsze? Np 3200Mhz? Narazie nie mam pieniędzy na dalsze ulepszenia ale prosiłbym o radę co robić dalej? Da się jakoś przyspieszyć tą i5 na tej płycie? Tak wiem że nie mam chipsetu Z170, chodzi mi bardziej o odblokowanie samych napięć. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez Krehas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) najszybsza opcja to i7 6700 [i sprzedaż i5] bo widać że brakuje wątków a na tej płycie to nic nie wymyślisz [nie wiem czy można na niej turbo ustawić na sztywno] może uda się obniżyć cl ramu Edytowane 21 Grudnia 2020 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krehas Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2020 Troche pobawiłem sie ustawieniami w warzone i jest troche lepiej ale fakt faktem tych wątków brakuje. Rozglądam się właśnie za i7-7700 lub i7-6700. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...