Gwynbleidd66 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2020 Witam wszystkich. Po dość długim czasie na obecnym zestawie (i5-4690k/MSI GTX 970/8GB RAM), który ma już 5.5roku, powoli zbieram się na wymianę całości, jedyne co zostanie z obecnej konfiguracji, to 2 dyski na złączu SATA. Nowy komputer będzie przeznaczony głównie do gier w 1440p celując w najwyższe ustawienia, w tym ray tracing, niemniej ma także pomagać przy pracy na wielu aplikacjach jednocześnie. A więc nie przedłużając, co sądzicie o poniższej konfiguracji? Ewentualnie jakieś sugestie na wymianę? Procesor Intel Core i7-10700F Chłodzenie wodne MSI MAG Core Liquid 240R Płyta główna Gigabyte Z490M Pamięć Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 Dysk SSD Samsung 970 Evo 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Zasilacz SeaSonic CORE Gold GM 650W Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 3070 Eagle 8GB Obudowa Corsair iCUE 4000X TG I kilka uwag co do zestawu, wiem że nie każdemu muszą się podobać ledy, też nie zamierzam ustawiać choinki, ale jednak chciałbym móc sterować podświetleniem całości i ustawiać sobie jeden, góra dwa kolory podświetlenia elementów. Mam też duży dylemat odnośnie procesora i płyty głównej. Czy wspomniana i7 będzie wystarczająca na kilka lat? Myślałem również nad Ryzenem 7 3700X, ale nie wiem, który z nich by był lepszym rozwiązaniem. Ostatnia sprawa, cena. Z racji na wiadomo jaką dostępność kart, na chwilę obecną jest szacunkowa na podstawie wpisanego modelu RTXa 3070 i nie przekracza 7500zł, które jest maksymalną wartością, jaką bym chciał przeznaczyć na modernizację. Link do zestawu, poza obudową, która będzie z innego sklepu: https://www.morele.net/inventory/info/2ff16436/. Oczywiście karta czy inne elementy także mogą być z innych sklepów, bardziej zależy na cenie/dostępności, niż kupnie wszystkiego w jednym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zestaw jest kompatybilny, tylko chłodzenie wodne trochę zbędne. Ram mógłbyś spokojnie wybrać wydajniejszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd66 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 W sumie racja, przy wersji F jest trochę na wyrost, niemniej myślałem ostatnio, czy nie warto dopłacić trochę i przekroczyć budżet, do wersji i7-10700KF i podkręcić go? Też w koszyku zmieniłem płytę, bo w momencie pisania posta nie zwróciłem uwagi, że dałem wersję micro ATX, także do wersji KF bym chyba celował w coś pokroju MSI Z490-A PRO. O ile warto dopłacać, niemniej w obecnej i5 całkiem fajnie mi się udalo podbić zegary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zdecydowanie lepiej wziąć i7-10700KF i podkręcić, a chłodzenie sugerowałbym jednak jakieś powietrzne na wypasie. Dark Rock 4 pro, NH-D15, itp. Jak wyżej Stever napisał, dorzuć do ramu, 3600-3700. Aha i jako posiadacz RTX3070 i monitora 1440p to najwyższe ustawienia z Raytracingiem... hmm no jakby to ując.. No chyba jednak lepiej dać ustawienia trochę niżej niż najwyższe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd66 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Okej, dzięki za sugestię ? Także raczej zdecyduję się na wersję odblokowaną, a o chłodzeniu sobie poczytam jeszcze w takim razie. Natomiast co do RT, to jednak mimo wszystko podejrzewałem taki scenariusz ? Ale tą odpowiedzią potwierdziłeś tylko moje przypuszczenia. No nic, jakoś to przeżyję, bo do 3080 już jednak nie za bardzo chce mi się dokładać, najwyżej przy okazji następnej generacji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Nie no, tragedii przeciez nie ma. Wiadomo że ustawienia typu Ultra w grach są tylko dla maniaków, a grając w High/Very High nie tracisz wiele na jakości, a zyskujesz wiele na wydajności. W Cyberpunka da sie grać na luzie 1440p, High, RT High, DLSS oczywiscie odpalony, bo bez tego ani rusz. W akcjach 60-70 fps, jak jedziesz autem potrafi spaść poniżej 50fps ? Wszystkie inne gry śmigają znacznie lepiej - a ja mam jednak znacznie słabszy CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd66 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Nie no, wiadomo. Może źle napisałem na początku, ale właśnie kombinacja very high z jakimiś innymi elementami odpowiednio dostosowanymi, do tego RT i DLSS w 60+ klatkach jak najbardziej będzie mnie zadowalała ? Szczególnie po przesiadce z zestawu, który swoje lata ma, ale długo dawał radę. Także zostaje tylko teraz polować na tę 3070, może po nowym roku coś się uda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Tak jak wyżej: lepiej wziąć porządne chłodzenie powietrzne. Sam miałem przygodę z aio corsaira - było fajnie, bo dużo miejsca jest w budzie, do czasu terkoczącej pompki, także nie polecam takich wynalazków. Teraz wysoko taktowany ram z niskim cl daje więcej niż kręcenie proca. Ale jak możesz to zawsze coś te prockowe "k" też doda w wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd66 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dzięki za kolejne info, tym bardziej zwrócę uwagę w takim razie na te chłodzenia jak i na jakieś lepsze RAMy, bo o tym, że mogą mieć lepszy efekt od samego OC procka, to nie wiedziałem. ? A dołożenie do wersji K i lekkie nagięcie budżetu jeszcze jest możliwe, także na 99% będę brał tę opcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...