Skocz do zawartości
wojwar

Radeon 9200 SE (Sabotage Edition)

Rekomendowane odpowiedzi

;)

9200 królem wydajności nie jest. Więc ATI wprowadziła nową kartę low-budget: 9200 SE

(co można tłumaczyć jako Sabotage Edition)

za benchmark.pl:

Otóż, po pierwsze: zmniejszono szynę danych do pamięci ze 128 bitowej do 64 bitowej. Po drugie: taktowanie, tak jak wspominaliśmy, będzie ono wynosić 200 MHz dla rdzenia i 164 MHz dla pamięci, czyli zostało obniżone o ok. 20% w porównaniu do modelu bazowego - R9200

Po prostu super .... dla kogo ta karta jest skierowana ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe "Sabotage Edition" -dobre :D

A karta jak będzie tania, to pewnie będą klijenci. Z tego co widziałem, to nawet radiatora nie będzie miała- sam goły chip :P Ostatnią kartę taką to widziałem ze 2 lata temu- Creative Geforce 2MX na Dd-R ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz zamiar kupić, że zakładasz o tym topic?  

NIE - takiego shitu bym w życiu nie kupił ;)

Przecież wszyszcy chyba już czytali newsy o tej karcie (i innych SE).

Po to zakładam topic - bo pewnie nie wszyscy czytali. A twoje traktowanie userów typu: przecież to każde dziecko powinno wiedzieć - nie prowadzi do niczego.

Zawsze znajdzie się ktoś - kto nie czytał (podobnie było z radkami 9100 64 bit) - więc mój post ma na celu zmniejszenie niejako populacji niedoinformowanych

A jak myslisz? nie każdy tylko gra na kompie.

No tak - u mojej dziołchy jest włożona karta Matrox g200 4MB - ona nie gra... bo nie może ;)

Wyobraź sobie kartę - na którą wydajesz mniej o 20-50 zł kasy, która w 3dmarku2001 ma 2000-2500 pkt - toż to porażka straszna (wydajność GF 2 MX 200). za 50 zł więcej miałbyś kartę chodzącą 70-100% szybciej.

Mnie osobiście wydaje się, że takie informacje powinno się nagłaśniać - aby ludzie po prostu mogli się z nimi zapoznać - a jeśli już wiedzą, to niech nie czytają,a dadzą możliwość przeczytania innym

greetz for all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co od klijentów na tę kartę to tacy napewno się znajdą nawwet na naszym forum ,gdzie przecież w teori wszyscy mają spore pojęcie o kompach znajdą się posaidacze fx4mx 64bit. ATI przymajmniej wyraźnie - w nazwie wzkazuje że mamy do czynienia z wersją 64bit, i tu ma u mnie punkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie narailem i nie cytalem jeszcze tych newsow

co do karty to do 3d marka sie nie nadaje ale pomysl o kims kto kupuje sprzet do biura - na chu...j mu wydajnosc #D office idzie na kazdej karcie i wiadomo ze w takich kompach lepiej kupic np wiekszego trwardego itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem, to nawet radiatora nie będzie miała- sam goły chip :P Ostatnią kartę taką to widziałem ze 2 lata temu- Creative Geforce 2MX na Dd-R ;)

Mówisz, że nie widziałeś osobiście, bo przecież takich kart jest dużo (z pasywnym chłodzeniem) -> gf4mx, fx5200 (niektóre modele), r9000/9200 nawet nowy r9600, ma to jedną zaletę - ciszę :)

A takie karty są tak samo potrzebne jak te super-hiper. Przecież ktoś kto uzywa kompa do Office'a, muzy, filmów czy jako końcówka internetowa (czyli standardowe zastosowania) nie patrzy na głupie 3dmarki tylko jakość obrazu, ciche chłodzenie, ect. a cena niższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej karty to czytałem kilka newsów, ale tylko w jednym było powiedziane że magistrala pamięci może być 64 bitowa. Było tam także powiedziane, że karty mają być zaopatrzone w 64 i 128 MB pamięci. Zastanawia mnie tylko jedno; skoro ktoś wymyśla coś takiego to na jakiego grzyba wsadza tam 128 MB pamięci? Efekt będzie taki że cena będzie zbliżona do Radeona 9000 a wydajnośc o wiele niższa (w przypadku magistrali 64 bit. wręcz tragiczna). Ale widocznie ATI znowu chce wypuścić "nowy" model low-low end karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem, to nawet radiatora nie będzie miała- sam goły chip :P Ostatnią kartę taką to widziałem ze 2 lata temu- Creative Geforce 2MX na Dd-R ;)

Mówisz, że nie widziałeś osobiście, bo przecież takich kart jest dużo (z pasywnym chłodzeniem) -> gf4mx, fx5200 (niektóre modele), r9000/9200 nawet nowy r9600, ma to jedną zaletę - ciszę :)

A takie karty są tak samo potrzebne jak te super-hiper. Przecież ktoś kto uzywa kompa do Office'a, muzy, filmów czy jako końcówka internetowa (czyli standardowe zastosowania) nie patrzy na głupie 3dmarki tylko jakość obrazu, ciche chłodzenie, ect. a cena niższa.

Chodzi mi że nie ma na niej ŻADNEGO chłodzenia, w tym radiatora- przecież tak napisałem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi że nie ma na niej ŻADNEGO chłodzenia, w tym radiatora- przecież tak napisałem :?

no zgadza sie goły chip koles na osiedlu ma taka grafe napalił sie na ddr jak ja kupował a tu porazka jak chooj ta grafa jest słabiutka na antku 850MHz 256sdram w 3dm2001 1800 pnk a co do radka 9200se to bedzie to tzw grafa biurowa typowe zastosowanie word :) ma bys takze na PCI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak coś nie doczytałem :wink: , ale 9200SE będze miał radiator - tylko narazie takie sdjecia są, ma obniżone taktowanie ale bez przesady to się jednak coś grzeje więc myślę że jednak coś tam dadzą :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam unikac gowien w stylu ati ponizej 9500 gf ponizej ti4200 i celeronow wszystkie te pociete wersje sa do bani

Taaaa według Ciebie R9100 lub GF3 to są gófna ? Hmmm, ciekawe ... Skoro tak mówisz to dlaczego masz GF4Ti4200, przecież to ucięta wersja Ti4600, tak samo jak R9500/Pro, ucięta wersja 9700/Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam unikac gowien w stylu ati ponizej 9500 gf ponizej ti4200 i celeronow wszystkie te pociete wersje sa do bani

Jakby było mnie stać to unikał bym każdego gowna poniżej Ati r9800 i Gf fx5900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby było mnie stać to unikał bym każdego gowna poniżej Ati r9800 i Gf fx5900

a myslisz ze ja spie na pieniadzach ?? ale poprostu wychodze z zalozenia ze nie stac mnie na kupowanie byle czego ... lepiej uzbierac i kupic niz brac jak leci byle bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary ale zważ na szczegół że np. ja pracuje i nie mam tyle wolnej kasy żeby kupić Bartona na nF2 i GFxxxxx. Po pierwsze szkoda mi oszczędzać na innych wydatkach a po drugie na co mi taki sprzęt ??? Jak i tak głównie siedze na necie i oglądam filmy ? Kupno w takim wypadku czegoś mocnego to tylko wyrzucanie kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary ale zważ na szczegół że np. ja pracuje i nie mam tyle wolnej kasy żeby kupić Bartona na nF2 i GFxxxxx. Po pierwsze szkoda mi oszczędzać na innych wydatkach a po drugie na co mi taki sprzęt ??? Jak i tak głównie siedze na necie i oglądam filmy ? Kupno w takim wypadku czegoś mocnego to tylko wyrzucanie kasy.

no wiesz to rozumiem musi byc tez granica rozsadku taki komp jak powiedziales to w Twoim przypadku byl by przerost formy nad trescia ... ale jak ktos gra w gierki kupuje jakas kicz karte a pozniej sie zali ze co mu nie dziala , prawda jest taka ze jak kupi takie cos to i tak bedzie szybko wymienial na lepszy sprzet i wtedy zaplaci za to samo dwa razy wiec po co ?? nie lepiej uskladac na kupke i kupic cos dobrego a nie kombinowac jak kon pod gorke ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i własnie do takich urzytkowników jest skierowana taka karta. Ale ja bym już chyba wolał 9000 jakiejś porządnej firmy.

Ty to wiesz i ja to wiem i pewnie 90% ludzi z tego forum tez ...

w sumie to ten moj post byl tak bardziej ogolnie o kartach ... ale jezeli chodzi o tego 9200 to zobaczysz ze za jakis czas zaczna pojawiac sie posty bo komus sie bedzie gta zacinac lub cos w tym stylu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała ta dyskusja obrońców 9200 Sabotage Edition byłaby uzasadniona - gdyby nie cena. Karty z podobną wydajnością kosztują 150 zł - a 9200 SE od herca kosztował będzie 390-400 zł. 8500 LE od Herca (250/250 - chodzi sokojnie 275/275) - kosztuje 333 zł !!!!

Dlatego uważam, że sprzedaż tej karty to zwykłe skur**ysyństwo. Wiem że nie każdy używa karty do grania - ale kupić kartę za 400 zł, na której nic innego nie będzie można robić tylko pisać w Wordzie i oglądać DivXy to głupota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest karta do peceta biurowego. Do biura nawet Riva TNT2 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=746 za 110 zł to przesada. Spoko wystarcza jakaś karta zintegrowana na płycie, ja w moim Compaqu mam Rage 4MB RAM i wystarcza (do DivX też...).

wojwar ma rację, jedynym powodem wypuszczenia takiej karty jest ściagnięcie kasy od łosiów, którzy nie mają pojęcia, że pod hasłem "najnowszy model ATI" wcisną mu knota. No chyba, że ta karta będzie po 150 zł... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

9200 królem wydajności nie jest. Więc ATI wprowadziła nową kartę low-budget: 9200 SE  

(co można tłumaczyć jako Sabotage Edition)

za benchmark.pl:

Otóż, po pierwsze: zmniejszono szynę danych do pamięci ze 128 bitowej do 64 bitowej. Po drugie: taktowanie, tak jak wspominaliśmy, będzie ono wynosić 200 MHz dla rdzenia i 164 MHz dla pamięci, czyli zostało obniżone o ok. 20% w porównaniu do modelu bazowego - R9200

Po prostu super .... dla kogo ta karta jest skierowana ?

do biura w sam raz, a niech graja tylko w pasjansa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jemu chodzilo o karte bez radiatora :) wlasnie moj kumpel ma tego MX'a od Creative na DDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zgadza sie goły chip koles na osiedlu ma taka grafe napalił sie na ddr jak ja kupował a tu porazka jak chooj ta grafa jest słabiutka na antku 850MHz 256sdram w 3dm2001 1800 pnk a co do radka 9200se to bedzie to tzw grafa biurowa typowe zastosowanie word :) ma bys takze na PCI
co do tego MX to widocznie trafil na wersjie DDR 64bit a byly tez 128bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...