manulx Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Hej, będę składał kompa do pracy (tj. wirtualizacje hyper-v, docker, programowanie w pythonie, jakieś ai etc.) oraz również do odstresowania. (: Nie ukrywam, że dość sporo czasu mi zajęło czytanie o każdym podzespole i na co zwracać uwagę jednak jak każdy mogłem gdzieś popełnić błąd. Z CPU stawiam na AMD, ponieważ zależy mi na wydajności i to nie tylko w grach. Już kit, że kosztuje sporo, niestety nie mogę odwlec czasowo zakupu choć wiem, że byłoby to prawdopodobnie bardziej opłacalne (kupno zapewne w styczniu). Kartę graficzną jeszcze dokładnie nie wiem, pewnie przez niedostępność referentów to jakiś niereferent - też możecie doradzić który. A teraz zebrane produkty: GRAFIKA GEFORCE RTX 3080 4000zł CPU AMD Ryzen 5900X 2800zł PLYTA GLOWNA ASUS TUF Gaming X570-Plus 818zł RAM G.SKILL 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 TridentZ 1000zł DYSK Samsung SSD 970 PLUS 1tb 800zł ZASILACZ Corsair SF750 750W 80 Plus Platinum 850zł OBUDOWA Fractal Design Meshify 2 XL Black TG Light Tint 800zł Monitor LG 34GK950F Curved NanoIPS HDR ultrawide,2k,144h 4500zł Chłodzenie CPU Noctua NH-D15 500zł Chlodzenie dodatk. x9 140mm Noctua NF-A12 360zł Pasta Thermal Grizzly Kryonaut 28zł Właśnie! Jeszcze kwestia RAMu - czy w 5. generacji Ryzenów też jest ograniczenie do 3733 MHz w trybie synchronicznym? Jeśli tak to wybrane przeze mnie kości powinny być git. Jeśli nie to też przyjmę chętnie jakie kości brać pod uwagę. Potrzebuję raczej 2x16GB żeby móc ewentualnie później dołożyć kolejne moduły. Każdy element układanki jest ważny, więc tak samo ważne są dla mnie Wasze wszystkie opinie oraz doświadczenia. Pozdrawiam! (: Edytowane 26 Grudnia 2020 przez manulx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_old timer Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2020 Do takiego zestawu dobrze dolozyc sensownego ups'a. Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manulx Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2020 W dniu 26.12.2020 o 03:19, PC_old timer napisał(a): Do takiego zestawu dobrze dolozyc sensownego ups'a. Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka Rozwiń Mógłbyś zdefiniować czym jest sensowny UPS? W jakim pułapie cenowym można szukać sensownych UPS? Dlaczego dobrze by było mieć UPSa do takiego zestawu? Rozumiem, że chodzi o stałe napięcie przede wszystkim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_old timer Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2020 Taki ze stała sinusoidą, ja np. używam CyberPower. Zawsze to tez dodatkowa ochrona dla sprzętu. Lepsze to niż tania listwa z marketu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manulx Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2020 W dniu 26.12.2020 o 18:45, PC_old timer napisał(a): Taki ze stała sinusoidą, ja np. używam CyberPower. Zawsze to tez dodatkowa ochrona dla sprzętu. Lepsze to niż tania listwa z marketu. Rozwiń Ok, wezmę to pod uwagę, ale na razie chcę się skupić na samym komputerze. (: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zestaw jest kompatybilny, zasilacz wystarczy mniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...