benq2006 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2021 Witam, obecnie posiadam w kompie Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4 8 GB, 3000MHz CL16 w dual (4gb x2)i chcę dokupić aby mieć 16GB. Pytanie jest takie czy kupić znów 4gbx2 czy jedną kość 8gb. Moja płyta to MSI Z370-A PRO. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2021 szczerze mówiąc, ja bym sprzedał te corsairy i wziął ballistixy https://www.x-kom.pl/p/550267-pamiec-ram-ddr4-crucial-16gb-2x8gb-3000mhz-cl15-ballistix-black.html tu śmiało możesz powalczyć na 3600 cl16, a że masz Zetkę - droga otwarta. A czemu nie 4x4GB? No przede wszystkim później możesz zapakować 4x8 gb. No i też sprawa wygląda tak, że w 4 sztuki opłaca się iść tylko wtedy, kiedy procek mamy po OC. Poza tym, te corsaire pod względem taktowania szału nie robią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 Jeśli używasz komputera do gier, to nie psuj dual-channel. Możesz do obecnej konfiguracji dodać 2x4 GB. Możesz nawet dołożyć 2x8 GB - będziesz miał razem 24 GB, nadal w dual-channel. Możesz też sprzedać obecny RAM i kupić w zamian 2x8 GB albo 2x16 GB. Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy i minusy, ale każde jest o wiele lepsze niż dodawanie pojedynczej kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...