860lacov Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zasilacz to seasonic gx 850Ma tryb normalny i hybrydowy. W hybrydowym wentylator włącza się dopiero przy pewnym obciążeniu (i być może od temperatury)Będę zmieniał obudowę na be quiet 500dxMa dziury na odpływ powietrza z zasilaczy montowanych zarówno wentylatorem w dół jak i do góry Przejrzałem instrukcję seasonic i ku mojemu zdziwieniu w przypadku użycia trybu pół pasywnego zalecają zamontowanie zasilacza wentylatorem do góry. Wydaje mi się, że ma to poprawić odpływ ciepłego powietrza z zasilacza nawet kiedy wentylator nie jest uruchomiony.Sensowne jednak wydaje mi się, że jakiś czas temu czytałem, że nie jest to zalecane ponieważ włączony wentylator zasilacza będzie zabierać powietrze karcie graficznej. Jak Wy montujecie zasilacze?Ja do tej pory montowałem wentylatorem w dół przede wszystkim dlatego, że sądziłem, że nie ma to większego znaczenia, a dodatkowo na dole obudowy mam filtr przeciw kurzowy Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 Do pracy pasywnej zalecenia producenta "wentylatorem do góry" i ja bym dopisał: "najlepiej na dole obudowy", mają sens. Zasilacz mam zamontowany na dole obudowy, kratkami do góry, jednak jest to model fabrycznie w pełni pasywny (zupełnie nie ma wentylatora). Powietrze jest zasysane przez zasilacz głównym wentylatorem z tyłu obudowy PC. W praktyce zasilacz w IDLE jest zimny, a w stresie może ma temperaturę ręki, czyli działa to rewelacyjnie. Niestety jak w Twoim przypadku zasilacz włączy wentylator, to będzie trochę nieoptymalnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_LynX_ Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 Nie ma przeciwwskazań do pracy hybrydowej wentylatorem w dół, to jest naprawdę sprawna konstrukcja i nie ma problemu nawet przy obciążeniu. Zobacz sobie test w hot box i wykres temperaturowy https://ithardware.pl/testyirecenzje/seasonic_focus_gx_750_test_zasilacza-13117.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...