Jump to content
ViruS001

Wysokie zużycie GPU

Recommended Posts

Cześć,

mam dziwne pytanie. Posiadam kartę Inno3d RTX 2070S i zauważyłem, że ciągle leci na max paremetrach tj 1605MHz i cpu clock i 7000MHz mem clock.

Czy ktoś wie dlaczego i jak to przestawić by normalnie sobie działała? ?

 

 

2021-01-07 22_37_25-MSI Afterburner.png

2021-01-07 22_39_59-Aktywność karty graficznej NVIDIA.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiedzieć dlaczego ale pod W10 i włączonym MSI Afterburner potrafi wbić zegary tak o wydaje się bez powodu ( co dziwne na W7 problem nie występował), moje rozwiązanie to nie włączać autorun programu i sprawdzić za pomocą HWiNFO, ewentualnie stworzyć profil UV z zegarami na max 800Mhz dla pulpitu czy VP9/HEVC czyli dla odtwarzania  YT czy Netflix i wyłaczać go dla gier czy programów korzystających GPGPU lub stworzyć dla nich osobny profil

Taka dygresja Chrome korzysta z H/V do renderingu więc narzuca wyższe zegary ale nie jest to problemem, bo TDP i tak oscyluje bardzo nisko

Edited by _LynX_

Share this post


Link to post
Share on other sites

E tam, od dawna używam tą aplikację i nigdy mi nic takiego nie powodowała. Ciągły tryb boost jest spowodowany ustawieniami karty w panelu Nvidia. Nie pamiętam dokładnie, która to zakładka, ale chodzi o punkt związany z wydajnością/zasilaniem. Kiedyś to włączyłem przez przypadek i miałem identyczną sytuację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 minut temu, wysio napisał:

Nie pamiętam dokładnie, która to zakładka, ale chodzi o punkt związany z wydajnością/zasilaniemEPDM

Chodzi ci o "Tryb zarządzania energią" ale podpowiem że niewiele to zmienia ;)

Nich sprawdzi najpierw bez autorun programu i włączania chrome bo jak pisałem wcześniej wykorzystuje GPU do viewportu

Edited by _LynX_

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może zrób jeszcze tak: pobierz najnowszy sterownik ze strony Nvidia, usuń swój sterownik poprzez program DDU - display driver uninstaler, który ładnie czyści system z pozostałości, reset komputera, odłącz internet żeby Windows update Ci nie wrzucił swojej wersji, zainstaluj pobrany przez Ciebie sterownik, reset komputera i powinno być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeskanuj komputer :

https://pl.malwarebytes.com/

https://pl.malwarebytes.com/adwcleaner/

WŁ menedżer zadań i przyjrzyj się procesom.

Reset biosu

Ostatnią deską ratunku na wyeliminowanie problemu jest format.Jeśli on nie pomoże to karta jest uszkodzona,czujniki itp rzeczy.

 

msi afterburner czy ddu nie mają żadnego wpływu na problem dotyczący karty autora aczkolwiek nie zaszkodzi spróbować.

Edited by lws

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wysio Twój sposób był pomocny ? Odinstalowałem wszystko i zainstalowałem na nowo najnowszy sterownik graficzny. Dziękuję.

@lws skanowanie komputera w 2021 roku? ? Ktoś jeszcze używa w ogóle jakiegoś oprogramowania antywirusowego, trzeba się naprawdę postarać, aby złapać "wirusa". Po drugie moja karta po prostu wchodziła na wyższe taktowania ale nie była tym samym obciążana - zużycie miała 0%. 

Temat do zamknięcia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie w ogóle dziwią wasze problemy jak czytam nie jeden temat.Nie pamiętam żebym miał jakiś problem z komputerem od lat a zmieniałem nie jedną platformę.Podejrzewam nie zły syf w waszych komputerach i nie jest to wina podzespołów tylko użytkownika bo jest to nie realne aby takie cudeńka się działy.

Żeby złapać wirusa to mogę ci podać normalne strony i zmuszę cię do skanowania komputera jak jesteś takim niedowiarkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SIe bezproblemowy Yntelygent znalazl, jp...

Miałem podobnie co do zegarów : tzn mając trochę czasu (święta itd) bawiłem sie biosami do 1070 (mam Asusa Stixa z dość niskim Board power limit ), a ze pascalom biosów do dziś nie da się edytować to co : baza techpowerup, kompatybilne pamieci i lecimy (To ze S3 Virge musiał powrócić z szuflady przy takich zabawach to chyba oczywiste hahahahaha), padło na Gigabyte 1070 Xtreme Gaming, wsio działa, ale właśnie zegary zamarły na 3D (choc jak bylo wczesniej nie patrzylem) odpalam Windowstogo (taki dysk 2.5 z lapka na usb) i z domyslnymi/windowsowymi 432 jest ok, to co acronic true image/restore backup, najnowsze i wsio tez gra.

Edited by DJH83

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...