gienekadamski Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witajcie, nie mogę się zdecydować od dłuższego czasu jaki procesor wybrać. Postanowiłem poczekać na Intela 11 generacji, ale mimo to mam wiele wątpliwości. W oko wpadły mi 6 rdzeniowe procesory, głównie 5600X. Ale oglądając benchmarki rzadko, ale jednak spotykam się z sytuacją w której 5800X odjeżdża mu na kilkanaście klatek. W innych testach różnica jest niewielka +2-3 procent. W skrajnych przypadkach 3700x jest lepszy od 5600x, bodajże w Warzonie. Nie wiem czy warto dopłacać do 8/16, a wyboru nie ułatwia fakt, że niektórzy uważają, że 8/16 jest bardziej przyszłosciowe i wystarczy na dłużej. Macie jakieś dowody potwierdzające te tezy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2021 Na chwilę obecną do gier nie ma sensu brać mocniejszych cpu niż 6/12 czy nawet 6/6 choć sporo zależy od tytułu . Takie GTA V to nawet na dobrym 4/8 działa nie wiele gorzej niż na 6/12 czy 8/16 . Nie wiadomo też jaki będzie wpływ najnowszych konsol na tą kwestię ( w obu siedzi sensowne CPU 8/16 a nie jak wcześniej zabawka pokroju Atoma spięta z dobrym GPU ) . R5 5600X to dobry i mocny procek , choć drogi . Jak możesz to poczekaj na RL - może namiesza na rynku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mataman Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jakbym miał dziś coś brać to pewnie wziął bym i7 10700 zwykłego,ale warto zaczekać na 11gen które zapowiada się ciekawie. Oby ceny nie były z kosmosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2021 7 godzin temu, gienekadamski napisał: Postanowiłem poczekać na Intela 11 generacji, Dobry ruch. Widziałeś ostatnie ceny 5600x? 1800? (https://www.tomshardware.com/news/cyberpunk-2077-cpu-scaling-benchmarks) Różnice są o ile testy wspierają 2 dodadtkowe rdzenie i karta graficzna nie przycina wyników: https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-5800x-zen-3-review/4 W linku powyżej jakby średnio, choć z czasem można spodziewać się że nowsze produkcję "mogą" wykorzystać więcej rdzeni. Czy kiedy i czy będzie sens: trudno powiedzieć. Choć można mieć nadzieję że 5800x przeżyje ze 3 karty graficzne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...