Hammer Fate Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2021 Łitam. Padła mi karta graficzna - Gigabyte 780 OC. Raz ekran się zrobił różowy, po resecie za jakiś czas szary i następnego dnia tak samo. W menadżerze urządzeń dowiedziałem się, że GPU generuje kod błędu 43 i że została odłączona. Przedmuchanie, wyjęcie i ponowne podpięcie nic nie dało, tak jak i zabawy ze sterami. Od kolegi pożyczyłem inną kartę i komp śmiga. Czy można i czy warto próbować taką kartę naprawić? Jeśli nie, to jaką kartą ją zastąpić? Na szybko pomyślałem o GTX 1660 Super, ale nie jest już dostępna. Mój komp to: i5 4670K @3.4 GHz śmigający w 4.0, MSI Z87-G45 Gaming, 8 GB RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Jest to mechaniczne uszkodzenie. Możesz po januszowemu karte w piekarniku wygrzać i to powinno pomóc, ale na chwilę. My tak radeony piekliśmy i działały przez msc, później powrót do artefaktów. Co do wyboru karty. Na pewno używka. Obecnie nie da się kupić fajnej grafiki w dobrych pieniądzach ( patrz prawie 1000 zł za 1050Ti xD). Podaj budżet, a coś wymyślim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Piszę z pamięci. Oglądając na YT kanał Foresta (ten od naprawiania kart graficznych jakby ktoś nie kojarzył) przy błędzie 43 chyba były uszkodzone pamięci - Forest przelutował kostki jak innego dawcy z padniętym GPU. Może zmniejszenie taktowania pamięci coś pomoże - choćby tylko z samej ciekawości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 7 minut temu, pietach napisał: Oglądając na YT kanał Foresta (ten od naprawiania kart graficznych jakby ktoś nie kojarzył) przy błędzie 43 chyba były uszkodzone pamięci - Forest przelutował kostki jak innego dawcy z padniętym GPU. Dokładnie :) Patrząc na to co się dzieje na rynku nie kupowałbym żadnej karty, a spróbował podpytać w serwisie ile chcą za wymianę pamięci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hammer Fate Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zadzwoniłem w ciągu dnia do dwóch serwisów i jednego sklepu. Jeśli chodzi o serwisy, to jeden zaproponował reballing w budżecie do 250 zł, a drugi diagnostykę za 50 zł i stosowną naprawę "od 100 zł do granicy opłacalności". Oba serwisy zapowiedziały, że nie zagwarantują, że karta po naprawie szybko nie padnie. Jeśli chodzi o nówkę to chciałbym coś, co by było porównywalne lub trochę lepsze od padniętej 780, ale co by nie było przewymiarowane do kompa, który - z uwagi na procek - nie wykorzysta przecież mocy najnowszych kart. A pewnie i zasilacz ich by nie uciągnął. Z kolei w sklepie, do którego zadzwoniłem, usłyszałem, że od 20.01 powinny karty się w hurtowniach pojawić i jest też szansa na spadek ich ceny. Facet prorokował, że może znów będzie GTX 1660 Ti lub Super i to w cenie bliżej tysiaka niż półtora. Generalnie uważam, że za kartę lepszą niż padnięta te 1.000 - 1.500 cebulionów mogę przeznaczyć, jeśli ma to trochę starego kompa ożywić. I dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2021 13 godzin temu, Hammer Fate napisał: Z kolei w sklepie, do którego zadzwoniłem, usłyszałem, że od 20.01 powinny karty się w hurtowniach pojawić i jest też szansa na spadek ich ceny. Facet prorokował, że może znów będzie GTX 1660 Ti lub Super i to w cenie bliżej tysiaka niż półtora. Generalnie uważam, że za kartę lepszą niż padnięta te 1.000 - 1.500 cebulionów mogę przeznaczyć, jeśli ma to trochę starego kompa ożywić. I dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Słowo klucz POWINNY ? brałbym tę wypowiedź z bardzo dużym przymrużeniem oka. To, że się pojawią w hurtowni, nie znaczy, że otrzymasz ją w pierwszej kolejności. Pamiętaj, że w Polsce jest kilka sklepów i jeszcze więcej ludzi, którzy zamówili 1660 przed tobą.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...