Spentany Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 słyszał ktos o jakim progg do automatycznego formatowania baterii ? potrzebny jest do lapciaka hp :roll: szukałem troche na google ale nic konkretnego nie znalazłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sedah Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Z tego co wiem, to formatowanie (nowych) baterii polega kilkukrotnym, pelnym cyklu rozladowania i ich ponownego naladowania. Nie slyszalem o jakis programach do tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Z tego co wiem, to formatowanie (nowych) baterii polega kilkukrotnym, pelnym cyklu rozladowania i ich ponownego naladowania. Nie slyszalem o jakis programach do tego. Formatownie nowych baterii (Li-Ion) w ogóle nie jest potrzebne. Natomiast starszych, polega tak jak kolega powiedział właśnie na kilkurotnym maxymalnym rozładowaniu i naładowaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Aczkolwiek ja w swoim iBooku znalazlem takie ustrojstwo, poprawai stan baterii np po 2 latach.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sedah Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Formatownie nowych baterii (Li-Ion) w ogóle nie jest potrzebne.Wiadomo, ze te baterie mozna w kazdej chwili doladowywac, nie bojac sie o efekt "pamieci". Slyszalem jednak, ze takze je trzeba sformatowac. Myle sie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Akumulatory Li-Ion także wymagają formatowania przy rozpoczęciu użytkowania, co zresztą można spotkać w każdej instrukcji sprzętu zasilanego takimi akumulatorami (np. komórki, laptopy). Formatowanie polega na cyklu ( na ogół trzykrotnym ) pełnego naładowania i rozładowania. Prawidłowo sformatowany akumulator będzie umożliwiał pełne wykorzystywanie swojej pojemności , a także posiada dłuższy okres żywotności. Różnica pomiędzy starszymi typami baterii a LI-Ion polega na tym że te ostatnie nie są obarczone efektem pamięci i nie jest konieczne ich rozładowywanie do końca przed ponownym ładowaniem. a o programach do formatowania nigdy nie słyszałem co oczywiście nie znaczy że takie nie istnieją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 wiem ze taki progg istnieje :| nie potrafie go niestety znalezc - progg ktory widziałem robi to w 8h .. jak znajde walne link - tak dla przyszłych pokolen :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...