Jump to content
Drunk_ZoZol

BlueScreen / Freezy - x570 Aorus Ultra + 3600

Recommended Posts

Hejo!
Specyfikacja:
Aorus Ultra x570
Ryzen 5 3600
2x8gb Aorus RGB 3200Mhz
1660 Ti Gigabyte
SeaSonic Focus Plus Gold 750W

Problem: Od złożenia komputera (Marzec 2020) komputer był użytkowany 2-3h dziennie, resztę czasu wyłączony. Po jakimś czasie wróciłem do trybu 24/7, bo znów zacząłem bardzo dużo pracować na komputerze - i od tego czasu zauważyłem, że komputer codziennie parokrotnie się resetuje/ wywala BS. Dumpy niewiele mówiły, ale zacząłem testować i wymieniać komponenty. Sprawdziłem inne GPU - dalej to samo. Niedawno testowałem pamięci - testy przeszły bez najmniejszego problemu (13h), sprawdzałem pojedyńcze kości, zamieniałem je slotami, wyłączałem tryb XMP, w końcu pożyczyłem inne kości i dalej to samo - pamięci wykluczone. Zajrzałem do biosu i teraz tak:

Core Performance Boost - Jak daje Disabled - system w trakcie ładowania do pulpitu ZAWSZE wywala BS/Resetuje się.
Global C-State Control - Zmiana z Auto na Disabled - nie daje nic.
Ręczna zmiana wartości z Auto na - 100mhz, mnożnik na 36 - wywala. To samo - ALE zmieniając napięcie na 1.35V - Działa już 13h bez wywalenia.

O co chodzi? :D I co w takim wypadku zrobić? CPU Na reklamację?

Inna rzecz jest taka, że zależy mi na boost'cie - te 4.2ghz robi robotę niekiedy i kompletnie wystarczy, ale przez BSOD'y nie moge normalnie pracować. Da się ustawić Boost aby nie schodził poniżej jakiegoś ustalonego napięcia? (porobiłbym testy na czym jest stabilnie, a poniżej czego się wywala)

Dodam, że reinstalacje systemu, sterowników etc. nie przynoszą żadnych efektów.

help! [;
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te dwie wyżej wymienione opcje wyłącza się podczas podkręcaniu procesora, gdy ten ma być cały czas w trybie boost. W innym wypadku powinno być włączone lub ustawione na auto.

Z twoich testów wynika, że procesor może mieć podawane zbyt niskie napięcie. Trochę to dziwne. Bios płyty masz najnowszy? Z tym napięciem procesora to można użyć funkcji w ustawieniach, która podwyższy napięcie na każdym z trybów pracy.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, bios mam najnowszy - sprzed paru dni - aktualizacje nic nie pomagają, a po jednej mam wrażenie że BS występują częściej...

Z tego co wyczytałem problem z napięciem ma bardzo dużo osób, a to że spada poniżej akceptowalnego jest jedynie moim domysłem, bo nie potrafię wywróżyć jakie było napięcie w momencie BS :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz w jakimś programie monitorującym, jakie masz napięcia, gdy procesor jest w trybie boost. Trochę to ogólnie dziwne, żeby płyta podawała zbyt niskie napięcie na procesor, gdy ten pracuje na fabrycznych parametrach. Gdyby jednak tak było, to w biosie można podwyższyć delikatnie napięcie funkcją ofset, gdzie dodaje się lub odejmuje części napięcia. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napięcia skaczą od 1.10V do 1.415V, najniższe zarejestrowane przeze mnie taktowanie to ~3500mhz, ale zwykle skacze między 3.6 a 4.2 - tak jak byś w sumie powinno. Z tego co zdążyłem wyczytać to baaaardzo dużo ludzi ma z tym problem, tylko często rozwiązanie problemu jest inne. Niektórzy myszą wyłączyć boost, inni muszą C-State wyłączyć, jeszcze inni muszą podkręcić na stałe. Coś jest nie halo, prawdopodobnie z "oszczędzaniem energii" choć ja to mam w systemie powyłączane.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ten procesor już długo, dużo o nim czytałem, ale nie spotkałem się z takimi problemami. Przyznam, że część tego, co napisałeś, to wręcz jakieś bzdury. To, że płyta potrafi podać na procesor zbyt duże napięcie, przez co ten się więcej grzeje, to się zdarza. U Ciebie też jest coś za dużo. Powinno być maksymalnie 1.36V. Wyłączenie funkcji o których piszesz spowoduje tylko wyłączenie trybu turbo, więc nie jest to dobre rozwiązanie. Jest jeszcze kilka opcji w biosie, które mogą wpływać na stabilność procesora, jak np LLC. Daj w ogóle zdjęcie napięć z biosu.

 

Jaki masz ustawiony plan zasilania? Testowałeś zachowanie na różnych planach?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/dz2s74/too_low_stock_voltage_on_tomahawk_max_and_ryzen/

https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/cxcrzv/x570_aorus_elite_got_some_problem_with_vcore/

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/windows-unstable-on-x570-bsods/c398f808-d2c7-409b-8660-6690aa179e02?page=2

I to są tylko pierwsze 3 z brzegu w których występują podobne problemy, google wyrzuca duuuużo więcej wyników. 
Co zabawne nie dotyczy wyłącznie 3600, ale różnych procesorów od AMD. ;)

Procesor pójdzie na wymianę gwarancyjną. 

A co do planu zasilania - tak, też testowałem różne plany i różne ustawienia - nic nie wnosiły do stabilności systemu.

Edited by Drunk_ZoZol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie to nie jest wina procesora. Miałem kiedyś bardzo podobny przypadek u klienta, któremu złożyłem komputer na Intelu. Okazało się finalnie, że płyta podaje zbyt małe napięcie IMC i to powodowało losową niestabilność. Dlatego chciałem, żebyś pokazał napięcia jakie masz w biosie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ustaw stałe napięcie najniższe stabilne by boost działał do 4.2.
Nie przejmuj się napięciem bo tam jest jeszcze EDC .
Nowszy bios wprowadza dodatkowo dostęp do pamięci karty i z procesorami serii 3000 nie działa to zbyt dobrze.
Bios który na ta chwile działa w miarę z serią 3000 to z listopad/grudzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 dni i 15h działa stabilnie na 1.35v, jeszcze nie ustawiałem stałego najniższego napięcia przy boost.

Odpaliłem Prime95 - tak jak wcześniej wywalał przy workerze 5/6 błąd chwilę po włączeniu testu, tak teraz test przechodzi ok. Z tym, że Menadżer Zadań pokazuje że wszystkie rdzenie chodzą na 100%, podczas gdy te dwa mają spadki do 87% - IMO coś jest nie tak z procesorem.

Znalazłem za to kogoś, kto może mi na miesiąc pożyczyć procka, więc ten poleci na serwis i nie zostanę bez komputera. :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...