Kaztob Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2021 Mam światłowód wpięty w huawei hs8546a, jednak często wifi z tego routera się rozłącza i trzeba je resetować. Chcę do tego routera podłączyć 2 routery xiaomi a4 i ustawić na nich jedną sieć 2,4 i 5GHz w całym domu (parter i piętro). Na huawei dezaktywuje wifi i wpięte byłyby tylko 2 komputery po kablu. Wiem, że muszę ustawić jedną nazwę sieci na xiaomi i te same zabezpieczenia wifi. Który wariant połączenia tych 3 urządzeń jest właściwy?: a) z portów lan huawei 2 kable - jeden kabel do portu wan pierwszego routera xiaomi, drugi kabel do portu wan drugiego routera xiaomi; b) z portów lan huawei 2 kable - jeden kabel do portu lan pierwszego routera xiaomi, drugi kabel do portu lan drugiego routera xiaomi; c) z portu lan huawei 1 kabel do portu van pierwszego routera xiaomi, z portu lan pierwszego routera xiaomi kabel do portu van drugiego routera xiaomi; d) z portu lan huawei 1 kabel do portu van pierwszego routera xiaomi, z portu lan pierwszego routera xiaomi kabel do portu lan drugiego routera xiaomi; e) z portu lan huawei 1 kabel do portu lan pierwszego routera xiaomi, z portu lan pierwszego routera xiaomi kabel do portu lan drugiego routera xiaomi; Pozostaje jeszcze kwestia właściwej konfiguracji na poszczególnych routerach poczynając od huawei. Chciałbym aby wszystkie urządzenia podłączone czy to po kablu czy po wifi były dla siebie widoczne. Jak to ogarnąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) nie czytalem calosci... Z głownego rotera od portow lan do lan innych routerow (apkow) podlaczasz, na apkach - routerach wylaczasz dhcp i dajesz adresy ip z poza puli adresowej glownego routeara np, glowny ruter ma 192.168.1.1 to dajesz na apkach - routerach 192.168.1.2 w zwyz a DHCP masz np. od 192.168.1.10- do 254 maska 255.255.255.0 Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Zabuza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...