Stolar Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Witam, od dwóch dni jestem "szcześliwym" posiadaczem światłowodu t-mobile 300Mbps, na kablu tyle wyciąga ale po kablu nie mam podłączonego nic bo router jest w szafie w korytarzu. Router Sagemcom Fast5352 TMPL obsługuje wifi 2.4 i 5GHz. Na kablu spina się ładnie 310 down /51 up Wifi w laptopie nr 1 @5GHz 110down /51 up Wifi w laptopie 2 @5GHz 80 down / 50 up Wifi na stacjonarce oddalonej od routera o około 6-7 metrów 10cm ściany, router zamknięty w szafie z lustrem z przodu, podpięte przez ASUS WiFi RP-N12, @2.4GHz 30-37 down / 50 Up ale mam wrażenie że strony się długo ładują. I zastanawia mnie że upload zawsze leci te 50 ale download leci w rozmachu 37, zakładam w związku z tym że zasięg sygnału nie jest problemem ? Podobna sytuacja na telefonie który obsługuje tylko 2.4 GHz. Wymiana na kartę sieciową 5GHz pomoże czy kombinować z kanałami w routerze? Zawsze wybierać kanały najmniej zajęte według wifi analyzera ? Jeżeli wymiana karty to możecie polecić jakiś konkretny model ? Oczywiście im taniej tym lepiej, usb czy zwykła nie robi mi różnicy. Da się w ogóle realnie wyciągnąć 300Mbps przez wifi ? Na stacjonarce zadowalałoby mnie chociaż te 100Mbps, ale wiadomo im więcej tym lepiej ? Wszystkie pomiary wifi robione w tym samym miejscu mieszkania, przy odłączonych pozostałych odbiornikach wifi, za pomocą aplikacji PRO Speed Test, dla windows i android. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2021 Przydało by się trochę informacji z linkuhttps://forum.purepc.pl/topic/383907-mini-regulamin-działu-sprzęt-sieciowy-wifi/ , rysunek bardzo sie przyda . Wszystko da rade zależy od Ceny ? Poza tym włożenie w routera w szafę nie jest najlepszym pomysłem, jeszcze w szafy z lustrem (przeszkód tam masz sporo juz czytam z opisu ). Dołożenie AP-ków na pewno da lepszy, jednak będziemy myśleć gdy pokażesz rysunek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...