Skocz do zawartości
Gość

Ktory Peltier do WC

Rekomendowane odpowiedzi

juz prawie zbudowalem zobie WC no mozna powiedziec ze juz zbudowalem ;-). I teraz mam takie pytanie , jakiego peltierka kupic by schlodzic do temp ok 0C moj procek , a jakiego aby schlodzic D1000@ok 1300. Acha i jeszcze jedno ;-) jakiego kupic by chlodzic do ok 0C Thunderberda 0,13um 1800+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem ok0c! taka temp mial ejmos z podkrecanym celkiem!. Nie wie nikt jakiego Peltrzaka zastosowac

Im mocniejszy tym lepszy :D Na niektórych można nawet uzyskać ujemne. I nie słuchaj tego gościa co mówi o vapochillu :evil:

Możliwe, że 120W wystarczy, ale... może nie. W jednym poscie gościu zamawia 226W, więc jeśli też byś chciał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 120 W bedzie optymalnym rozwiązaniem. Na pewno nie uzyskasz na nim 0 st. Ale jest jeden szkopół , tego peltka zasilisz jeszcze 300W zasilaczem ,może 250 ale z trudem i pewnie padłby. Wystarzczy spojżeć na tabelke na zasilaczu. U mnie dla 12 V pisze max 10 A , czyli 120 W. Przyjmując trochę mniejszą moc pelta (o czym już dyskutowaliśmy :) ) , zasilacz nie bedze chodził na pełnym gwizdku i powinien wytrzymać. Przy mocniejszym peltierze np. 170-200 W trzeba stosować specjalny zasilacz. Połączenie dwóch równolegle raczej odpada , bo trzeba by było stosować diody (dużej mocy) do połączenia zasilaczy bo inaczej prąd wyrównawczy między nimi spali nam zasliacz w ułamku sekundy. Moim zdaniem jest troche lamerskie rozwiązanie , ale w ostateczności można je zastosować. Połączenie szeregowe zasilaczy , żeby mieć np 17 lub 24 V na peltierze może mieć zastosowanie tylko do małych mocy peltiera tak ,żeby prąd w układzie nie przekroczył prądu max. zasilacza przy 12 V. To rozwiązanie nie bedzie tu miało na pewno zastsowania.

Jeżeli chcesz bardzo uzyskać te 0 st. to proponuje dać 2 peltiery 120 W obok siebie i naprawde solidny cold plate . No i oczwywiście 2 zasilacze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wie nikt jakiego Peltrzaka zastosowac

Po1. Looknij se na mój Topic: Kto ma ochotę na Peltierka 226W:)?

Po2. Jeśli chcesz tego Pelta (226W) to mi NAPISZ NA MAILA!!!

Co do zasilania... Jest tu kilku gości którzy znają się na Elektronice,

Dogadaj się z nimi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego AMD 0.18 >1Ghz nie schłodzisz do 0c używając racjonalnego peltiera. Są ludzie, którzy używaja 2x220W i mają koło 10C. Wszystko zależy od tego, jak wydajnie schłodzisz "goracą" strone. dT jest 60C, więc aby dostać 0c musiałbyś utrzymywać stała temp bloku na 60c, a to nie jest łatwe nie używając wydajnego chłodzenia wody, i to na prawde wydajnego, w tym wypadku jedna chlodnica z cicha 120stka odpada. No i oczywiście istnieje możliwość, że nasz peltier przestanie działać, stopi się kabelek, albo po prostu odpadnie. Wtedy po procu na pewno, peltiery same z siebie ciepła nie przenoszą wogóle. Dodatkowo przy 0c musiałbyś się nieźle napocić, aby pozbyć się kondensacji pary wodnej na powierzchni coldplate. Gra nie warta świeczki! Vapoochill to jedno wyjście, albo Phase-Change, czyli zabawa z freonem. AMD to nie celerony. Natomiast nie wiadomo jak to będzie jeśli idzie o 0.13stki, napięcie 1.65V nie obiecuje aż tak gwałtownego spadku na wydzielaniu ciepła układu niestety...

Małe sprostowanie, peltiery mają sprawność ok 60% (różną w zależności od I i V dodatkowo), więc 120W to maksymalne ciepło, jakie odprowadza peltier, i jest to 60% 200W. Więc zasilając peltiera zasilaczem 12V 10A dostaniemy 120W, a sprawnosci 72W. Poszperaj na sieci to znajdziesz mnóstwo guidów odnośnie łączenia szeregowego i równoległego zasilaczy, to nie jest aż takie skomplikowane jak tu niektórzy mówia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe sprostowanie, peltiery mają sprawność ok 60% (różną w zależności od I i V dodatkowo), więc 120W to maksymalne ciepło, jakie odprowadza peltier, i jest to 60% 200W. Więc zasilając peltiera zasilaczem 12V 10A dostaniemy 120W, a sprawnosci 72W. Poszperaj na sieci to znajdziesz mnóstwo guidów odnośnie łączenia szeregowego i równoległego zasilaczy, to nie jest aż takie skomplikowane jak tu niektórzy mówia.

ja wypozyczylem najslabszego (chyba) peltiera.,. 3x3cm (pewnie cos kolo 54W) boi nikt nie wie ilu watowy on jest..

na celku 1A @ 1,4 mam srednio 10Stopni...

jak jest 1A @ 1 to mam blisko zera..

Swoja droga mialem jazde.. bo skrooplila mi sie woda..

czujnik proca pokazywal 62 stopnie.. tyle ze proc pracowal o jakis 50% wolniej ale mnie to nie obchodzilo.. po 3H zaczelo mi to dzialac na nerwach... rozkrecam WB... a na procku.. i pod nim ladna kaluza ;)

INTEL rulezz... sadze ze kazdy inny proc.. w szczegolnosci firmy na "A" by sie spalil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, celerony to lodówki w porównaniu z czymkolwiek amd. Poszperałem trochę, i znalazłem typa, który chłodzi AMD 2x172W peltierami (Vmax=24.5V, Imax=11.5A, u niego chodzą na 22V). Do chłodzenia tej grzałki używa łącznie 5 chlodnic, 7 wentylatorów 120mm na nich. Do samego chłodzenia wody uzywa 3 pomp wodnych (1200l/h, 2x2200l/h, - to do chlodzenia wody, i jedna 3000l/h na sam res->cpu->res), tworząc tym samym 3 systemy chlodzenia wody i jeden do procesora. Poniżej załączam wyniki dla TB 1333 (AYHJA)

Predkość

Vcore

W procesora

temp pracy

1000 MHz

1.76v

50w

-6c

1200 MHz

1.78v

60w

-3c