Skocz do zawartości
lubmich

Problem z przydzielaniem zasobów....

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś kupiłem nowy sprzęt (FIC AU13 +proc+ram), nie kupiłem na razie karty graf. Jako że pod płytę nie podejdzie agp 2x zapodałem kartę na pci (tseng 6000)niestety coś jest nie tak i żle przydziela mi zasoby. Nie wiem gdzie dokładnie jest problem. Oficjalnie win nie widzi konfliktu ale dostaję code 12 - brak wolnych zasobow do przydzielenia.... Miał ktoś coś podobnego?

os to Win 2k SP4+nvidia 2.03....

Da się jakoś ręcznie poprzydzielać zasoby (jeżęli tak to skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> odpowiednie wartości?)? Może to jakiś kłopot z acpi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim to napisales za skromnie, jesli chcesz uzyskac informacje na temat zasobow, musisz dokladnie napisac swoj konfig, czyli np jaka karta dzwikowa masz itd, zobacz przy starcie co podaje BIOS, jakie IRQ sa przydzielane jakim sprzetom i podaj tutaj. Nie napisales tez jaki jest efekt tego ze zasoby nie sa poprawnie przydzielane, tzn co sie z tego powodu dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy karcie graficznej w menedżerze urządzeń - jest wykrzyknik - oznaczo on błąd: "To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12)

Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie.

Aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów przeznaczone dla tego urządzenia, kliknij Narzędzie do rozwiązywania problemów." W zasobach karty jest:

"zakres pamięci D8000000 - D8ffffff

zakres we/wy 9000 - 90ff

Żądanie przerwania 10"

We właściwościach ekranu zamiast owej karty jest domyślna VgaSave która daje mi 640 na 480 oraz 800 na 600 w 16 kolorach

w jej zasobach jest

"Zakres we/wy 03b0 - 03bb

Zakres We/Wy 03c0 - 03df

Zakres pamięci 000A0000 - 000dffff"

Te są oznaczone czymś ala zakaz zatrzymywania...

Wszystkie urządzenia są plug and play więc opcja odznaczenia "użyj ustawień automatycznych" jest nie dostępna...

Mój konfig jaki podałem wcześniej jest pełny. Mogę powyłączać użądzenia zintegrowane i wtedy zobaczyć...

Wywalenie wszystkiego poza sieciówką nie pomogło..

Z biosu przerwania to:

"SMBus 5

usb 15

usb 12

ide 14

display 11

network 15

acpi 9"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi