groldominika Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2021 (edytowane) Czy da się jakoś sprawdzić czy karta wcześniej nie była używana? Zakupiłam kilka dni temu od osoby prywatnej ponoć nową evga GTX 1080 ftw. Na pudełku plomba była samo zaś pudełko jak nowe w środku wszystko gitara tylko zastanawia mnie to jak po tylu latach ktoś miał zachomikowaną kartę? Plombę można odkleić i przykleić. Kartę wyczyścić nie do poznania. To co wzbudziło moje podejrzenie to widocznie na ścieżkach PCIE wytarcie od włożenia karty do płyty głównej. Z drugiej zaś strony czy to nie efekt testowania karty w fabryce? Edytowane 14 Lutego 2021 przez groldominika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 (edytowane) Jeżeli widzisz po złączu magistrali że jest wytarte to żadne bajki nie przejdą.Bo nie ma takiej opcji żeby karta tyle czasu była nowiutką fabrycznie zapakowaną kartą,nawet u kolekcjonera zauważysz ślady użytkowania.Są oczywiście ludzie którzy dbają o swój sprzęt i opakowanie ale w tej sytuacji radzę testować kartę programami obciążającymi gpu żeby się nie okazało,że karciocha podpicowana pod sprzedaż. Edytowane 16 Lutego 2021 przez lws Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 Jak wyżej... GTX1080 nie może być nowy, bo już go nie produkują, ale może to być leżak sklepowy co powinno być opisane w aukcji sprzedającego. Tak czy siak kartę należy sprawdzić w GPU-Z i porównać z innymi tego producenta, oraz przetestować w programach obciążających zwracając uwagę na temperatury, jakość obrazu, RPM wentylatorów, itp. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...