Wolfek Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Panowie, potrzebuje pomocy. Przed chwilą do mojego kompa nowy procesor i7-3770K, po odpaleniu kompa włączał się na dosłownie 2 sekundy i wyłączał, zostawiłem go w takim stanie, po ok 20 próbach nagle zaczął działać normalnie, ale jest cały czarny ekran, co robić? Założyłem mój stary procek i działa jak należy. Dodam, że kupiłem ten procesor używany, lecz kupujący zapewniał że działa 100%, może to wina mojego sprzętu. Bardzo prosze o pomoc. - płyta główna ASUSTeK Computer INC> Model P8H61-M LX (LGA 1155) - procesor Intel Pentium G630 (stary), i7-3770K (nowy) - karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 550 Ti - RAM 8GB DDR3 - zasilacz Modecom FEEL 600w PRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 załóż stary procesor i zaktualizuj BIOS. Jak to nie pomoże, spróbuj odpalić kompa na czysto - z nowym systemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfek Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Okej, znasz jakis DOBRY poradnik gdzie jest opisane krok po kroku jak go zaktualizowac? Z tej strony mam pobrać: https://www.asus.com/my/Motherboards/P8H61M_LX/HelpDesk_CPU/ ?? Tam gdzie jest ta i7-3770k? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Witam ściągnij najnowszy dostępny bios 4601 tylko nie wiem jaka masz rewizje płyty głównej może warto było by popatrzeć. wedle informacji z strony Asusa i7 3770k jest już obsługiwany przez bios o numerze 3605 ale skoro jest nowszy wgrywamy najnowszy dostępny zformatuj pendrajwa nie za dużego na FAT32 i skopiuj bios, oczywiście przed skopiowaniem trzeba bios wypakować, sam plik z rozszerzeniem .ROM (spoko sprawdziłem tam jest tylko jeden plik nie idzie się pomylić ) po czym odszukaj w biosie funkcji/opcji "asus ez flash 2" tu być krótka instrukcja nic skomplikowanego , przed wgraniem nowego biosu zrób kopie starego w razie "W" na pendrajwie nadając mu dowolna nazwę. https://www.youtube.com/watch?v=cqLRUZksMgs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfek Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 4 godziny temu, Mr.T... napisał: Witam ściągnij najnowszy dostępny bios 4601 tylko nie wiem jaka masz rewizje płyty głównej może warto było by popatrzeć. wedle informacji z strony Asusa i7 3770k jest już obsługiwany przez bios o numerze 3605 ale skoro jest nowszy wgrywamy najnowszy dostępny zformatuj pendrajwa nie za dużego na FAT32 i skopiuj bios, oczywiście przed skopiowaniem trzeba bios wypakować, sam plik z rozszerzeniem .ROM (spoko sprawdziłem tam jest tylko jeden plik nie idzie się pomylić ) po czym odszukaj w biosie funkcji/opcji "asus ez flash 2" tu być krótka instrukcja nic skomplikowanego , przed wgraniem nowego biosu zrób kopie starego w razie "W" na pendrajwie nadając mu dowolna nazwę. https://www.youtube.com/watch?v=cqLRUZksMgs Dzięki wielkie, działa! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfek Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Kolejny problem.... pokazuje tylko 1 rdzeń procesora. Dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 Może pomoże https://www.youtube.com/watch?v=zcEW7jF1zkc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 (edytowane) Klawisz windowsa + r (polecenie uruchom), wpisz msconfig, i zobacz w boot (uruchamianie w pl win) i zaawansowane : Edit : Mozesz tez obadac jak sytuacja wyglada w biosie : liczba aktywnych rdzeni, bo HT jak widac dziala. Edytowane 16 Lutego 2021 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2021 Wejdź do biosu advanced menu- cpu configuration- active processor cores all rozwiń listę i zaznacz wszystkie dostępne rdzenie intel virtual technology ustaw na enabled zapisz ustawienia czyli F10 i potwierdź a jak to wygląda w systemie gdy uruchomisz "menager zadań" druga zakładka czyli "wydajność" Rdzenie - Procesy logiczne- Wirtualizacja - oraz w "menager urządzeń" przy pozycji "procesory" jak rozwiniesz listę czy tam naciśniesz z lewej strony + Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2021 A resetowałeś ustawienia biosu po tym updacie? Warto to zrobi ć, najlepiej zworką na płycie głównej, bo z doświadczenia wiem, że po aktualizacji zdarza się bałagan, którego nawet reset z poziomu ustawień nie ogarnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfek Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2021 Już działa wszystko, dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...