Skocz do zawartości
kamilxxg

Płyty główne ASUS A320 / A520 / B350 / B450 / B550 / X370 / X470 / X570 - Wszystkie modele AM4

Rekomendowane odpowiedzi

TridentZ 3600 i możesz próbować je wyżej posadzić, ale to czeka cię długa i mozolna praca. Dysk 980 Pro - odczyt 6900MB/s zapis 5000MB/s.

A zasilacz. Tu bym myślę postawił na Seasonic Focus 650W-750W w zależności od przyszłej karty.

Edytowane przez roar.RAR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko obróbka filmów z GP 7  czy coś innego .

I jakie parametry będzie miał film - bo co innego FHD@30 fps a co innego 4K@60 fps .

I czy to będzie prosta rekompresja czy zaawansowana obróbka / rendering itp.

X570 to lekka przesada , PCI-E 4.0 masz już w B550 .

Dysk - jak chcesz najszybsze co obecnie jest to wspomniany Samsung 980 Pro może być .

Nie ma nic innego o zbliżonej prędkości , starsze konstrukcje PCI.E 4.0 jak Corsair MP600 czy SEagate Firecuda 520 są nie wiele tańsze ( ~120 zł mniej za modele 500GB ) a sporo wolniejsze .

Pozatym można natrafić na minę w postaci podmienionego kontrolera i kości NAND ( na gorsze QLC )  jak w niektórych dyskach PCI-E 3.0

Ram - tutaj to zależy od cen - brał bym najtańsze 2x16 GB , nie wiem jak Pinacle ale sporo zaawansowanego softu średnio lub wcale nie reaguje na taktowanie ram - nie ma znaczenia czy to 2133 mhz czy 4 000+ mhz .

GPU - enkodowanie to dowolna karta ze wsparciem dla H265 czyli od serii 9xx u NV , GT1030 na start wystarczy , GTX1650 Super czy coś mocniejszego jak ci zależy na czasie , o ile kodowanie będzie leciało przez kartę a nie przez procka - bo w przypadku jak kodowanie będzie szło przez CPU to nawet twój GTX czy padaki w rodzaju G210 dadzą radę bo tylko obraz będą wyświetlać .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super za wyjaśnienie coś zrozumiałam z tego to tak.

Filmy będą z GoPro 7 na razie nagrywam w full hd bo nagrywa w h.264 a jak zwiększę minimum 60klatek i więcej w ful hd lub 4k to od razu nagrywa w h,265 i mój komputer w ogóle  tego nie podejmuje.

Maxymalne parametry jakie będę robiła to 4k 50klatek ale najczęściej 1080 na 200-100klatek coś będzie sie dokładało do renegowanego materiału czasem cos w slow motion czasem jakieś przejścia taka prywatna przeróbka materiałów. 

Pinacle Studio 24 ultimate po prostu już posiadam jest po polsku i jest dość łatwy (nie wiem na 100% ale chyba wykorzystuje 100% CPU przy renegowaniu) nie wiem gdzie znalesc info co wykorzystuje ten program a reszta będzie wykorzystywana do internetu i juz.

reyden co polecasz żeby złożyć komputer płyta jak tańsza b550 ok tam jeden dysk pod m.2 bedzie chodził na 4.0pci płyta żeby miała audio wyjście cyfrowe bo mam głośniki logitecha 5.1 z taki złączem.

Edytowane przez Marcela20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie produkty wybrałam 

https://proline.pl/koszyk/122082e7

plus

Thermaltake Smart 730W (PS-SPS-0730MPCGEU-1)

Chieftec Polaris 650W (PPS-650FC)

Chieftec Polaris 750W (PPS-750FC)

be quiet! Pure Power 11 700W (BN295)

Gigabyte P750GM 750W (GP-P750GM)

i do tego jakas obudowa dobra musi miec jedno miejsce na blu-ray

co mam wybrac na ceny w koszyku prosze nie patrzec bo na x-com taniej jest lub morele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam płyta Rog Strix B550-F zasilacz Zasilacz SILENTIUMPC Supremo FM2 Gold 650W modułowy procek 3900x pytanie o podłączenie zasilania procesora płyta ma EPS 6pin plus 4pin wedlug instrukcji pisalo zeby podlaczyc minimum 6pin i tak jest podlaczone czy trzeba podlaczyc te 4pin do czego to?  w zasilaczu nie mam 4pin ale mam wolne kable podpisane gpu i mają one 6pin to mogę to podlaczyc a 4pin będę miała z cpu.

Edytowane przez Marcela20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EPS składa się z 8 pin (2x4pin). Ty na płycie masz jedno pełne gniazdo EPS i tzw. P4 4pin.

Twój zasilacz posiada 2x EPS oba dzielone na 4 pin. Podpinasz jedną wtyczkę w całości i z drugiej 4pin.

Na szczęście twórcy standardów ATX i PCIe zrobili różne wtyczki by amatorzy nie palili swoich nowych części. Chyba, że na siłę ktoś się uprze, ale nawet wtedy to zasilacz oberwie, a reszta komponentów przeżyje.

Wszystko masz opisane w instrukcji zasilacza i płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,  najprościej mówiąc co będzie to oznaczać?

1: Kiedy jedno z gniazd PCIe 3.0 x1 jest zajęte, gniazdo PCIE 3.0 X16_2 pracuje w trybie x1.

2: Gniazdo M2_2 współdzieli pasmo z gniazdem SATA6G_56. Kiedy gniazdo M.2_2 jest zajęte, gniazdo SATA6G_56 jest wyłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W marcu kupiłem zestaw na podstawie artykułu z polecanymi zestawami komputerowymi, konkretnie ten: https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-marzec-2022-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,2

Zestaw składa się z

• Ryzena 5600G (tak jak w polecanym zestawie),
  • RAM-u Patriot Viper Steel 3733 MHz (tak jak w polecanym zestawie)
  • płyty głównej Asus TUF GAMING B450M-PRO II (która nie była polecana).

Zamieniłem tylko płytę, bo chciałem coś w formacie micro-ATX. Wybrałem też coś od ASUS-a na chipsecie B450: https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b450m-pro-ii-7291764/. W moim zestawie nie madedykowanej grafiki, chcę używać GPU zintegrowanej z prockiem.

Niestety, po złożeniu komputer nie wstał, włączał się tylko wentylator na procesorze i zapalała dioda zasilania. Na monitorze brak sygnału, zero reakcji na cokolwiek. Zaktualizowałem więc BIOS, bo to starszy chipset. To dalej nic nie zmieniło, próbowałem jeszcze kilku rzeczy typu resetowanie CMOS, wyjmowanie bateryjki podtrzymującej i za którymś razem komputer ożył. Udało mi się normalnie zainstalować Windows, puściłem też pełny Memtest86 - ten nie znalazł żadnych problemów. Komputer działał normalnie przez 2 dni.

Następnego dnia przy uruchomieniu wrócił poprzedni problem - zero reakcji, włącza się tylko wentylator i dioda, komputer w ogóle nie przechodzi przez POST. Próbowałem znowu zresetować CMS, jeszcze raz puścić aktualizację BIOS-u itp. Zamieniałem też pamięci miejscami, uruchamiałem z tylko jedną kością na zmianę. I za którymś razem komputer znowu ożył. Myśląc, że coś płyta jest pewnie uszkodzona, a minęło już 14 dni na zwrot towaru, napisałem do wsparcia ASUS-a gdzie opisałem całą sytuację. Kazali mi zgłosić reklamację u sprzedawcy, co zrobiłem. Płyta została wymieniona na nową.

Niestety po ponownych złożeniu kompa, problem pozostał. Działo się dokładnie to samo, tak samo jak wcześniej co kilka prób udawało mi się kompa uruchomić i działał wtedy normalnie. Nie rozpisując się za bardzo, po tygodniu różnych prób spróbowałem zareklamować procesor. Został on też wymieniony na nowy. Jednak to dalej nic nie zmieniło. Napisałem więc ponownie do wsparcia ASUS-a z opisem całości. Tym razem odpisali mi, że RAM, który kupiłem nie znajduje się u nich na liście QVL, więc ASUS nie gwarantuje, że płyta będzie pracować poprawnie. Trochę mnie to zdziwiło, bo wydaje mi się, że gdyby był problem z kompatybilnością to komputer nigdy by się nie uruchamiał, a nie robił to losowo.

Nie wiem co mam dalej robić, skończył mi się już pomysły. Minęły 4 miesiące a ja nie mam ani sprawnego komputera ani pieniędzy.

Może, ktoś z Was spotkał się kiedyś podobną sytuacją i może coś doradzić? Niestety nie mogę już tych podzespołów oddać. Powinienem kupić inne pamięci? Albo reklamować płytę? Niestety ASUS już się na mnie wypiął i nie chce pomóc.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo niepotrzebnej roboty sobie zafundowałeś.

Problemy stwarza RAM.

Jak potrzebujesz kompa na już, to kup inne pamięci. W innym wypadku, można spróbować się pobawić z tymi Patriotami, ale gwarancji stabilności nie ma, póki producent nie zaktualizuje UEFI.

Na początek wrzuć je w profil XMP. Jeżeli to mało, to zrób następujące działania:
nie wyłączając profilu XMP zwiększ im napięcie do 1,36V i obniż taktowanie do 3600MHz. Jeżeli to nic nie da, spróbuj na 3466 MHz lub 3400 MHz.

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

ach te polecane ... kiedy ludzie się naucza ze polecane i to wszędzie portale czy YT, to są wedle ceny i tylko wedle ceny aby zmieścić się w widełkach cenowych a nie kompatybilności czy stabilności działania platformy, proszę mi przedstawić ze polecający, każdą polecana konfiguracje, osobiście złożył na wybranych podzespołach, przetestował i może potwierdzić to działa stabilnie i bez czkawki , nie ?, to w du..pa wsadź te polecane. 

platforma AMD tam albo działa od kopa, albo wiecznie problemy/czkawka ale na YT wszystko cacy....  i do tego wszędzie te Viper bo tanie ...

ale ok przejdźmy do diagnostyki 

zakładam ze udało się bios zaktualizować do najnowszej wersji  3802 ?

a jak masz podłączony monitor- HDMI ? ,- DP ?, nie jest to aż taki istotne, ale nowe płyty główne sprawdzają połączenie wyjście "VGA"-monitor czy nie ma zwarcia, płyta nie wykryje połączenia z monitorem to się nie nie włącza, taki myk w nowych sprzętach , oraz powodem w większości przypadków jest kabel połączeniowy- 20 pin, a ma być 19 pin bo w 20 pinie idzie jakieś napięcie 3.0-3.3V ? do sprawdzania połączenia , kolejny wspaniały pomysł, tylko jak ma się kabel 20 pin to w części właśnie przypadków krzaki i losowe problemy z włączaniem PC Intel/AMD bez zaznaczenia, trzeba zakupić kabel czy to HDMI czy DP 19pin. 

odłącz wszystko co masz na USB oprócz myszka klawiatura ,odłącz dyski, pozostaw tylko płyta główna , CPU, zestaw chłodzący, jedna kostka ramu w gnieździe A2 to szare drugie od CPU , jak zacznie działać 10/10 włączeń to dopiero dokłada się druga kostkę ramu w gniazdo B2 tez szare czwarte do CPU , a nie ze kości np. siedzą obok siebie czarne gniazdo i szare ... , w pierwszej kolejności sprawdza się czyli A2 B2 oba szare, jeśli nie chce działać stabilnie to dopiero A1 B1 oba czorne, i oczywiście podłączony monitor.

przy platformach AMD raczej nie włącza się profilu XMP, tylko pamięci, szybkość i napięcie ustawia się ręcznie. 

Ryzen 5600G, ma wsparcie dla pamięci 3200MHz , o ile płyta główna pozwoli, można sprawdzić czy z większa szybkości będą działać stabilnie, czyli powyżej tych 3200MHz , ale zakupiona płyta główna zapewnia wsparcie tylko do szybkości 2666MHz , wszystko powyżej to już jest OC, a tego nikt nie gwarantuje ze będzie działać stabilnie,( zaraz ktoś obeznany, napisze ze tylko trzeba się timingami pobawić..., już widzę jak większość użytkowników to robi...), jak uda się wejść do biosu, to zobacz z jak szybkością płyta główna ustawiła szybkość ramu, ustaw od razu napięcie 1.35V , i szybkość na 2133MHz , zapis ustawień, ponowne uruchomienie , powinien wejść do biosu bo nie znalazł nośnika z którego można by uruchomić system , na obudowie wcisnąć raz "power" , wyłączyć zasilanie czy to na zasilaczu przełącznikiem, czy odłączyć ręcznie po przez odłączenie kabla od zasilacza, odczekać z minutę , podłączyć zasilanie , wcisnąć power na obudowie , włącza się, ok, to procedurę powtórzy 10 razy, komp ma się włączać za każdym razem 10/10 , jest ok, wyłączyć zasilanie , dołożyć druga kostkę ramu , włącza się, to stopniowo tak jak pozwala podziałka w biose podnosić szybkość pamięci aż do tych 3200MHZ , co by nie skończyło się na 2933MHz... XD

możesz tez odszukać opcje w biosie, i od razu z AUTO przestawać na Disabled 

Global C-state Control - na Disabled

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od wczoraj testuję prędkości przesyłu po USB 3.2 zarówno w wersji C jak i A.

Mam wrażenie że coś u mnie nie bangla jak powinno mianowicie max speed jaki jestem w stanie uzyskać do 600MB/s

Według manuala te porty powinny dawać do 1200MB/s wiadomo że maxa nie da się pewnie osiągnąć ale jednak 2x mniej to już sporo.

Zastanawiam się czemu tak się dzieje,testowałem na: 

czytniku kart AngelBird z kartą CF Express B o zapisie do 1750MB/s

przenośnym dysku Sandisk Extreme Pro 2TB  zapis do 2000MB/s

W obu przypadkach te same wyniki 600MB/s.

Coś limituje ten przesył mam wrażenie,kable są poprawne sprzęt pozwala na więcej.

Rozważam dokupienie kontrolera Akasa pod PCIe który daje port USB z przepustowością 20Gbps.

Jakieś sugestie? Spotkał się ktoś z taką sytuacją ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dobre porty sie wpinasz?

Płyta ma 2 porty typu A USB 3.2 Gen 2 - to są te dwa pod kartą sieciową jeśli dobrze widzę.

Pozostałe są USB 3.2 Gen 1.

PS.

Zakładam jednak że dobrze podłączasz, więc jeśli czujesz sie na siłach, to możesz sprawdzić program USBView.exe (jest od Microsoftu wiec raczej bezpieczny)

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/debugger/usbview

Powinien ci on pokazać twoje urządzenia USB i tryb w jakich jest podłączony. Musisz się upewnić czy pracują one w trybie USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10Gbit/s) lub USB 3.2 Gen 2 x 2 (SuperSpeed USB 20Gbit/s) jeśli chcesz osiągać takie prędkości.

Zobacz jeszcze ten artykuł. Na początku są nieaktualne bzdury, ale może pod koniec coś sensownego wyczytasz.

https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-usb-blog/how-to-determine-whether-a-usb-3-0-device-is-operating-at/ba-p/270759

Edytowane przez cochin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, cochin napisał:

W dobre porty sie wpinasz?

Płyta ma 2 porty typu A USB 3.2 Gen 2 - to są te dwa pod kartą sieciową jeśli dobrze widzę.

Pozostałe są USB 3.2 Gen 1.

Tak,dokładnie w te 🙂 Sprawdziłem też port USB-C on też jest 10gbps i to samo.

Ale po zmianie tego (załącznik) już jest 800-900MB/s.

Rozważam kupienie kontrolera z jednym portem USB-C pod Pcie żeby mieć taki jeden korytarz szeroki

do zrzucania plików video z karty CF,są tą setki gigabajtów stąd ta potrzeba by się to nie ciągnęło jak flaki

z olejem.

obraz.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, czy w przypadku tej płyty głównej nie będzie problemu z montażem chłodzenia SPC Fortis 3? Mam takowe chłodzenie jeszcze ze starego PC który był na LGA1151. Będą potrzebne do montażu na w/w asusie jakieś sanki/brackety?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyściłem komputer sprężonym powietrzem, potem z powrotem podłączyłem wszystkie przewody odpaliłem zasilacz i ... paliła się pomarańczowa dioda ram a G.SKILL pamięci 2x16GB (2i 4 slot banków pamięci jak w instrukcji się nie świeciły ARGB a cala reszta zestawu tak. Okazało się że jak przełożyłem kości do 1 i 4 slotu obie działają . A 2 i 3 nawet jeśli tylko jedną kość wsadzę nie. Co ciekawe ram działa dalej w dual channel mimo że sloty nie są ze sobą powiązane według rozpiski. Jednak chciałbym się dowiedzieć  czy da się coś z tym zrobić żeby 2 i 3 był sprawny ... czy może płyta na śmietnik i nową trzeba kupić.

PS. Specyfikacje całą PC macie w stopce PC#2.

Edytowane przez Thomas1999PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reset Biosu nic nie daje. dodam że dioda od RAM-u od razu się zapala na pomarańczowo nawet długo nad tym nie myśl a 1 pierwszym i czwartym slocie pali się tylko chwile po czym przechodzi poprawnie test.

Spróbuje zaktualizować BIOS do wersji 4403 od kilku miesięcy i było git, ale zaktualizuje bo wyszedł nowszy i dam znać.

Edytowane przez Thomas1999PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ktoś jeszcze miał dylemat - skończyła się promocja w SPC na darmowe upgrade kity, skończyły się również upg kity z fortisa 3 ogółem. Można natomiast zamówić kontaktując się z supportem zestaw montażowy od fortisa 5 (przychodzi razem z pastą pactum 1.5g) który pasuje, koszt ~35zł razem z wysyłką kurierem inpostu. Do takiej operacji niezbędne jest konto na cooling.pl, także warto założyć zanim się odezwiecie do supportu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedałem swojego 5800X i RTX 3070 i do mojej płyty wsadziłem Ryzena 4650G i RX5700XT i mam problem z grafiką tak jakby, sterownik potrafi się wykrzaczyć wyświetlić błąd 31 lub wcale nie wiać obrazu. dzieje się tak na wszystkich Radeonach jakie sprawdzałem RX550 RX580 RX5700XT a na GF działa bez najmniejszego problemu, na tym samym CPU ale z płytą GB X470 wszystkie karty działały normalnie, czy to jakaś niekompatybilnośc czy co, w biosie już wszystko przestawiałem i nic to nie dawało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

skoro posiadasz Ryzena G, czyli CPU z zintegrowana grafika to zaczął bym od sprawdzenia 

wymontował RX czyli kartę dedykowana , i sprawdził na samym igpu.

a jak jest połączony monitor -wyjście VGA ? , przewodem HDMI czy DP ? , i tutaj takie spostrzeżenie , dobrze aby były to kable 19pin a nie 20 pin.  

system win10 ? , czy beta system win11 ? 

napisz pełna nazwę płyty głównej  producent-model) , co by można coś podpowiedzieć na temat ewentualnych ustawień biosu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no do testowania igpu jeszcze nie doszedłem ale może dzisiaj spróbuję, oby płyta miała 2 wyjścia wideo bo mam dwa monitory jeden po DP a drugi HDMI [jak w sygnaturce]

system to win11 ale pomodowany od GHOSTSPECTRE bez blootware itp

mam już ryzena 5600 ale zanim go zamienie to sprawdze jeszcze te grafike bo ciekawi mnie co tam jest nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby tak ale tak mi się nie chce, zawsze jak gram to na drugim YT, siedzę teraz na integrze i zaraz odpalam hmmm Fortnite powinien na tym działać

No i od godziny działa bez problemów i co teraz, niekompatybilność czy co.

No i po dwóch godzinach w idlu przychodzę i czarno, system jakby zawieszony, restart robie i dalej nic nie widac, na jedynm tylko kursor i czarne tło bez paska exploratora itp, restarty nie pomagały to wymieniłem proca na 5600 i wsadziłem rx580

UPDATE

Procesor działa normalnie na płycie Asusa X370 Prime z grafiką RX580 jaki i z innymi

Edytowane przez Viperus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi