Astec Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Waham się przy wyborze procesora do gier. Gram na 2080 Super w Full HD. Który procesor okaże się wydajniejszy - 5800X czy 10700F. Mam mobo B450 Gaming Plus Max od MSI, 16 GB 3200 Mhz i zasilacz 750 W Gold. Cena R7 delikatnie mowiąc lekko mnie odstrasza, wybierając Intela mam w tej samej cenie mobo, CPU i chłodzenie. Po drugie jedno CCX lubi się mocno nagrzać, a to zwiększa wymagania co do chłodzenia. Mówiąc krótko gdyby R7 kosztowała 1500 zł i się nie grzała nie było by tematu. W innym przypadku trzeba się mocno zastanowić nad przesiadką na Intela. Co o tym wszystkim myślicie? Który procesor będzie lepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 intel, tym bardziej że ich ceny teraz spadły. Nawet jezeli bedziesz musial kupic plyte pod i7 i tak taniej wyjdzie niz kupno samego 5800x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Ciężki temat. Logicznie lepiej brać i7 ale ostatnio ceny z490 poszły w górę. 11700 nie okazał się koxem jak twierdził intel przynajmniej wg anandtech i dalej jest słabszy od 5800x ale ceny 10700k-kf aż żal nie brać. Sam trafiłem fartem 5600x a celowałem jak ty i dalej pewnie bym siedział na 2700k i się zastanawiał. Intel vs Zen4 + duużo taniej cpu, możliwość szybszych pamięci (trochę na siłę bo kto kupuje ram 4000+ ?) - pobór, droższe mobo słabszy wielowątkowo = wydajność w grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 W dniu 6.03.2021 o 14:50, Astec napisał: Waham się przy wyborze procesora ... Mam mobo B450 Gaming Plus Max od MSI, ??? a masz jakiś procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 2 godziny temu, rdaneel napisał: ??? a masz jakiś procesor? 3800X, ale lubię często zmieniać sprzęt:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 38 minut temu, Astec napisał: 3800X, ale lubię często zmieniać sprzęt:) Byłbym okrutny to powiedziałbym że większy sens miałaby wymiana karty graficznej... Nie wiem, masz płytę pod 5800x to chyba ten ale sensu, logiki [a i pewnie potrzeb] nie ma... A jaki masz monitor? Może najwyższy czas wyjści z Full HD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astec Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 5 minut temu, rdaneel napisał: Byłbym okrutny to powiedziałbym że większy sens miałaby wymiana karty graficznej... Nie wiem, masz płytę pod 5800x to chyba ten ale sensu, logiki [a i pewnie potrzeb] nie ma... A jaki masz monitor? Może najwyższy czas wyjści z Full HD? Full HD ale gram w 144hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2021 3 godziny temu, Astec napisał: Full HD ale gram w 144hz Nie rozumiem tej idei ( nie gram w strzelanki) ale z tego wynika że jednak 5800x: https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-5800x-zen-3-review/4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...