Skocz do zawartości
Elmer

Zalman CNPS7000A !!!

Rekomendowane odpowiedzi

thx

mam jeszcze jedną prośbe

jak mogłbys sprawdzic temp przy vcore 1.5 (proca na maxa ale na tyle na ile pozwala u Ciebie 1.5v)

z uwagi na temp nam na procu własnie 1.5 (200x10) i v7+ na low -co przy zamkniętej budzie daje w idle jakies 37-38 st.

wiem ze epox i abit pokażą pewnie rózne temp ale jak mógłbym Cie prosic to będę wdzieczny za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp dla bartezjusz'a :)

Uruchomiłem procka tak jak prosiłeś ale windows tylko raz mi wystartował gdy był jeszcze ciepły po standardowej konfiguracji jak w podpisie. Ale odczytałem temperaturę było 42C a w biosie pokazywał po wyłączeniu kompa na 15min 40C.

Cooler leciał na maxa niestety nie podłączyłem fanmate'a ale biorąc to na analogie z poprzednimi ustawieniami temperatura rośnie praktycznie wprost proporcjonalnie do zmieszania obrotów o 100 - temperatura wzrasta o 1C (tak mniej więcej :P)

Odp dla Misanthrope

Abit wygioł się tylko troszeczkę. Zalman nie zrobił na nim większego wrażenia. Ten testowany albatron wygioł się dużo bardziej niż abit (wiesz o co chodzi :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek24 

jak tam wyglada mocowanie wiatraka to tego radiatora :?:

Widzialem gdzies na zdjeciach, ze jest to na sruby, ale nie wiem dokladnie :(

Jak moglbys cokolwiek o tym powiedziec bylbym wdzieczny :)

Montarz jest na śruby :) Przykręcasz od spodu płyty te dinksy podpórkowe do tego przykręcasz coolera i gra. Montaż jest banalny :) Na tej stronie http://www.bit-tech.net/review/235/ jak się dobrze przyjrzysz pokazany jest montaż zgodnie z tym jak zaleca Zalman tzn chodzi mi ote podpórki niebieska powinna być koło wajchy socketa a ta srebrna z drugiej strony (one się od siebie różnią wygięciem). Jak się przyjrzysz moim zdjęciom to umnie jest na odwrót i jest też zdjęcie upiłowanej zapinki :twisted: Ale cooler przesunął się tylko o kilka milimetrów i moim zdaniem to nie ma większego wpływu na jego wydajność. Może gdyby był idealnie na środku to by temperatura była niższa o ten 1C góra, ale on jest przecież cały z miedzi i rdzeń procka dotyka idealnie miedzi i nie wychodzi poza jego obręb :) Gorzej by było chyba z wersją alu-cu bo tam to faktycznie musiałby być ten cooler na środku. Ale ja uważam ż nie warto jest się pakować w tą wersję coolera bo kiedyś miałem takiego tylko wachlarza bo się balem że będzie za ciężki a potem żałowałem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elmer jeszcze raz :) jest rano i nie przeczytałem dokładnie o co ci chodzi :)

Więc tak wentylator jest przykręcony na dwie malutkie śrubeczki bo ramy metalowej, międy to wsadzana jest zapinka i to dopiero jest przykręcone do coolera :) W sumie to jakby się upar to można by było wymienić tego wentylatora na mocniejszy tylko po co :) Ten jest w zupełności wystarczający :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w ogole to przed chwila wrocilem z wakacji...

Prawie tydzien kompa nie widzialem, a jak go dzisiaj zobaczylem to wydal mi sie ladniejszy ;)

Mam duze zaleglosci i trzeba nadrobic.

Ja też się stęskniłem za swoim kompem gdy go 2 tygodnie nie widziałem :) Ucieszył mnie jego widok, nawet się nie zabierałem za bardzo za rozpakowywanie tylko od razu za montarz zalmana hehehehehehe :) Musiałem się jeszcze przejechać do castoramy za piłką do metalu żeby upiłować zapinkę. Ciężko było bo nie mam w domu żadnego imadełka, a wykonana ona jest z bardzo twardej stali i ciężko się to piłowało - musiałem ją trzymać w paluchach. Ale jak widać na zdjęciach tak tragicznie nie wyszło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta zapinke pilowałeś pilnikiem czy jakoś inaczej ? podatna jest na robótki ręczne ? na zdjeciu wydaje sie ze pojechales az pod drugi gwint (włącznie), coś czuję ze nieumiejętne jej zmodowanie = pozegnanie z zalmanem :( i co tracimy po spiłowaniu - mozliwosc motntazu na Antka 64 ? Aaa, no i dlaczego zamieniles miejscem podporki ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta zapinke pilowałeś pilnikiem czy jakoś inaczej ? podatna jest na robótki ręczne ? na zdjeciu wydaje sie ze pojechales az pod drugi gwint (włącznie), coś czuję ze nieumiejętne jej zmodowanie = pozegnanie z zalmanem :( i co tracimy po spiłowaniu - mozliwosc motntazu na Antka 64 ? Aaa, no i dlaczego zamieniles miejscem podporki ? ;)

Co do piłowania patrz na posta wyżej. Może to wygląda nie ciekawie ale upiłowałem faktycznie po pierwszej dziurce a drugiej nic sie nie stało. To jest z twardej stali i trudno jest źle spiłować.

A co tracimy to powiem ci szczerze że się nad tym nie zastanawiałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek24 co do wentyla to nie chodzi mi o to, zeby zmieniac go od razu, ale chce miec mozliwosc zmiany w przyszlosci (2 kulki = 50k h pracy).

Przeciez nie dam za jednorazowy cooler 200pln :!:

Do tego zalmana w przyszlosci marzy mi sie noiseblocker :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. dla Elmer'a

Hehehehehehe maniak :)

Odp. dla Misanthrope'a

Nie wiem co z gwarancją i ile jej wogle mam :) zapomniałęm się zapytać :P ale uważam że nie straciłem gwarancji ponieważ producent sam proponuje ucięcie zapiniki jeżeli się nie mieści czyli dopuszcza taką możliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek24 mam jeszcze pytanie dotyczace fanmata.

Zastanawiam sie czy mozna byloby dorobic do niego smycz i zamontowac w zaslepce na napedy (po uprzednim wycieciu dziury) - bo kable to i tak sa za krotkie.

Regulacja bez otwierania kompa :D

Ja nie widze żadnych przeciwskazań żeby sobie to tak rozwiązać :) Ja fanmate olewam bo zależy mi na maxymalnej wydajności tego cuda, a 2600 obrótów - ja śpie w pokoju w którym chodzi mój komp i jakoś mi to nie przyszkadza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszytkich

mam proc jak w podpisie jak uwazacie czy jest sens kupowac tego zalmana na moj proc ? moj obecny jest przy nie podkreconym procu troche gorocy.. a co dopiero gdybym go cial krecic wiec mam zamiar go na cos wymienic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Zalman to na dzien dzisiejszy inwestycja w przyszlosc (Athlon64). Chociaz ostatnio AMD jakies szopki odpierdziela z socketem. Niby projekt S754 ma byc zastapiony S939 ew. S940.

Mam jednak nadzieje, ze bedzie wsio pasowalo.

ATLON ten twoj zalman jest o wiele glosniejszy w normalu niz 7000. Wymiana zawsze wyjdzie na dobre, ale 200zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi