Tomek24 Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zapomniałem napisać że ten cooler to ZALMAN CNPS7000A-Cu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Update2 Podłączyłem fanmeta i puściłem go na maxa (czyli 11V) i teraz kręci się na 2400 obrotów. Jest ciszej i tak może pozostać bo nie wyróżnia się praktycznie wogle od reszty wentylatorów (wentylatory kręcą się z prędkością ok 2150). Prime95 na self teście śmiga już całą noc i jest coraz bliżej końca. Temperatura najwyższa jaką udało się osiągnąć prime95 to było 55.5C na 2427MHz (czyli podobnie jak cpu stablility test). Myśle że procek działa stabilnie i nie jest mu za gorąco :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 No to pozostaje tylko fundusze nam zbierac :(. Tomek - pisales ze musiales przypilowac chipset - standardowe chlodzenie miales czy Zalmana 32 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Znaczy sie, że Zalman 7000A-Cu już jest w Discotechu i kosztuje 170zł?? Czy może Ty dostałeś jakąś przedpremierową sztuke, po znajomości? Może Ty kupileś wersje AlCu, skoro tak tanio... przecież z tego co mówili inni użytkownicy Zalman pod AMD miał kosztować 199zł + kilkanaście... Wreszcie na koniec mam jedno pytanie... ile cm Zalman wystaje ponad płytę główną? Na Abicie socket jest umieszczony na samym krańcu płyty, wiec sie obawiam, co by cooler nie zaczepiał o zasilacz w mojej budzie... jak to z tym jest u Ciebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 No to pozostaje tylko fundusze nam zbierac :(. Tomek - pisales ze musiales przypilowac chipset - standardowe chlodzenie miales czy Zalmana 32 ?? Źle mnie zrozumiałeś - nie chłodzenie na chipsecie piłowałem tylko musiałem upiłować kawałek zapinki - patrz rysunki poglądowe na stronie zalmana tam to jest opisane. Ps. Chłodzenie na chipsecie mam standardowe wystarcza jak narazie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 tomek24 a dysponujesz jakimis fotkami z instalacji coolerka i z tego jak wygląda w budzie -obawiam sie ze ja będe musiał wycinac kawałek blachy koło zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Znaczy sie, że Zalman 7000A-Cu już jest w Discotechu i kosztuje 170zł?? Czy może Ty dostałeś jakąś przedpremierową sztuke, po znajomości? Może Ty kupileś wersje AlCu, skoro tak tanio... przecież z tego co mówili inni użytkownicy Zalman pod AMD miał kosztować 199zł + kilkanaście... Wreszcie na koniec mam jedno pytanie... ile cm Zalman wystaje ponad płytę główną? Na Abicie socket jest umieszczony na samym krańcu płyty, wiec sie obawiam, co by cooler nie zaczepiał o zasilacz w mojej budzie... jak to z tym jest u Ciebie? Mój egzemlarz to jest sampel (napewno jest cały CU :P ) który dostali chłopaki z discotechu od producenta (jako że oni są jego przedstawicielami w naszym chorym kraju). I byli na tyle zajebiści że mi go sprzedali po niższej cenie która była dlamnie ogromną niespodzianką - jak go zamawiałem to miał być troszkę droższy ale powiedzieli że pomyślą i zrobią mi jeszcze jakiś upust. Już kilka razy kupowałem u nich różne rzeczy i może dlatego tak mnie potraktowali :) Zalman wystaje nad krawędzią płyty jakieś 7mm może 10mm góra. Jest mi to trochę ciężko zmierzyć linijką ale na oko mi ta wychodzi - raczej mam dobre oko do miar :) A tak na marginesie ku woli wyjaśnienia odnośnie tego co napisałem wcześniej na temat montażu że odwrotnie musiałem zamontować te podpurki. To na tej stronie http://www.bit-tech.net/review/235/ (kolega Misanthrope go podawał wcześniej) są ładne fotki z prawidłowej instalacji. Myśle że to wystarczy za wyjaśnienie obrazkowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 tomek24 a dysponujesz jakimis fotkami z instalacji coolerka i z tego jak wygląda w budzie -obawiam sie ze ja będe musiał wycinac kawałek blachy koło zasilacza Nie stety nie posiadam aparatu cyfrowego ale postaram się jakiś załatwić i porobie fotki i je wtygodniu zamieszcze na forum, ale nie sądze żebyś musiał cokolwiek wycinać koło swojego zasilacza bo ten zalman wystaje nie znacznie nad płytę główną i wkażdej obudowie powinien się zmieścić. W końu masz napewno około 10mm odstępu pomiędzy płytą główną a zasilaczem a to w zupełności wystarcza - przynajmniej tak jest z płytą ABITA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 obawiam sie ze chyba bede musiał ciąc teraz by zdjąc cooler muszę wyciągac mobo z budy - odległośc miedzy blachą pod zasiłką a krancem mobo to jakies 5-7 mm ps.z kablami w budzie juz mam porządek :wink: :lol: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 A czy epox ma na tej samej wysokości socket co abit?? nie ma troche czasem niżej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 imho +/- 1-2mm dokładnie na tej samej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 A nie wystarczyłoby przewiercić nowe otwory w obudowie tak aby podnieść te pare milemtrów zasilacz do góry może to by było wyjście zamiast ciąć obudowę zasilacza?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 to bardziej skomplikowana sprawa -musiałbym zrobic fotke wnętrza i tyłu budy (ta "dziura" pomiedzy zasiłką a napędem z takim samym brzegiem jest z tyłu)- ale nic to-poradzę sobie bo jak tylko sie pojawi w 4maxie -zaraz go łykam-budą bedę sie martwił potem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Myśle że nie będzie tak źle. Ja się też martwiłem że nie będzie pasować a jednak się udało :P Co do sklepu to zdecydowanie polecam DISCOTECH. Po pierwsze dlatego że 4max w zalmany zaopatrza się w discotechu a po drugie disco mają je poprostu tańsze :) No chyba że mieszkasz w katowicach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 mieszkam 500m od 4maxa a i znam ich wszystkich :wink: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Ja tylko jeszcze z jednym pytaniem. Jesteś pewien, że zalman wystaje góra 10 mm ponad płytą główna? Na tym zdjęciu wydaje mi sie, że jest to odrobine wiecej: Na abicie socket jest umieszczony wysoko, wiec chce sie upewnić, że sie bestia zmiesci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Wiecie co ja nie mam łatwego dostępu do socketa żeby sobie tam idealnie linijką wymierzyć ile on tam wystaje nad płytę. Oto tutaj jest link http://www.zalman.co.kr/images/0311/7000A/...d_drawing_b.gif z rysunkiem tego cuda na sockecie. Prosze się uzbroić w linijkę i sobie pomierzyć we własnym zakresie. Cooler ma dokładnie 11cm średnicy czyli tyle samo ile podaje rysunek. Myślę że teraz każdy będzie zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 No ja nie jestem do konca .. tzn. podejrzewam ze cooler nie wejdzie na epoxa z zamontowanym zalmanem+wiatrakiem na nb (łączna wysokość to ok 4 cm) czy ktoś coś wie/widział w tym temacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 No może być kiepsko. Ja sobie zakupiłęm tą nowszą wersję tego radiatorka 42 i nie ma szans żeby to pasowało. Ale ten mniejszy bez wentylatorka powienien zapasować jak go troche przesuniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 No ja nie jestem do konca .. tzn. podejrzewam ze cooler nie wejdzie na epoxa z zamontowanym zalmanem+wiatrakiem na nb (łączna wysokość to ok 4 cm) czy ktoś coś wie/widział w tym temacie ?Wchodzi tylko trzeba minimalnie radiator zalmana przygiąć i cofnąć o jakieś 5mm w dół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zrobiłem przedchwilą kilka fotek ZALMANa jeżeli ktoś ma możliwość ich umieszczenia na forum to proszę o kontakt to mu je prześlę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Dawaj je tu :twisted: interesuja mnie tym bardziej ze od wczoraj zdradzilem epoxa na korzys abita 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zrobiłem przedchwilą kilka fotek ZALMANa jeżeli ktoś ma możliwość ich umieszczenia na forum to proszę o kontakt to mu je prześlę :)Jak nie masz gdzie wysłać to ślij do mnie :arrow: raptor@ocm.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zrobiłem przedchwilą kilka fotek ZALMANa jeżeli ktoś ma możliwość ich umieszczenia na forum to proszę o kontakt to mu je prześlę :)Jak nie masz gdzie wysłać to ślij do mnie :arrow: raptor@ocm.plalbo do mnie spiderman@mod4.us :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zaraz rzuce te fotki. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Kolega Junior pierwszy zaoferował mi pomoc więc mu je wysłałem. Mam nadzieję że je dzisiaj umieści :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Oto one. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 A ja dodam tylko od siebie że fotki były robione przy włączonym kompie dlatego mogą być troche nie wyraźne napisy na wentylatorze zalmana :) i było późno bo godzina robienia zdjęć po grubo po 00:30 :P no i fotograf był już troche zrobiony i ręce mu się troche częsły :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 o dzisas -czuć i widac potęgę!!!! Tomek -opisz jeszcze dokładniej temp poszczególne przy jakim vcore-jakie fsb itd itp , w jakim zakresie jest niesłyszalny -sam zresztą bedziesz wiedział dobrze o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 o dzisas -czuć i widac potęgę!!!! Tomek -opisz jeszcze dokładniej temp poszczególne przy jakim vcore-jakie fsb itd itp , w jakim zakresie jest niesłyszalny -sam zresztą bedziesz wiedział dobrze o co chodzi Nie słyszalny dla mnie on już jest od obrotów rzędu 2000-2100 przy zamkniętej obudowie. Ja mam go puszczonego na maxa czyli bez fanmate'a gdyż pracuje wtedy w przedziale 2600-2700 obrotów i nie świszczy nie zgrzyta nie piszczy jest po prostu zajebiście wyważony i spełnia swoje zadanie. Obecnie mam puszczonego procka jak w podpisie i przy cpu stability test ustawionym na wygrzewanie, obudowa zamknięta wentylatory jak widać + jeden którego nie widać :) wieje na dysk twardy na dole (wszystkie dodatkowe wentylatory są ustawione na 5V i kręcą się ok 2050 obrotów) temp procka po 30min wygrzewaniu była 56.50C (przy obecnych upałach) odczyt z drugiego termistra który jest na 99% między prockiem a pamięciami 32C (a jak wiadomo jest to najbardziej newralgiczne miejsce jeżeli chodzi o przepływ powietrza i chłodzenie wogle). Po godzinie nic się nie zmienia. Wyłączenie mordowania procka - temperatura idzie od razu ostro w dół parę chwil i procek ma 53C a jeszcze parę minutek i ma 49C-50C. Wygrzewanie w prime95 dało tylko to że po 6 godzinach udało mi się zanotować temperaturę 57.5C która utrzymywała się przez jakieś 10min i po chwili do 56.5C (ale to mi się zdarzyło raz o godz. 15 więcej to się nie powtórzyło). Jak podłączyłem fanmate i puściłem wentylatora na 2400 obrotów - praktycznie go nie słyszałem w tym momencie a przykładałem ucho) (fanmate ustawiony był na maxa) to temperatura wzrosła od razu o jakieś 2C. Szybciej również wzrastała temperatura i trochę wolniej spadała. Mi te 2C robią ogromną różnicę bo mój procek przy 58C max 60C traci stabilności i wariuje. W nocy jak sobie komp pracuje i coś tam syssa emulem temperatura procka 49.5C w obudowie 29C. Komentarz do zdjęć: na 6 zdjęciu widać upiłowany klips :) (oświetlenie dodatkowe które daje taki ładny efekt - lapka rowerowa CATEYE :P ) Co się będę rozpisywać wcześniej już pisałem o różnicy w użytkowaniu między zalmanem a spire - moim zdaniem przepaść . :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...