Skocz do zawarto艣ci
RufusWedrowiec

Problem z Gigabyte X570 AORUS ELITE

Rekomendowane odpowiedzi

Cze艣膰 i czo艂em!

Przechodz臋 do Was z nast臋puj膮cym problemem. Sprz臋t jaki posiadam to:

• G.SKILL 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black
  • be quiet! Straight Power 11 650W 80 Plus Gold
  • Samsung 1TB 2,5" SATA SSD 860 EVO
  • Seagate BARRACUDA 2TB 7200obr. 256MB
  • Gigabyte X570聽AORUS聽ELITE
  • AMD Ryzen 9 3950X
  • Dark Rock Pro 4
  • Samsung SSD 970 EVO Plus MZ-V7S1T0BW 1TB
  • + dwa inne dyski(HDD i SSD)

Temat sugeruje problemy z p艂yt膮 g艂贸wn膮, bo takie mam wra偶enie. Teraz dok艂adnie o co chodzi:
- przez jaki艣 czas jednostka聽chodzi艂a stabilnie i nic specjlanego si臋 nie dzia艂o - m贸wi膮c wprost: by艂em bardzo zadowolony;
- kiedy to jednego pi臋knego dnia zamkn膮艂em system po sko艅czonej pracy, wtedy w艂a艣nie si臋 zacz膮艂 Meksyk.

A teraz co si臋 dzieje:
- najbardziej og贸lnie - komputer w og贸le nie wstaje;
- przez powy偶sze mam na my艣li: s艂ycha膰, 偶e si臋 za艂膮cza, zapalaj膮 si臋 lampki i wentylatory, a p贸藕niej wielkie nic;
- a przez wielkie nic mam na my艣li kilka opcji: wszystko si臋 ca艂y czas kr臋ci, ale nie wida膰 nic na monitorach; wszystko zaczyna si臋 kr臋ci膰, a po chwili ch艂odzenie procesora przestaje dzia艂a膰.

Co z to pomaga uruchomi膰 system ponownie:
- w艂膮czanie/wy艂膮cznie komputera z uporem maniaka;
- wyj臋cie i w艂o偶enie baterii z p艂yty g艂贸wnej(ale te偶 nie jest to regu艂膮 i czasem trzeba, z cierpliwo艣ci膮 mnicha, powtarza膰 z punk powy偶szy);
- przez chwil臋 my艣la艂em, 偶e to mo偶e wina pami臋ci, kt贸re z bazowych 2133(mniej wi臋cej) mhz, ustawiaj膮 si臋 na 3200. Ale ta teoria leg艂a w gruzach - ostatnio problem znowu si臋 pojawi艂 i to na ni偶szym, bazowym taktowaniu.

Przejrza艂em ju偶 troch臋 zakamarki sieci i cz臋sto przewija si臋 stwierdzenie, 偶e "Cold boot" w przypadku tej p艂yty g艂贸wnej nie jest czym艣 rzadkim. Mimo wszystko wol臋 zapyta膰 jeszcze w艣r贸d, czy mo偶e spotkali艣cie si臋 z czym艣 takim i macie jaki艣 pomys艂?

Je偶eli oka偶e si臋, 偶e to faktycznie wina p艂yty g艂贸wnej, to macie jaki艣 inny model, kt贸ry jest godny polecenia i zapewni stabiln膮 prac臋 ca艂ej jednostki?

Z g贸ry dziekuj臋 za wszelkie ch臋ci pomocy i odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Witam聽

problemem mo偶e聽by膰 偶e kt贸ry艣 podzespo艂贸w wstrzymuje procedur臋 rozruchowa聽bo wysz艂a ukryta wada fabryczna, lub聽

ostatnio trwaj膮 prace nad聽rozwi膮zaniem聽problem贸w聽zwi膮zanymi z portami USB miedzy innymi na p艂ytach g艂贸wnych na chipsetach X570,聽 oczywi艣cie producenci powinni wypu艣ci膰 nowe wersje bios贸w zawieraj膮c膮 ta poprawk臋 ale聽kiedy to nast膮pi ?聽a聽czy mimo wszystko聽masz wgrany najnowszy dost臋pny bios F33c ?聽

zapoznaj si臋 z moim wpisem na samym dole strony od diagnostyki ,聽 mo偶esz te偶 na pocz膮tek odpi膮膰 wszystko co聽jest podpi臋te na USB

https://forum.purepc.pl/topic/386736-pomocy-nowo-z艂o偶ony-komputer-si臋-nie-uruchamia/?tab=comments#comment-4118282

• Upvote 1

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

@Mr.T...聽dzi臋ki wielkie za odpowied藕.

• BIOS - niestety, ale tak. Mam wgrany nowy bios. Zrobi艂em to niemal偶e od razu. A pisz臋 "niestety" - gdyby to by艂a wina biosu, to problem bardzo szybko poszed艂by to zak艂adki 'rozwi膮zane'.
  • karta graficzna - nie pos膮dzam o generowanie b艂臋d贸w z prostej przyczyny - jest stosunkowo nowa(ma mo偶e lekko ponad rok czasu) i we wcze艣niejszym zestawienie nie dawa艂a jakichkolwiek oznak niesprawno艣ci. Inna kwestia, 偶e nie by艂a jako艣 specjalnie poddawana torturom.
  • procesor - robi艂em na nim "strestest" i tam te偶 nic si臋 nie dzia艂o. Jednocze艣nie nie osi膮ga specjalnie wysokich temperatur.
  • zasilacz - mia艂em ju偶 kiedy艣 problem z zasilaczami i wsz臋dzie oznaka by艂a dosy膰 prosta: komputer w og贸le nie wstawa艂 albo dzia艂a艂 niestabilnie(wsta艂, ale si臋 restartowa艂 jeszcze szybciej). Tutaj kompletnie tego nie ma. Aczkolwiek przychodzi mi co艣 na my艣l - mo偶liwe jest, aby by艂 on za s艂aby?
  • zastanawia mnie jednak temat port贸w USB. Postaram si臋 w艂膮cz膮膰 komputer z wolnymi portami, a myszk臋/klawiatur臋(BT) wepn臋 dopiero po starcie.

Zak艂adaj膮c jednak, 偶e winna jest sama p艂yta g艂贸wna i poleci na reklamacj臋/wymian臋, masz w r臋kawie jak膮艣 sugesti臋, co innego wybra膰?

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Je艣li to nie porty USB, to ja bym zacz膮艂 od zasilacza 艂膮cznie z kablami i podmieni艂 go na inny. To mniej zabawy ni偶 wyci膮ganie i wysy艂anie p艂yty g艂贸wnej na reklamacj臋, a poza tym wyeliminujesz jeden podzesp贸艂 z podejrze艅. Idealnie by by艂o, gdyby艣 mia艂 mo偶liwo艣膰 podmiany ka偶dego z podejrzanych podzespo艂贸w, ale to chyba ma艂o realne.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Zasilacz, je艣li by艂by niesprawny, dawa艂by zna膰 gdy ju偶 komputer si臋 uruchomi, bo rozumiem, 偶e w ko艅cu jako艣 mo偶na go uruchomi膰 i wtedy wszystko dzia艂a jak nale偶y? Je艣li tak, to jak komputer si臋 zachowuje, gdy wybierzesz opcj臋 ponownego uruchomienia i jak si臋 zachowuje, je艣li go u艣pisz i b臋dziesz chcia艂 wybudzi膰?

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

8 godzin temu, RufusWedrowiec napisa艂:

@Mr.T...聽dzi臋ki wielkie za odpowied藕.

• BIOS - niestety, ale tak. Mam wgrany nowy bios. Zrobi艂em to niemal偶e od razu. A pisz臋 "niestety" - gdyby to by艂a wina biosu, to problem bardzo szybko poszed艂by to zak艂adki 'rozwi膮zane'.
  • karta graficzna - nie pos膮dzam o generowanie b艂臋d贸w z prostej przyczyny - jest stosunkowo nowa(ma mo偶e lekko ponad rok czasu) i we wcze艣niejszym zestawienie nie dawa艂a jakichkolwiek oznak niesprawno艣ci. Inna kwestia, 偶e nie by艂a jako艣 specjalnie poddawana torturom.
  • procesor - robi艂em na nim "strestest" i tam te偶 nic si臋 nie dzia艂o. Jednocze艣nie nie osi膮ga specjalnie wysokich temperatur.
  • zasilacz - mia艂em ju偶 kiedy艣 problem z zasilaczami i wsz臋dzie oznaka by艂a dosy膰 prosta: komputer w og贸le nie wstawa艂 albo dzia艂a艂 niestabilnie(wsta艂, ale si臋 restartowa艂 jeszcze szybciej). Tutaj kompletnie tego nie ma. Aczkolwiek przychodzi mi co艣 na my艣l - mo偶liwe jest, aby by艂 on za s艂aby?
  • zastanawia mnie jednak temat port贸w USB. Postaram si臋 w艂膮cz膮膰 komputer z wolnymi portami, a myszk臋/klawiatur臋(BT) wepn臋 dopiero po starcie.

Zak艂adaj膮c jednak, 偶e winna jest sama p艂yta g艂贸wna i poleci na reklamacj臋/wymian臋, masz w r臋kawie jak膮艣 sugesti臋, co innego wybra膰?

Witam聽

jak zauwa偶y艂 "Stary Piernik" owszem nale偶a艂o by organoleptycznie i empirycznie posprawdza膰 czy kt贸ra艣 wtyczka si臋 nie wysun臋艂a, tak "super" s膮 nowe zasilacze i聽ich kable z wtyczkami ...聽聽

zasadniczo nie napisa艂e艣 jaka kart臋 graficzna posiadasz, ale do samego uruchomienia komputera i systemu to raczej 650W powinno wystarczy膰聽nie zale偶nie co to by艂 by za potwor聽XD.聽

co do wyboru innej p艂yty g艂贸wnej to raczej poszed艂 bym w poprawiona konstrukcje czyli zamiast聽X570 zakupi艂 bym B550.聽

聽to jest聽tylko propozycja,聽je艣li posiadasz mo偶liwo艣膰 zainwestowania w dro偶sz膮 p艂yt臋 g艂贸wna, ja zawsze mowie ze warto dop艂aci膰 o ile dostaje si臋聽co艣 wi臋cej聽,ale te偶 bez przesady,聽co do firmy to聽ka偶dy聽ma w艂asne upodobania,聽(Asus i MSI nie posiadaj膮 fizycznego serwisu w Polandi tylko w kraju Helmut贸w i Gering贸w聽....聽 )聽聽

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rog-strix-b550-e-gaming-6858395/

posiada Wi-Fi a obecnie to fajny bajer jak mo偶na filmy na telewizorze ogl膮da膰 do 1080p bez kabli i p艂yta posiada wy艣wietlacz kod贸w post, nie zawsze, ale聽mo偶na ju偶 cos ustali膰 po wy艣wietlanym kodzie.聽

a tak聽 mnie jeszcze jedna my艣l nasz艂a a kart臋聽graficzna to jak masz po艂膮czona z monitorem ?

bo nie聽ma艂o jest temat贸w jak to Biosy z UEFI nie lubi膮 si臋 z DP a na HDMI znacz膮co mniej problem贸w.聽聽聽 聽

Edytowane przez Mr.T...
nowy pomys艂
  • Upvote 1

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Dzi臋kuj臋 wszystkim za odpowied藕:

@Stary Piernik聽porty USB - zastosowa艂em metod臋 "Pod艂膮cz USB dopiero po starcie systemu" i na chwil臋 obecn膮 komputer startuje bez problem贸w. Ze sprawdzeniem na innych podzespo艂ach - tutaj robi si臋 problem, bo poprzedni zestaw trafi艂 ju偶 w r臋ce nowego w艂a艣ciciela i w tej chwili nie mam jak tego sprawdzi膰 na innych podzespo艂ach.

@wysio聽jest dok艂adnie tak jak opisa艂e艣. Kiedy ju偶 si臋 uruchomi - dzia艂a bez wi臋kszych problem贸w. Zastosuj臋 si臋 jednak do Twojej sugestii, aby zobaczy膰, co si臋 b臋dzie dzia艂o, kiedy prze艂膮cz臋 go w tryb u艣pienia.

@Mr.T...聽masz racj臋, m贸j b艂膮d - nie poda艂em karty graficznej. Ju偶 nadrabiam -聽AMD ASUS聽Radeon聽RX580 Dual OC4GBGDDR5. Je偶eli m贸wimy o po艂膮czeniach...no tutaj jest "zabawnie" - 2xHDMI i 2xDP s膮 wykorzystane. Ale to ju偶 sprawdza艂em. A p艂yt膮 g艂贸wn膮 jak najbardziej si臋 zainteresuj臋, bo mam dziwne wra偶enie, 偶e jak ju偶 p贸jdzie na gwarancj臋, to zapewne zwr贸c膮 mi pieni膮dze. WiFi nie wydaje si臋 jak膮艣 konieczno艣ci膮, bo wszystko leci po kablach, kt贸re s膮 odpowiednio pochowane. Inna sprawa B550 czy X570 jest lepsz膮 opcj膮?

Wielki szacun za zwrot "Polandia" 馃槃

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

2 godziny temu, RufusWedrowiec napisa艂:

Dzi臋kuj臋 wszystkim za odpowied藕:

@Stary Piernik聽porty USB - zastosowa艂em metod臋 "Pod艂膮cz USB dopiero po starcie systemu" i na chwil臋 obecn膮 komputer startuje bez problem贸w. Ze sprawdzeniem na innych podzespo艂ach - tutaj robi si臋 problem, bo poprzedni zestaw trafi艂 ju偶 w r臋ce nowego w艂a艣ciciela i w tej chwili nie mam jak tego sprawdzi膰 na innych podzespo艂ach.

@wysio聽jest dok艂adnie tak jak opisa艂e艣. Kiedy ju偶 si臋 uruchomi - dzia艂a bez wi臋kszych problem贸w. Zastosuj臋 si臋 jednak do Twojej sugestii, aby zobaczy膰, co si臋 b臋dzie dzia艂o, kiedy prze艂膮cz臋 go w tryb u艣pienia.

@Mr.T...聽masz racj臋, m贸j b艂膮d - nie poda艂em karty graficznej. Ju偶 nadrabiam -聽AMD ASUS聽Radeon聽RX580 Dual OC4GBGDDR5. Je偶eli m贸wimy o po艂膮czeniach...no tutaj jest "zabawnie" - 2xHDMI i 2xDP s膮 wykorzystane. Ale to ju偶 sprawdza艂em. A p艂yt膮 g艂贸wn膮 jak najbardziej si臋 zainteresuj臋, bo mam dziwne wra偶enie, 偶e jak ju偶 p贸jdzie na gwarancj臋, to zapewne zwr贸c膮 mi pieni膮dze. WiFi nie wydaje si臋 jak膮艣 konieczno艣ci膮, bo wszystko leci po kablach, kt贸re s膮 odpowiednio pochowane. Inna sprawa B550 czy X570 jest lepsz膮 opcj膮?

Wielki szacun za zwrot "Polandia" 馃槃

jak ju偶 napisa艂em zawsze jest聽lepiej kupowa膰 poprawione konstrukcje czyli B550.聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Aloha!

kilka spraw:

• w momencie za艂膮czenia USB dopiero po starcie systemu - na razie nie widz臋 problem贸w i komputer dzia艂a normalnie;
  • tryb u艣pienia - tutaj si臋 robi ciekawie. Po w艂膮czeniu trybu u艣pienia, system pozostaje w nim przez...mo偶e sekund臋? P贸藕niej momentalnie si臋 wybudza, ale obrazu na monitorach nie ma. Guzik restartu nie reaguje. Guzik power off nie reaguje. Kiedy wy艂膮cz臋 zasilacz i w艂膮cze go na nowo - komputer robi rozruch od razu. Jakby guzik power on za艂膮cza艂 si臋 z automatu. Obraz jednak si臋 nie pojawia. I tutaj jedynym ratunkiem jest wyj臋cie baterii.
  • przychodzi mi na my艣l jeszcze jedna kwestia - czy mo偶liwe jest, aby problemy wychodzi艂y z niekompatybilnych pami臋ci?

Aktualizacja_1:

• uruchom ponownie nie dzia艂a. Wy艂膮czaj膮 si臋 monitory, komputer wydaje si臋 dzia艂a膰, ale obraz ju偶 nie wraca. W kt贸rym艣 momencie komputer przestaje reagowa膰 na przycisk ON/OFF i tak sam na restart.

Aktualizacja_2:

• zobaczy艂em na stronie Gigabyte dost臋pny nowy bios:聽F33e. Pobra艂em, zainstalowa艂em - problemu nie rozwi膮za艂.聽

Pozdrawiam.聽

Edytowane przez RufusWedrowiec

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Pami臋ci masz popularne, wi臋c s膮 z pewno艣ci膮 kompatybilne. No ale napisa艂e艣, 偶e je艣li komputer si臋 uruchamia po od艂膮czeniu urz膮dze艅 USB, to znaczy艂oby 偶e kt贸re艣 z nich dzia艂a wadliwie? Mo偶e klawiatura lub mysz ma jakie艣 zwarcie...

Edytowane przez wysio
  • Upvote 1

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

@wysio聽Dzi臋ki za odpowied藕. Je偶eli m贸wisz, 偶e pami臋ci nie powinny robi膰 problemu, bior臋 to w takim razie za pewnik. Ale te偶...mo偶emy mie膰 impas. Mysz i klawiatura s膮 na BT. Podczas dnia s膮 podpi臋te pod laptop i tam nie nie ma najmniejszego problemu.

Powoli trac臋 pomys艂y i nerwy do ca艂ego rozwi膮zania. Je偶eli pomys艂y powoli si臋 ko艅cz膮 - zapakuj臋 sprz臋t i wy艣l臋 na gwarancj臋. Postaram si臋 te偶 o wymian臋 na kompletnie nowy model, bo tym sposobem Gigabyte troch臋 mnie zrazi艂 do siebie.聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Jest jeszcze stary spos贸b organoleptyczny 馃槈 - popatrz na p艂yt臋 g艂贸wn膮 na kondensatory czy kt贸ry艣 nie jest spuchni臋ty. Kiedy艣 dawno by艂y te偶 takie problemy, 偶e komp wystartowa艂 dopiero wtedy, gdy zamieni艂e艣 ze sob膮 miejscami RAM.聽 Nie wiadomo, co teraz wymy艣lili 馃槈

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

@wysio@Stary Piernik聽nie wiem dlaczego tak si臋 wzbrania艂em przed zmian膮 bank贸w pami臋ci...a, ju偶 wiem - jeden wiatrak od ch艂odzenia procesora jest centralnie nad slotami i pewnie b臋d臋 musia艂 go zdemontowa膰. Inna kwestia - modu艂y zosta艂y zamontowane dok艂adnie w slotach, w kt贸rych rekomendowa艂 producent p艂yty g艂贸wnej. No nic - dzisiaj raczej nie b臋d臋 mie膰 na to czasu, ale sprawdz臋 jutro i dam zna膰 馃檪

Przy okazji - przypomnia艂o mi si臋 jeszcze co艣. Czyta艂em ju偶 na kt贸rym艣 zagranicznym forum, 偶e wraz z t膮 p艂yt膮 wyst臋puj膮 cz臋sto problemy z bankami pami臋ci i osi膮gni臋ciem wy偶szego taktowania ni偶 2133MHZ. Po weekendzie leci na serwis do sklepu. Co dalej - zobaczymy.

Macie jeszcze jakie艣 inne sugestie co do ewentualnego zast臋pstwa p艂yty g艂贸wnej(poza wy偶ej ju偶 wymienion膮)? WiFi nie jest mi w niej jako艣 specjalnie potrzebne.

Pozdrawiam.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

9 godzin temu, RufusWedrowiec napisa艂:

@wysio@Stary Piernik聽nie wiem dlaczego tak si臋 wzbrania艂em przed zmian膮 bank贸w pami臋ci...a, ju偶 wiem - jeden wiatrak od ch艂odzenia procesora jest centralnie nad slotami i pewnie b臋d臋 musia艂 go zdemontowa膰. Inna kwestia - modu艂y zosta艂y zamontowane dok艂adnie w slotach, w kt贸rych rekomendowa艂 producent p艂yty g艂贸wnej. No nic - dzisiaj raczej nie b臋d臋 mie膰 na to czasu, ale sprawdz臋 jutro i dam zna膰 馃檪

Przy okazji - przypomnia艂o mi si臋 jeszcze co艣. Czyta艂em ju偶 na kt贸rym艣 zagranicznym forum, 偶e wraz z t膮 p艂yt膮 wyst臋puj膮 cz臋sto problemy z bankami pami臋ci i osi膮gni臋ciem wy偶szego taktowania ni偶 2133MHZ. Po weekendzie leci na serwis do sklepu. Co dalej - zobaczymy.

Macie jeszcze jakie艣 inne sugestie co do ewentualnego zast臋pstwa p艂yty g艂贸wnej(poza wy偶ej ju偶 wymienion膮)? WiFi nie jest mi w niej jako艣 specjalnie potrzebne.

Pozdrawiam.

jak by聽to napisa膰, segment mo偶e jeszcze nie聽TOP ale 艣rednio-wy偶sza po艂ka to wi臋kszo艣膰 p艂yt posiada modu艂 Wi-Fi

a聽tw贸j procesor聽to swoje musi zje艣膰 XD聽聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

@Mr.T... je艣li m贸g艂by艣, to nie cytuj wypowiedzi z post贸w wy偶ej, bo to zupe艂nie nie ma sensu, skoro twoja wypowied藕 jest odpowiedzi膮 na ten偶e post. Robisz niepotrzebny ba艂agan...
Z g贸ry dzi臋ki.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

13 minut temu, RufusWedrowiec napisa艂:

Dam tylko takie ma艂e uzupe艂nienie tematu - p艂yta g艂贸wna polecia艂a ostatecznie na serwis i zobaczymy co dalej.聽
Najprawdopodobniej wymieni臋 j膮 na ASUSa albo MSI, bo do Gigabyte wystarczaj膮co si臋 zrazi艂em 馃檪

jak aktualny聽posiadacz Asus Maximus XIII聽hero( ok kilku dni)聽 , widz臋 tylko jeden problem, "sonic studio 3" po instalacji kilka w艂膮cze艅 ok, potem聽co艣 w stylu, "nie chce mi si臋 z tob膮 gada膰" , przeinstalowanie sterownik贸w ok, pomaga na kolejne kilka w艂膮cze艅....

podej艣cie Asusa do聽istniej膮cego zagadnienia jest takie ze to ty jako u偶ytkownik masz problem,聽bo聽zdecydowa艂e艣 si臋 zakupi膰聽i u偶ywa膰 naszego sprz臋gu, a my nie mamy problemu tylko twoje pieni膮dze聽馃槙聽 聽聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Poczekaj, wyda艂e艣 jakie艣 2k PLN na p艂yt臋 i Asus odwala tego typu akcj臋? No c贸偶....b臋d臋 musia艂 ich chyba te偶 skre艣li膰 z listy i kontynuowa膰 znajomo艣膰 z MSI.

Sytuacja nieco nieprzyjemna, bo to o czym wspominasz jest adekwatne do podej艣cia Gigabyte - wie, 偶e wyst臋puje taki b艂膮d, ale finalnie nie wyda艂 jakiejkolwiek oficjalnej notki. Tak偶e troch臋 smuteczek.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

14 godzin temu, RufusWedrowiec napisa艂:

Poczekaj, wyda艂e艣 jakie艣 2k PLN na p艂yt臋 i Asus odwala tego typu akcj臋? No c贸偶....b臋d臋 musia艂 ich chyba te偶 skre艣li膰 z listy i kontynuowa膰 znajomo艣膰 z MSI.

Sytuacja nieco nieprzyjemna, bo to o czym wspominasz jest adekwatne do podej艣cia Gigabyte - wie, 偶e wyst臋puje taki b艂膮d, ale finalnie nie wyda艂 jakiejkolwiek oficjalnej notki. Tak偶e troch臋 smuteczek.

kilka spraw odno艣nie聽twojego i mojego kompa.

nikt nie聽proponowa艂 aby sprawdzi膰 jak u ciebie zadzia艂a opcja "CMS suport聽enabled -disabled"聽 , bo聽twoja karta graficzna mo偶e nie posiada膰聽wsparcia dla UEFI, u mnie jak odpala艂em platform臋 (paj臋czynka) to wsadzi艂em jaka艣 co ma 512MB Ram 馃檪聽, i p艂yta da艂a komunikat ze m贸j GPU聽nie wspiera UEFI (mi艂o z jej strony za podana informacje).

o ile w twoim przypadku聽p艂yta jest sprawna i聽problem le偶y gdzie indziej to przy聽mo偶liwo艣ci wymiany聽wymieni艂 bym na B550 w podobnej cenie lub troszk臋 dro偶sza,聽jako poprawiona konstrukcje.

co do mojego problemu to jestem zwolennikiem prostych i skutecznych rozwi膮za艅, czyta艂em na forach odinstaluj sterowniki w trybie awaryjnym rob cuda na kiju zainstaluj inny sterownik bla bla bla (Rocket Raccoon)聽

ja poszed艂em inna droga poszuka艂em us艂ugi systemowej聽odpowiedzialnej ze sterowaniem sterownika "Sonic Studio聽Virtual聽 Mixer" a us艂uga nazywa si臋 "Nahimic service" wy艂膮czy艂em ja, restart, w艂膮czy艂em restart, no popatrz(Sonic studio 3)聽w艂膮cza si臋 za ka偶dym razem..., je艣li聽problem wyst膮pi ponownie to powt贸rz臋 procedur臋,聽my艣l臋聽ze szybciej jest wy艂膮czy膰/w艂膮czy膰 us艂ug臋 systemowa ni偶 podmienia膰 sterownik i mo偶e zadzia艂a, a po wpisach na forach cz臋sto nie,聽tak dla potomnych 馃檪

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

M贸j problem - propozycje odpadaj膮, poniewa偶:

• karta graficzna wsp贸艂gra艂a z UEFI w poprzedniej p艂ycie g艂贸wnej + jak ju偶 komputer wsta艂 to nie by艂o problemu z poruszaniem si臋 w biosie;
  • problem wskoczy艂 na zupe艂nie nowy poziom - komputer przesta艂 ca艂kowicie si臋 wybudza膰;

Dlatego plan jest taki, 偶eby wymieni膰 p艂yt臋 g艂贸wn膮 na co艣 z B550 i pewnie od MSI 馃檪

Tw贸j problem - grunt, 偶e znalaz艂e艣 rozwi膮zanie 馃檪聽Chocia偶 szkoda, 偶e nadal trzeba uprawia膰 kombinatoryk臋 z us艂ugami(na s艂u偶bowym sprz臋cie jest dramat na linii z BT i us艂ugami audio).

Z innej ma艅ki - je偶eli temat domowych miniserwer贸w jest Ci chocia偶 troch臋 znany, to w ramach ch臋ci - zach臋cam do zajrzenia do innego tematu, kt贸ry jaki艣 czas temu za艂o偶y艂em 馃槈

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ma艂a aktualizacja tematu - dosta艂em informacj臋 na temat p艂yty g艂贸wnej. Producent deklaruje jej naprawienie, jednak nie poda艂 wi臋kszej ilo艣ci detali. Paczka powinna by膰 jutro na miejscu, wi臋c zrobi臋 ma艂y test. Chocia偶 po cichu licz臋, 偶e wymienili j膮 na nowsz膮 rewizj臋.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Przywr贸膰 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie

• Dodaj now膮 pozycj臋...