Jump to content
mdg

Komputer włącza się z opóźnieniem

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem niedawno komputer i od pierwszego włączenia występuje coś takiego, że po wciśnięciu przycisku "power" na obudowie, komputer czasami włącza się od razu a niekiedy po kilku sekundach. Podobnie sprawa wygląda z myszą, klawiaturą, monitorem i diodami led obudowy komputer się już włącza a sprzęt dopiero po chwili (kilka sekund nie dłużej jak 10) Czy to jest normalne? 

Bebechy:

1.  PROCESOR               - Intel Core i5-10600K

2.  PŁYTA GŁÓWNA      - MSI MPG Z490 GAMING PLUS

3.  PAMIĘCI RAM           - Patriot 16GB (2x8GB) 4133MHz CL19 Viper Steel

4.  DYSK SSD M2          - ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro

5.  ZASILACZ                 - SilentiumPC Supremo L2 650W 80 Plus Gold

6.  CHŁODZENIE CPU   - SilentiumPC Grandis 3 120/140mm

7.  OBUDOWA                - be quiet! Pure Base 500DX Black

Edited by mdg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale przecież on napisał zupełnie o czym innym.

Sprawdz czy po właczeniu z opóźnieniem odrazu włączają sie wentylatory. Jak nie to stawiam na płyte lub zasilacz.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Devil napisał:

Ale przecież on napisał zupełnie o czym innym.

Sprawdz czy po właczeniu z opóźnieniem odrazu włączają sie wentylatory. Jak nie to stawiam na płyte lub zasilacz.

Słuchaj jest tak, że jeśli startuje z opóźnieniem to po wciśnięciu przycisku "power" nie dzieje się zupełnie nic (wentylatory nie działają) tak, jakby komputer dopiero po kilku sekundach zatrybił, że wcisnąłem przycisk zasilania. Jest jeszcze jedna rzecz którą dzisiaj zauważyłem, mianowicie ja na noc zawsze wyłączam komputer (wiadomo już po wyłączeniu systemu) z tyłu przyciskiem zasilania zasilacza i dodatkowo całą listwę i dzisiaj zauważyłem, że po włączeniu komputera diody led obudowy, myszki, klawiatury (nie tylko diody, bo sama mysz i klawiatura zaczęły działać też po opóźnieniu w sensie, że już był załadowany ekran logowania do windows'a ale ani mysz ani klawiatura nie reagowały) włączyły się po jakiś 10-20 sekundach czyli znacznie dłużej niż normalnie w ciągu dnia jak go wyłączam, co do monitora to nie wiem, bo też go wyłączam na noc przyciskiem (w sumie to nie wiem czy dobrze robię) i zapomniałem włączyć przed uruchomieniem pc'ta, ale raczej włączył się normalnie, bo tak jak pisałem ekran logowania już był a mysz i klawa nie działały. Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłem i rozumiecie.

Edited by mdg

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, Nasty Rudolf napisał:

Odłącz wszystko, co masz na USB i powtórz testy.

Dalej to samo nic to nie zmieniło. Teraz zauważyłem, że jak się go wyłączy i zaraz po wyłączeniu nacisnę przycisk "power" to 9 prób na 10 było z opóźnieniem (naciskam przycisk zasilania na obudowie i po paru sekundach dopiero rusza, sprawdziłem teraz na starym pc i tam nie ma czegoś takiego naciskam przycisk zasilania po wyłączeniu komputera i od razu się włącza) Tak samo jest jak chce go uruchomić zaraz po włączeniu zasilacza (stary pc również i w tym przypadku odpala od razu).

Edited by mdg

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, a sprawdź jeszcze, czy gdy naciśniesz przycisk power, to wiatrak procesora nawet nie drgnie, czy drgnie i po czasie dopiero się uruchamia? Wygląda mi to na jakiś problem z płytą. Wrzuć bios - nawet jeśli jest aktualny, to wgraj jeszcze raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem opis podobnego problemu tutaj:

https://superuser.com/questions/1171810/delay-in-startup-after-pressing-power-button-of-desktop-computer

i w kilku innych miejscach. W tamtych przypadkach winny był zasilacz. Jest to też lepszy i łatwiejszy do zdiagnozowania scenariusz, niż uszkodzona płyta główna. Pożycz zasilacz lub kup nowy z możliwością zwrotu i sprawdź, czy problem zniknie.

Możesz jeszcze przed powyższym zresetować BIOS zworką. Aktualizacji BIOS-u, jak wysio napisał, też można spróbować, ale ja bym jednak zaczął od zasilacza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, mdg napisał:

Jest jeszcze jedna rzecz którą dzisiaj zauważyłem, mianowicie ja na noc zawsze wyłączam komputer (wiadomo już po wyłączeniu systemu) z tyłu przyciskiem zasilania zasilacza i dodatkowo całą listwę (...).

Mógłbyś się martwić, gdyby komp wstawał z opóźnieniem gdy nie odcinasz go od prądu. W takim przypadku być może tak działa płyta główna, a być może przez odcinanie prądu już zajechałeś bateryjkę i czas ją wymienić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, wysio napisał:

OK, a sprawdź jeszcze, czy gdy naciśniesz przycisk power, to wiatrak procesora nawet nie drgnie, czy drgnie i po czasie dopiero się uruchamia? Wygląda mi to na jakiś problem z płytą. Wrzuć bios - nawet jeśli jest aktualny, to wgraj jeszcze raz.

Wiatrak ani drgnie, bios mam najnowszy na starszym było to samo (tak jak pisałem wcześniej od pierwszego uruchomienia się tak dzieje), dla pewności wgrałem jeszcze raz i dalej jest to samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Nasty Rudolf napisał:

Znalazłem opis podobnego problemu tutaj:

https://superuser.com/questions/1171810/delay-in-startup-after-pressing-power-button-of-desktop-computer

i w kilku innych miejscach. W tamtych przypadkach winny był zasilacz. Jest to też lepszy i łatwiejszy do zdiagnozowania scenariusz, niż uszkodzona płyta główna. Pożycz zasilacz lub kup nowy z możliwością zwrotu i sprawdź, czy problem zniknie.

Możesz jeszcze przed powyższym zresetować BIOS zworką. Aktualizacji BIOS-u, jak wysio napisał, też można spróbować, ale ja bym jednak zaczął od zasilacza.

Bios już resetowałem zworką, aktualizację też zrobiłem i dalej jest to samo. Mam zasilacz ze starego komputera tylko problem w tym, że w starym pc wysiadła na pewno grafika a może i płyta główna i może być tak, że to przez zasilacz (trochę strach), kiedyś wymieniałem, bo stary ten co był od początku się spalił z drugiej strony karta nie miała przez cały żywot (ponad 10 lat) wymienianej pasty, jak ją rozkręciłem to była mocno zeschnięta i bardzo ciężko było ją doczyścić to też może przez to padła, albo po prostu od starości. Stary Zasilacz to "CHIEFTEC GPA-450S8" nada się? z tego co patrzyłem to jest na białej liście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro już na starszym było to samo, to nie wina biosu. Rozumiem że odłączenie wszystkich urządzeń od komputera nic nie zmienia? Wszystkich, razem z monitorem... Jeśli nie to oczywiście w następnej kolejności najprościej sprawdzić zasilacz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, wysio napisał:

Skoro już na starszym było to samo, to nie wina biosu. Rozumiem że odłączenie wszystkich urządzeń od komputera nic nie zmienia? Wszystkich, razem z monitorem... Jeśli nie to oczywiście w następnej kolejności najprościej sprawdzić zasilacz.
 

Tak odłączenie wszystkich urządzeń nic nie zmienia. Podepnę nowy zasilacz do starego pc'ta i zobaczę jak się będzie włączać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz spróbować, ale nawet jeśli stary komputer włączy się normalnie, nadal nie będzie to dowodem sprawności zasilacza. W takim wypadku będziesz jednak musiał podłączyć inny do nowego komputera.

Chieftec robił porządne konstrukcje, ale nikt Ci nie powie, czy Twój stary egzemplarz jest jeszcze godny zaufania. Tak czy inaczej, musisz znaleźć coś do testów albo zdać się na serwis.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Nasty Rudolf napisał:

Możesz spróbować, ale nawet jeśli stary komputer włączy się normalnie, nadal nie będzie to dowodem sprawności zasilacza. W takim wypadku będziesz jednak musiał podłączyć inny do nowego komputera.

Chieftec robił porządne konstrukcje, ale nikt Ci nie powie, czy Twój stary egzemplarz jest jeszcze godny zaufania. Tak czy inaczej, musisz znaleźć coś do testów albo zdać się na serwis.

Piszę jeszcze raz tę wiadomość coś się wcześniej nie dodała. Na starym pc nowy zasilacz śmiga bez zarzutów. Dlaczego to nie jest dowodem jego sprawności? A jak wsadzę stary zasilacz do nowego komputera to mi coś to da? Jak mogę sprawdzić czy stary zasilacz jest w 100% sprawny? Miernikiem napięcia posprawdzać?

Edited by mdg

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Nasty Rudolf napisał:

Możesz spróbować, ale nawet jeśli stary komputer włączy się normalnie, nadal nie będzie to dowodem sprawności zasilacza. W takim wypadku będziesz jednak musiał podłączyć inny do nowego komputera.

Chieftec robił porządne konstrukcje, ale nikt Ci nie powie, czy Twój stary egzemplarz jest jeszcze godny zaufania. Tak czy inaczej, musisz znaleźć coś do testów albo zdać się na serwis.

Dobra sprawdziłem, na starym zasilaczu jest to samo 😕

Edited by mdg

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, mdg napisał:

Dlaczego to nie jest dowodem jego sprawności?

Bo po podłączeniu do innego komputera, wada niekoniecznie musi się ujawnić od razu i w taki sam sposób, ale...

7 godzin temu, mdg napisał:

Dobra sprawdziłem, na starym zasilaczu jest to samo 😕

...w tym wypadku zasilacz okazał się niewinny.

Jedno mi jeszcze potwierdź, żebyśmy się na pewno dobrze zrozumieli. Czy problem definitywnie nie ma związku z odcinaniem zasilania listwą / przełącznikiem zasilacza? Jak zamkniesz system, prądu nie wyłączysz, a po jakimś czasie naciśniesz POWER, opóźnienie też się pojawi?

Jeśli tak, to płyta staje się głównym podejrzanym. Oczywiście możesz jeszcze spróbować odłączać co się da. Dyski, wyjąć kartę i odpalić na integrze, poprzekładać RAM, wymienić baterię... Czasem dziwne problemy mają jeszcze dziwniejsze rozwiązania, ale jednak zbliżamy się do momentu, w którym należałoby reklamować płytę główną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Nasty Rudolf napisał:

Bo po podłączeniu do innego komputera, wada niekoniecznie musi się ujawnić od razu i w taki sam sposób, ale...

...w tym wypadku zasilacz okazał się niewinny.

Jedno mi jeszcze potwierdź, żebyśmy się na pewno dobrze zrozumieli. Czy problem definitywnie nie ma związku z odcinaniem zasilania listwą / przełącznikiem zasilacza? Jak zamkniesz system, prądu nie wyłączysz, a po jakimś czasie naciśniesz POWER, opóźnienie też się pojawi?

Jeśli tak, to płyta staje się głównym podejrzanym. Oczywiście możesz jeszcze spróbować odłączać co się da. Dyski, wyjąć kartę i odpalić na integrze, poprzekładać RAM, wymienić baterię... Czasem dziwne problemy mają jeszcze dziwniejsze rozwiązania, ale jednak zbliżamy się do momentu, w którym należałoby reklamować płytę główną.

Jeśli go wyłączę i chwile odczekam to szczerze nie pamiętam jak z opóźnieniem (wydaje mi się, że też to występuje tylko rzadziej) sprawdzę to dokładnie, bo nie chce Cię w błąd wprowadzić, ale na pewno (to już mam sprawdzone) jeśli go wyłączę i po jakimś czasie włączę (zasilacz cały czas włączony) to diody led obudowy niekiedy startują z opóźnieniem to samo mysz i klawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.03.2021 o 08:41, Nasty Rudolf napisał:

Jedno mi jeszcze potwierdź, żebyśmy się na pewno dobrze zrozumieli. Czy problem definitywnie nie ma związku z odcinaniem zasilania listwą / przełącznikiem zasilacza? Jak zamkniesz system, prądu nie wyłączysz, a po jakimś czasie naciśniesz POWER, opóźnienie też się pojawi?

Dobra mam już wszystko dokładnie sprawdzone...

Jest tak:

1. Jeśli wyłączę pc'ta (nie wyłączam zasilacza) i odczekam chwile, aż wentylatory przestaną się kręcić to jest wszystko w porządku komputer włącza się szybciutko.

2. Jeśli wyłączę pc'ta (nie wyłączam zasilacza) i nie czekam aż wentylatory przestaną się kręcić to wtedy pojawia się opóźnienie (+/- 5-io sekundowe), ale to jest chyba normalne?

3. Jeśli wyłączę pc'ta (wyłączę i od razu włączę zasilacz) następnie szybko nacisnę przycisk "power" to opóźnienia nie ma.

4. Jeśli wyłączę pc'ta (wyłączę zasilacz i chwile odczekam zanim go włączę), następnie szybko zaraz po włączeniu zasilacza nacisnę przycisk "power" na obudowie to pojawia się opóźnienie (+/- 5-io sekundowe).

5. Jeśli wyłączę pc'ta (wyłączę zasilacz i chwile odczekam zanim go włączę), następnie po włączeniu zasilacza chwile poczekam zanim nacisnę przycisk zasilania na obudowie to opóźnienia nie ma komputer włącza się natychmiast.

 

Diody led na obudowie już się git włączają kabel poprawiłem, coś tam pewnie nie stykało.

Edited by mdg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, mdg napisał:

2. Jeśli wyłączę pc'ta (nie wyłączam zasilacza) i nie czekam aż wentylatory przestaną się kręcić to wtedy pojawia się opóźnienie (+/- 5-io sekundowe), ale to jest chyba normalne?

Tak, normalne.

Czyli, jeśli wszystko dobrze zrozumiałem, nie licząc powyższego, opóźnienie występuje wyłącznie w sytuacji, kiedy próbujesz włączyć komputer natychmiast po podłączeniu go do prądu?

A klawiatura i mysz teraz już działa poprawnie, od razu po starcie systemu?

Jeśli tak, to dobrze byłoby zapytać kogoś, kto ma taką samą lub podobną płytę, ale moim zdaniem takie zachowanie komputera może być normalne.

A swoją drogą, całkowite odłączanie zasilania może i nie jest szkodliwe, ale... nadgorliwe. Nie musisz tego robić na co dzień. 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mdg , ale namotałeś... Po jasną cholerę wyłączasz zasilacz? Może dużo prościej byłoby nie ruszać zasilacza ani żadnej listwy zasilającej, bo i po co. Proste dwie kwestie: zachowanie komputera na ciepło, czyli uruchomienie zaraz po wyłączeniu i zachowanie na zimno, czyli uruchomienie po godzinie lub całej nocy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Nasty Rudolf napisał:

Czyli, jeśli wszystko dobrze zrozumiałem, nie licząc powyższego, opóźnienie występuje wyłącznie w sytuacji, kiedy próbujesz włączyć komputer natychmiast po podłączeniu go do prądu?

Zgadza się

19 godzin temu, Nasty Rudolf napisał:

A klawiatura i mysz teraz już działa poprawnie, od razu po starcie systemu?

Jak jest ekran logowania do windows'a to niekiedy muszę chwile poczekać zanim klawiatura i mysz zaczną działać, ale to może mieć związek z tym, że włączałem kompa zaraz po włączeniu zasilacza, jeszcze to będę sprawdzał na spokojnie.

 

19 godzin temu, Nasty Rudolf napisał:

Jeśli tak, to dobrze byłoby zapytać kogoś, kto ma taką samą lub podobną płytę, ale moim zdaniem takie zachowanie komputera może być normalne.

Na dniach zadzwonię do pomocy technicznej msi, wypytam dokładnie dla świętego spokoju.

 

19 godzin temu, Nasty Rudolf napisał:

A swoją drogą, całkowite odłączanie zasilania może i nie jest szkodliwe, ale... nadgorliwe. Nie musisz tego robić na co dzień. 🙂

Właśnie to też mnie zastanawia czy lepiej wyłączać czy też nie, nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi co lepsze. Tak samo monitory lepiej niech będą włączone cały czas czy wyłączać przyciskiem?

 

7 godzin temu, wysio napisał:

@mdg , ale namotałeś... Po jasną cholerę wyłączasz zasilacz? Może dużo prościej byłoby nie ruszać zasilacza ani żadnej listwy zasilającej, bo i po co. Proste dwie kwestie: zachowanie komputera na ciepło, czyli uruchomienie zaraz po wyłączeniu i zachowanie na zimno, czyli uruchomienie po godzinie lub całej nocy...

dlaczego od razu namotałem, ja tylko zapytałem czy to normalne, bo mi to spokoju nie dawało. W starym pc czegoś takiego nie było, nie ważne co bym robił komputer startował od szczała, a tu wiesz nowy sprzęt trochę to kosztowało, wolałem się upewnić, że wszystko jest w porządku póki mam na gwarancji. Zasilacz i listwę no właśnie nie wiem czy lepiej wyłączać czy też nie, może powinienem tylko na czas burzy...

 

W każdym razie wygląda na to, że wszystko jest w porządku, żeby się jeszcze upewnić zadzwonię do supportu kto jak nie oni będą wiedzieli czy to normalne zachowanie. Tak czy owak dziękuje! wszystkim zaangażowanym szczególnie Tobie Nasty Rudolf za pomoc, poświęcenie mi swojego czasu, atencji i pozdro! Jak czegoś kiedyś jeszcze nie będę pewny to wiedzcie, że wrócę! 😄

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, mdg napisał:

Zgadza się

Jak jest ekran logowania do windows'a to niekiedy muszę chwile poczekać zanim klawiatura i mysz zaczną działać, ale to może mieć związek z tym, że włączałem kompa zaraz po włączeniu zasilacza, jeszcze to będę sprawdzał na spokojnie.

 

Na dniach zadzwonię do pomocy technicznej msi, wypytam dokładnie dla świętego spokoju.

 

Właśnie to też mnie zastanawia czy lepiej wyłączać czy też nie, nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi co lepsze. Tak samo monitory lepiej niech będą włączone cały czas czy wyłączać przyciskiem?

 

dlaczego od razu namotałem, ja tylko zapytałem czy to normalne, bo mi to spokoju nie dawało. W starym pc czegoś takiego nie było, nie ważne co bym robił komputer startował od szczała, a tu wiesz nowy sprzęt trochę to kosztowało, wolałem się upewnić, że wszystko jest w porządku póki mam na gwarancji. Zasilacz i listwę no właśnie nie wiem czy lepiej wyłączać czy też nie, może powinienem tylko na czas burzy...

 

W każdym razie wygląda na to, że wszystko jest w porządku, żeby się jeszcze upewnić zadzwonię do supportu kto jak nie oni będą wiedzieli czy to normalne zachowanie. Tak czy owak dziękuje! wszystkim zaangażowanym szczególnie Tobie Nasty Rudolf za pomoc, poświęcenie mi swojego czasu, atencji i pozdro! Jak czegoś kiedyś jeszcze nie będę pewny to wiedzcie, że wrócę! 😄

Support w tych czasach to czesto call center z hindusami jakimis pracujacymi za minimalna pensje, ktorzy tylko z kartki gotowe odpowiedzi czytaja nie majac pojecia o niczym, ostatnio mialem taka przygode z supportem Microsoft 😄

 

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minut temu, tyr83 napisał:

Support w tych czasach to czesto call center z hindusami jakimis pracujacymi za minimalna pensje, ktorzy tylko z kartki gotowe odpowiedzi czytaja nie majac pojecia o niczym, ostatnio mialem taka przygode z supportem Microsoft 😄

 

No to klops 😕

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po włączeniu komputera po nocy opóźnienie ledów znowu się pojawiło (nie wyłączam już listwy i zasilacza) czyli jednak jest coś chyba nie tak? dodam tylko, że nic w nim nie grzebałem to nie może być wina niedociśniętego kabelka tak jak pisałem wcześniej.

 

Edit: Dzwoniłem do supportu gościu mówił, że jak do startu systemu diody się zapalają to jest wszystko w porządku. Co wy na to? W sumie to mi to jakoś bardzo nie przeszkadza, ale jeśli to jest jakaś wada to dlaczego by tego nie reklamować. Zastanawia mnie tylko dlaczego przez jakiś czas diody odpalały się od razu po naciśnięciu przycisku a teraz znowu występuje jakieś opóźnienie.

Edited by mdg

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, GURU500 napisał:

wymieniłeś w końcu ta bateria od biosu ?:)

 

Wymieniałem nic to nie pomagało.

2 godziny temu, Nasty Rudolf napisał:

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-z490-gaming-plus-6739067/

Wejdź tutaj i zapytaj w sekcji "Pytania i odpowiedzi". To jest popularna płyta - jakiś pomocny właściciel powinien się znaleźć.

Napisałem, zobaczymy może ktoś odpisze.

 

Żeby lepiej zobrazować problem zrobiłem filmik pomocniczy:

 

Edited by mdg

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.03.2021 o 08:45, wysio napisał:

Po jasną cholerę wyłączasz zasilacz? Może dużo prościej byłoby nie ruszać zasilacza ani żadnej listwy zasilającej, bo i po co

Wydłuża żywotność inaczej kondensatory cały czas pracują.

W dalszym ciągu stawiam na problem z zasilaniem podobny objaw miałem w starym komputerze gdzie kondensatory nie trzymały już parametrów. Piszesz że Chieftec też ma ten problem ale to jest stara jednostka i już wtedy nie była jakaś szczególna więc przy nowym sprzęcie gdzie zapotrzebowanie będzie większe też się ujawni ten problem.  Moja rada pożycz od kogoś dobry zasilacz bo ten SPC może fabrycznie jest walnięty

Edited by _LynX_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.