Skocz do zawartości
Mr.Engineer

Nowy komputer + monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jako, że udało mi się prawie za darmo dostać GTXa 1060 wreszcie mogę zamienić laptopa na normalny PC. Planuję złożyć zestaw w oparciu o tego GTXa i kupić nowe GPU za około 1000zł jak już ceny będą normalne. Zależy mi na tym, żeby cały zestaw zmieścił się w granicach 2,5-3tyś (nie licząć GPU i PSU). Zestaw jaki na ten moment planuje to:

CPU: Intel Core i5-11400F

MOBO: ASRock B560M-HDV

RAM: ADATA XPG GAMMIX D10, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (2x8GB)

PSU: OCZ 600W (mam za 50zł od brata)

SSD: Lexar NM610 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe

Buda: Krux Prism 

Monitor: Monitor Acer Nitro QG241Ybii

Pytania:

1. Co myślicie o takim zestawie jako bazie na przyszłe GPU? Coś byście zmienili?

2. Chciałbym zamontować jakieś w miarę tanie i kompaktowe chłodzenie do CPU zamiast tego tandetnego BOXa. Żeby było ciszej i nie było throtlingu Najlepiej coś o horyzontalnym kształcie. Co polecacie?

3. Nie jestem obcykany w monitorach. Z tego co wyczytałem to fullHD i 27" nie bardzo ze sobą pasują, a wygląda na to, że na 1440p mnie nie stać. Co myślicie o moim wyborze? Polecacie coś innego?

4. Bardzo spodobała mi się przytoczona obudowa. Chce złożyć mały schludny PC z czerwonym doświetleniem w środku. Zastanawiam się tylko jaki powinien być układ wentylatorów w obudowie. Ile i gdzie je zamontować?

5. Czy w takim układzie możliwe będzie podkręcenie pamięci RAM do wartości powyżej 3200MHz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi