Kalavis Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Witam, Słowem wstępu. Zepsuły mi się kości ram, sprawdzone na innym komputerze. Potrzebuję kupić nowe, jaki model wybrać, żeby były "przyszłościowe", tzn. takie żebym mógł zmienić mobo, CPU i GPU i nie były zbyt wolne, a jednocześnie chodziły na obecnym sprzęcie. Aktualnie mam: Procesor AMD Ryzen 5 2600, 3.4GHz, 16 MB, BOX Karta graficzna Palit GeForce GTX 1060 JetStream 6GB GDDR5 (192 Bit) DVI, HDMI, 3xDP, BOX Płyta główna ASRock AB350 PRO4 Myślałem nad kupnem: Pamięć Crucial Ballistix Black at DDR4 3200 DRAM Desktop Gaming Memory Kit 16GB (8GBx2) x2 Procesor (wg specyfikacji na morele) obsługuje DDR4-2933, a mobo 2133, 2400, 2667, 2933, 3200. Czy jeśli kupię coś szybszego, to procesor dostosuje się do tego? Czy wystarczy zmienić opcję w biosie? Nie mam doświadczenia, więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Dziękuję za wszelką pomoc!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Ogólnie fajny wybór to Crucial Ballistix 3600Mhz cl16 za 400zł w konfiguracji 2x8GB. Nie zrozumiałem Twojego wpisu, czy myślisz o zakupie dwóch takich zestawów? Jeśli tak, to wybij to sobie z głowy. Oszczędzisz sobie problemów, jeśli zakupisz 32GB w dwóch kościach. Poza tym nie jestem pewny, czy Twoja płyta umożliwi uruchomienie kompa na tych pamięciach. Teoretycznie powinna, bo nawet na liście pamięci kompatybilnych są egzemplarze 3600Mhz, ale pewności 100% nie mam. Zaletą kupna szybszych pamięci jest możliwość obniżenia cl, co podniesie ich wydajność. Jednak jeśli masz zamiar zostać z tą płytą jeszcze sporo czasu, kup jakieś najtańsze 3200 Mhz, lub 3000Mhz cl15, które bez problemu przetaktuje się na 3200Mhz. Edytowane 25 Marca 2021 przez wysio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalavis Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2021 15 godzin temu, Breaky83 napisał: Kalavis kup sobie po prostu jakieś pamięci najtańsze ddr4 2x8GB 3200 MHZ bo szybszej częstotliwości raczej twój konfig nie obsłuży i tyle, a 3200 MHZ to nadal przyzwoita prędkość pamięci np: https://allegro.pl/oferta/pamiec-ddr4-team-group-vulcan-z-16gb-3200-mhz-cl16-10204684918 Pozdrawiam 🙂 15 godzin temu, wysio napisał: Ogólnie fajny wybór to Crucial Ballistix 3600Mhz cl16 za 400zł w konfiguracji 2x8GB. Nie zrozumiałem Twojego wpisu, czy myślisz o zakupie dwóch takich zestawów? Jeśli tak, to wybij to sobie z głowy. Oszczędzisz sobie problemów, jeśli zakupisz 32GB w dwóch kościach. Poza tym nie jestem pewny, czy Twoja płyta umożliwi uruchomienie kompa na tych pamięciach. Teoretycznie powinna, bo nawet na liście pamięci kompatybilnych są egzemplarze 3600Mhz, ale pewności 100% nie mam. Zaletą kupna szybszych pamięci jest możliwość obniżenia cl, co podniesie ich wydajność. Jednak jeśli masz zamiar zostać z tą płytą jeszcze sporo czasu, kup jakieś najtańsze 3200 Mhz, lub 3000Mhz cl15, które bez problemu przetaktuje się na 3200Mhz. Może źle się wyraziłem. Ram chcę wymienić teraz, ale planuję za kilka miesięcy zmienić i mobo i procka. Wstępnie myślałem, żeby kupić Ryzen 5 5600X, ale jeszcze się zastanawiam. Moje pytanie brzmi: Jaki ram kupić tak by nie był zbyt wolny przy nowych częściach, i jednocześnie żeby działał z tym co teraz mam. Mogę również zmienić płytę główną teraz jeśli to oznacza, że mogę kupić lepszy ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raider Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2021 Ryzen 5 5600X ten ryzen szybszych jak 3733 nie obsłuży a dobre optimum to 3600, osobiście jadę na 3200 i jest ok choć mogloby byc szybciej o włos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_LynX_ Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2021 Na Zen 2 bez problemu ustawiłem dla 1T 3800MHz więc tym bardziej w ZEN 3 nie ma szans żeby nie poszło tyle samo jak IF jest elastyczniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas1999PL Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2021 1 minutę temu, _LynX_ napisał: Na Zen 2 bez problemu ustawiłem dla 1T 3800MHz więc tym bardziej w ZEN 3 nie ma szans żeby nie poszło tyle samo jak IF jest elastyczniejszy Potwierdzam, u mnie z buta za pierwszym 1T 3800Mhz CL 18 na ZEN2 wskoczyło i jest stabilnie (testowane w prime95). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2021 7 godzin temu, Kalavis napisał: Może źle się wyraziłem. Ram chcę wymienić teraz, ale planuję za kilka miesięcy zmienić i mobo i procka. Wstępnie myślałem, żeby kupić Ryzen 5 5600X, ale jeszcze się zastanawiam. Moje pytanie brzmi: Jaki ram kupić tak by nie był zbyt wolny przy nowych częściach, i jednocześnie żeby działał z tym co teraz mam. Mogę również zmienić płytę główną teraz jeśli to oznacza, że mogę kupić lepszy ram. Jeśli tak, to wziąłbym te, które podałem wyżej. Nie dam Ci jednak gwarancji, że będą kompatybilne z obecną płytą - chociaż powinny pójść bez problemu. W końcu 3600 mają w trybie XMP, a domyślnie zawsze RAM jest uruchamiany z dużo mniejszą prędkością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2021 5 godzin temu, Thomas2021PL napisał: Potwierdzam, u mnie z buta za pierwszym 1T 3800Mhz CL 18 na ZEN2 wskoczyło i jest stabilnie (testowane w prime95). Troche bez sensu podnosic cl pamieciom, nic z tych dodatkowych megahercow jak cl podniosles to opoznienia sa wieksze i realnie calkiem mozliwe, ze jest nawet wolniej. Do autora tematu - bierz jakies dobrze wycenione kostki w okolicach 3600 cl16 lub 17, jesli twoj procesor na ta chwile nie obsluzy tego xmp to po prostu ustaw cos nizej, a na nowym procesorze bez problemu pojda 3600+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_LynX_ Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 (edytowane) Mogę polecić to co sam mam w sygnaturze bo ma świetny stosunek jakość/cena Jest też wersja 2x8GB na tych samych kostkach Hynix CJR C-die Edytowane 27 Marca 2021 przez _LynX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...