uterlinazoe Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Cześć! Posiadam laptop, który ma prekonfigurowane połączenie z VPN (nie wiem czy jest to ipsec czy l2tp). Serwer VPN z którym łączę się widzi skąd przychodzi moje połączenie. Na tym komputerze mam b. ograniczone możliwości konfiguracji oraz zmian. Chciałbym aby serwer VPN do którego się łącze widział, że łączę się z innego miejsca niż rzeczywiście. Początkowo myślałem, że zakupie router z wbudowanym klientem VPN, połączę się nim do dowlnego internetu, a następnie cały ruch z tego routera będzie szyfrowane przez VPN (przykładowo połączony do serwera VPN w USA). Następnie, będąc w Polsce przy połączeniu w.w. laptopa do niniejszej sieci, serwer VPN z którym się łączy laptop będzie widział moją lokalizację jako USA, a nie Polska. Wyglądałoby to następująco: ROUTER (PL) -------- VPN1 (Serwer USA) --------- INTERNET podpinamy laptop i mamy: LAPTOP(PL) ------------ ROUTER (PL) -------- VPN1 (Serwer USA) --------- INTERNET; a następnie laptop próbuje nawiązać połączenie VPN z serwerem przykładowo w UK, który widzi LAPTOP(PL) jako będący w USA. Podczas poszukiwań routera znalazłem wiele "haseł", takich jak OpenVPN, VPN sprzętowy czy VPN Pass-Through, przez co zacząłem się zastanawiać czy powyższe rozwiązanie będzie działać. Czy powyższe jest możliwe do osiągnięcia? Na jakie parametry zwrócić uwagę? Co powinien mieć router do w.w. rozwiązania? Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Troszkę nie rozumiem. Chcesz aby komputer ten co masz ustawioną usługę VPN, żeby pokazywało inne ip niż aktualne czy chcesz się swoimi danymi logować przez jakis router do serwera a korzystać z obojętnie jakiego laptopa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uterlinazoe Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Chcę aby połączenie VPN z laptopa (serwer) nie wiedziało skąd się łączę i jaka jest lokalizacja laptopa; stąd też pomysł aby "zmienić lokalizację całej sieci". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Muszisz kupić router z vpn i wykupić subskrypcję np. Nord VPN i tam sobie można zmieniac lokalizacje gdzie chce sie być. Będzie to wyglądało tak: laptop -> router z VPN do NordVPn -> serwer NordVPN (gdzie sobie życzysz) -> serwer docelowy. Serwer docelowy będzie widział tylko serwer NordVPNa jako Twoją lokalizację. Można to zrobić np. na Mikrotiku tylko trzeba się troszeczkę znać. Rozumiem, że chcesz jechać na wakacje a pracować z Polski 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uterlinazoe Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Blisko, lepiej nie wchodzić w szczegóły intencji 😛 Tak, odnośnie subskrypcji oczywiście, mogę też postawić serwer VPN w fizycznym miejscu, nie będzie z tym większego problemu. Super! Czyli nie powinienem się spodziewać żadnych utrudnień jeśli po prostu kupię najprostszy router z klientem VPN, nie będzie żadnych konfliktów z połączeniem itd. Leży u mnie gdzieś w szafie prehistoryczny Linksys WRT54GL, który ma OpenWRT. Czy będzie on wystarczający dla tego przypadku? Mikrotika coś kiedyś konfigurowałem - dowolny model? Dzięki! Edytowane 25 Marca 2021 przez uterlinazoe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 WRT54GL tylko z opne wrt lepiej kup sobie najtanszego MT używkę np. haplite 😄 i jak coś nie bedziesz wiedzial pisz priv 😄 https://support.nordvpn.com/Connectivity/Router/1360295132/Mikrotik-IKEv2-setup-with-NordVPN.htm https://support.nordvpn.com/Connectivity/Router/1047411192/OpenWRT-CI-setup-with-NordVPN.htm 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uterlinazoe Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Ten hAP Lite patrzę to jakieś grosze, myślę że czemu nie 🙂 Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc! 🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_LynX_ Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 A może OpenVPN na raspberry pi? Dodatkowo można dodać Pi-hole który bardzo fajnie działa, min. co będzie potrzebne to raspberry pi zero w za ~50zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...