Jump to content
SmoothCrimin4l

Laptop po dołożeniu SSD zgłupiał, błąd 0xc00000e

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem laptopa Lenovo Ideapad 320.

Oryginalnie dysk HDD 1TB, dołożyłem na system dysk SSD 256GB w miejsce napędu DVD.

Pendrive bootowalny tworzony obrazem ze strony Microsoftu. Pierwotnie po zainstalowaniu systemu na dysku SSD i sformatowaniu dysku HDD spod instalatora wszystko było ok. Jednak wiadomo czysty windows to brak sterowników, więc zapuściłem windows update na paredziesiąt minut, zrobiła się też jakaś duża aktualizacja windowsa i po restarcie komputera nie mogłem przejść do pulpitu, bo pojawia się błąd 0xc00000e:

image.png.0076c07b4a4d3d3c19b9d1f043f1ed32.png

Od razu po włączeniu komputera jak wciskam F12, pokazuje się okno wyboru bootowania, i tam z dysków mogę wybrać tylko HDD:

image.png.404832550af196d559633c75f676c58a.png

Jak wchodzę w bios, to komputer wykrywa oba dyski poprawnie:

image.png.822c55d310d3502304010e1ada51d6b0.png

Pozostając w BIOS, przechodząc do zakładki BOOT. Jak jest w trybie EFI, z dysków widzi tylko HDD:

image.png.86711a31248ce8e76dc12ab2cc74f44f.png

Po przełączeniu na Legacy, widzi HDD + SSD:

image.png.b62d04a850f2f3dc91e14fb144b4716b.png

tylko wtedy w ogóle nie chce mi bootować systemu. System bootuje tylko w trybie EFI gdzie wykrywa dysk HDD, pokazuje się błąd 0xc00000e, a jedyną opcją dostania się do pulpitu, jest wówczas wciskanie F12 i z boot menu wybranie dysku HDD - co najmniej dziwne.

Jak już dostanę się na ten pulpit i wejdę w Mój komputer, to normalnie pokazuje, że system jest zainstalowany na dysku C, czyli tym SSD.

Pomyślałem że to może jakiś błąd windowsa czy coś, ale po instalacji systemu jest to samo, nawet już w trakcie musiałem F12 i przerzucać na HDD (a system reinstalowany na SSD...) bo inaczej wyskakiwał ten błąd.

Próbowałem różnych poradników z youtube, w stylu chkdsk, rebuildcbd itd... bez efektów.

Obie partycje w GPT.

Macie może jakieś pomysły ? Totalnie nie wiem o co chodzi i trochę zbiło mnie to z tropu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówiąc szczerze to wygląda jakby dysk SSD miał jednak partycję MBR a system jest na chwilę obecną zainstalowany na dysku HDD na partycji GPT. Jak możesz to wejdź w zarządzanie dyskami (panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem -> zarządzanie dyskami albo PPM na Ten komputer -> zarządzaj -> zarządzanie dyskami) i pokaż co tam masz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas instalacji OS na nowym SSD stary HDD był obecny w laptopie? Jeśli tak, to pewnikiem instalator zgłupiał. I pewnie jak napisał przedmówca dysk SSD jest MBR, HDD jest GPT. Jeśli nic jeszcze nie robiłeś - najlepiej wyjmij HDD, ustaw GPT w biosie i zainstaluj OS jeszcze raz, najlepiej na SSD w miejscu HDD, bo bay DVD może (ale nie musi) mieć przycięty transfer SATA. Albo zabawa z bootrec, ale to zajmie więcej czasu. 

Później włóż HDD, usuń partycję boot i windows (jeśli jest osobna).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...