blackops73 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Dzień dobry. Jak większość z was wie modele rtx 30xx w laptopach są wydawane z różnym tdp. Tutaj nasuwa się pytanie, czy zmiana tdp polega na wgraniu biosu do słabszego modelu? Chodzi mi o rtx 3060 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) W msi afterburner sobie power limit ustaw na 70% np. Wgrywanie biosu uda sie tylko jesli chipy sa ideantyczne pod wzgledem budowy i roznia sie tylko taktowaniami. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez tyr83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Jak to jest układ który ma identyczną konfigurację rdzenia i tylko różne takty to wgranie biosu od wydajniejszej wersji może podnieś TDP . Tyle że wgranie biosu może też przynieść negatywne skutki - chłodzenie lapka może być dostosowane do obecnego poziomu TDP i mieć niewielki zapas . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
110597 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 W dniu 5.04.2021 o 20:31, reyden napisał: Jak to jest układ który ma identyczną konfigurację rdzenia i tylko różne takty to wgranie biosu od wydajniejszej wersji może podnieś TDP . Tyle że wgranie biosu może też przynieść negatywne skutki - chłodzenie lapka może być dostosowane do obecnego poziomu TDP i mieć niewielki zapas . Szczerze powiedziawszy też się tym zainteresowałam. Aczkolwiek TDP z tego co wyczytałam tyczy się stopnia użycia GPU a TGP to moc karty wyrażana w watach? Szczerze powiedziawszy trochę to zagmatwane. @reyden wytłumaczyłbyś mi jak to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 TDP to z moc pobrana przez CPU czy to GPU . TGP w przypadku kart graficznych to TDP samego chipa + pobór mocy pamięci i innych elementów na PCB karty . Choć od strony teorii TDP to nie jest moc pobrana przez układ tylko wydzielona w postaci ciepła . Nie zawsze TDP oznacza rzeczywisty pobór mocy szczególnie w przypadku CPU gdzie masz nie tylko rdzenie ale też kontroler DRAM , PCI-E czy zintegrowane GPU ( w modelach typu APU ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...