kalkulator Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Witam. Chciałem kupić dysk ssd do nowego komputera, zastanawiałem się nad Corsair force MP600 2tb na pcie 4.0 (na amazonie za 1430 zł). Moje pytanie czy może lepiej zastapić go dwoma tańszymi dyskami w raid 0 na pcie 3.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilban Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, kalkulator napisał: Witam. Chciałem kupić dysk ssd do nowego komputera, zastanawiałem się nad Corsair force MP600 2tb na pcie 4.0 (na amazonie za 1430 zł). Moje pytanie czy może lepiej zastapić go dwoma tańszymi dyskami w raid 0 na pcie 3.0? Tylko że jak Ci padnie jeden z tych dwóch w Raid 0, lub na płycie głównej coś się posypie w ustawieniach dysków, to wszystko tracisz bezpowrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalkulator Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Co może się posypać w ustawieniach dysków? Czy to częste zjawisko że coś się sypnie w ustawieniach? Jeżeli ten jeden dysk padnie to też wszystko będzie stracone, poza tym mam jeszcze dysk sata Samsung 860 Evo 1TB na którym trzymałbym ważniejsze dane. Chodzi mi bardziej o to czy wydajnościowo jest sens bo widziałem w różnych testach że taki raid nie zawsze daje parametry x2. Druga sprawa ze nawet jeśli padnie jeden z dysków to zawsze drugi byłby w zapasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Z padaniem to loteria , dzisiejsza elektronika jest bardzo wrażliwa . W przypadku RAID to jak padnie jeden dysk to dane z drugiego dysku też są nie do uratowania bo przy RAID 0 dane są rozdzielane na 2 dyski . Co do Raid z 2xSSD , to ciężko powiedzieć mało jest testów , w dosatku już samo SSD jest bardzo szybkie co dodatkowo powoduje że mało kto się bawi w raid . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...