Skocz do zawartości
mo.jojojo

MSI Z690 / Z790 / B660 / B760 / H610 - Wszystkie płyty główne LGA1700

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Montowałem płytę główną MSI MPG Z490 GAMING PLUS w obudowie i zamontowałem ją na dystansach mini atx i tylko tam ją przykręciłem, nadprogramowych dystansów nie wyciągałem i na nich leży.

Może mieć to jakiś negatywny wpływ? Warto ją na nowo montować i wyciągnąć te dodatkowe dystanse (chociaż chyba tylko jeden gdzieś z dolnej lewej strony jest)? 

Zauważyłem, że jak coś pobierałem na HDD to podczas słuchania muzyki miałem momentami lekkie zakłócenia (nie wiem czy to może mieć jakiś związek). Problem może leżeć też w nieuziemionym gniazdku do którego podłączona jest listwa.

Edytowane przez Berdon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem, że mam też szumy podczas gry. Przykładowo w cs:go wraz z podwyższaniem limitu fps szumi coraz bardziej.

Zasilacz Antec VP500PC

Edytowane przez Berdon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem takie same objawy na mojej startej msi z87-g43, szumy zaleznie od obciazenia kompa, ale ona miala raczej slabe audio alc 8xx. Teraz robiac upgrade kompa szczegolna uwage zwrocilem zeby plyta miala lepsze audio alc 1200 i faktycznie roznica jest ogromna - zero zaklocen zarowno na glosnikach jak i sluchawkach na frontowym panelu obudowy.

Reszta podzespolow u mnie w kompie zostala ta sama(zasilacz, dyski, grafika, odpadl tylko 1 najstarszy dysk HDD, ktory i tak ledwo zipial), zmienialem tylko plyte, proca i obudowe wiec w moim przypadku powodem zaklocen byla najpewniej plyta, ewentualnie obudowa(frontowe podlaczenie sluchawek) , ale to raczej malo prawdopodobne.

Dziwne, ze ty masz podobny problem na plycie z alc 1200, powinienes miec super audio.

Edytowane przez tyr83
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet przy obciążeniu zauważyłem, że jak myszką po pulpicie ruszę podczas uruchomionej gry to to słychać.

Na poprzedniej płycie głównej teraz skojarzyłem, że miałem takie szumy po podłączaniu telefonu do usb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś posiada płyte główną Msi Z490-A Pro i mógłby sprawdzić czy posiada opcję "Tłumienie zakłóceń" oraz "Redukcja szumu" "Usuwanie echa" w sterowniku dźwiękowym mikrofonu?

Spróbowałem pobrać sterownik zarówno ze strony produenta jak i ze strony Realteka. Niestety żadna z nich nie posiada takiej opcji to znaczy że to są możliwości procesora dźwiękowego Realtek® ALC892?

Pytam, ponieważ mam problem przebijającym dźwiękiem znajomych z Discorda. Co ciekawe jak gram to dźwięki z gry nie przebijają ale znajomi coś mówią już tak.

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

to jest kwestia zainstalowanych sterowników do wykorzystywanego systemu, o co chodzi, trzeba by po instalacji nowego systemu sprawdzić czy można zainstalować starsze sterowniki o ile się da ?, bo np. każde urządzenie ma swój "identyfikator sprzętu" a skoro twoja płyta główna jest z +/- 2019/2020 to nie wiem czy instalując albo inaczej czy próbując zainstalować sterownik z powiedzmy 2015 roku, instalator sterownika wykryje poprawna zgodność sprzętowa, oraz czy po instalacji urządzenie będzie pracować poprawnie ( np za wiecha lub niebieski ekran śmierci XD )  trzeba by to sprawdzić empirycznie. 

np R4.31 z 2015 roku lub starsze R3.75 z 2013 roku (z czegoś ta nisza cena płyty głównej musi wynikać co nie ? )

to nie jest kwestia samego chipsetu ALC892  tylko ze w nowszych sterownikach "Realtek" założył ze użytkownikowi to nie jest potrzebne... albo bardziej idąc linia ekonomiczna kup kodek z wyższej półki,

co można napisać ? nie ładnie, czy po prostu chamstwo...

chyba ze ktoś jest bardziej obcykany i wskaże gdzie ta funkcja została przeniesiona w samym systemie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Spróbowałem wymusić instalacje starego sterownika Realtek R2.82, ponieważ obsługuje procesor. Ale nie działał lub system automatycznie zainstalował swój sterownik..co jest mega irytujące. Z tym sterownikiem używałem na starej płycie MSI Z87-G43 oraz ten sam system W10 wersja 20H2 i nie było problemów.

Faktycznie wygląda to dosyć chamstwo. Na stronie producenta MSI jest jeszcze gorszy sterownik niż zainstalowany przez system W10. Może ma ktoś jakiś jeszcze inny sposób czy pozostaje kupić inną kartę dźwiękową bez gwarancji że będzie inaczej 😕

Albo może przejdę na inną wersje Windows np. W7. Ale nie wiem czy będzie obsługiwać tą nowszą płyte, bo w ogóle na stronie MSI nie ma sterowników pod starsze systemy.

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to już jest wymuszona przesiadka na nowszy system, bo miedzy innymi od 7gen. Intela wsparcie sterowników tylko pod win10 ...

R2.82 to trochę za stare sterownik do tego modelu , sprawdź sterownik R4.31 może być nawet od gigabyte

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-Z77X-UD4H-rev-10/support#support-dl-driver 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej to samo ;(

Jak na obrazku tak samo z innymi sterownikami. Tylko jedynie te sterowniki na stronie MSI instalują się bez problemu (ale jak wspomniałem nie ma tych opcji co mnie interesuje)? A te starsze już nie ;(

Co prawda tego błędu można ominąć ale i tak nie działa.

Przechwytywanie.JPG

Edytowane przez tyranxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już pisałem każde urządzenie posiada swój identyfikator sprzętowy i nie zawsze da się podmienić sterownik na inny niż oferowany przez producenta ale z tego co zalukałem na stronę MSI to tam jest info ze sterownik jest tylko do "Realtek HD Universal Driver" waga 49MB, czyli resztę instaluje i dobiera system, na stronie Realtek jest informacja ze aktualizacja jest dla R2.82 z 2017 roku i wazy 258MB to ta różnica pewnie z czegoś wynika, co można poradzić na taka zagrywkę ze producent dla oszczędności montuje kodek dla którego nie ma już rozwijanego wsparcia ...       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Mam dziwny problem z tą płytą. 

Moja obudowa to SilentiumPC Armis AR7X TG. Fabrycznie na ścianie od mobo są wypuszczone dystanse pod płyty ATX. 

Szybciej montowane były płyty B450 / X570 i nie było problemów. 

Powyższa płytę idealnie ułożyłem tylny panel idealnie pasuje jak i rozmieszczenie otworów. 

Otwory w górnej części pcb idealnie spoczywają na dystansach i zwykła śrubka zostały przykręcone. Te od tylnej ścianki zaraz pod radiatorem vrm też a ten na dole lekko odstawał więc użyłem śrubki z takim dystansem pod główka śruby i dalej był gwint. Problem robi sie z kolejnymi otworami. Dwa sa przy prawej dolnej krawędzi i 1 wyżej między sata a atx 24pin. Tych nie mam jak przykręcić bo szczelina miedzy pcb a dystansem jest na tyle duża (widać na zdjęciu), że można włożyć palec. 

Miał ktoś tak z was z jakąś płyta? Nie wiem jak to złapać na siłe nie chce przyciskać pcb i przykręcać bo będą pewnie naprężenia i nie wiem czy tak się coś nie uszkodzi? 

Jak płytę kładę na biurko to odstępy od blatu sa takie same bo plyta z tyłu ma częściowo metalowy backplate. 

IMG_20211123_181900~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jestem posiadaczem z690Apro msi, płyta główna ma możliwość wpięcia zasilania cpu 2x8 pin. W zasilaczu jest tylko jedno niemodularne wyjście pod cpu 8pin. W przyszłości chciałbym prawdopodobnie podkręcać procesor który będzie chłodzony wodnie. W zestawie do tx850m którego posiadam dodają jedynie kable (poza dwoma niemodularnymi 1x8pin cpu i 1x zasilanie atx) modularne pod GPU (pcie) 6+2 piny, molexy i saty. Z tyłu zasilacza zauważyłem że jest też możliwość dopiecia dodatkowego kabla 4+4 pod cpu ale brak go w zestawie. Czy orientuje się ktoś z Was czy można dokupić jakiś modularny kabel zeby dodatkowo zasilić to drugie wejście pod cpu 8 pinowe?

IMG-20220312-WA0010.jpeg

Screenshot_20220312-220921_Edge.jpg

Edytowane przez Bartosz Biernat
Dodanie większej ilości informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi