Pytek Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć. W komputerze zostały przywrócone ustawienia fabryczne w biosie. Po tym fakcie Windows już nie wstał. Komputer to Optiplex 990 DELL-a. Tryb legacy/UEFI nic nie daje. Sata ustawiona na AHCI. Dysk jest wykrywany, ale nie Windows nie wstaje. Jakieś pomysły jak skonfigurować ten bios? Opcji takiej jak SecureBoot, czy podobnej, w tym BIOS-ie nie ma aby ją włączyć/wyłączyć. Był tam W7 ale został zrobiony upgrade do W10. Przed resetem biosu, było ok. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Pytek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Na początek sprawdź czy sekwencja bootowania jest poprawna . Dysk z systemem powinien być pierwszy albo drugi ( za napędem optycznym ) aby system wstał . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytek Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 LIpa. Dysk jako pierwszy nic nie daje. Razem z dyskiem próbowałem legacy/uefi i nic. Dalej nie bootuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Witam a co było powodem aby ręcznie zresetować ustawienia biosu ? poszukaj takiej opcji w biosie CMS zasadniczo aby system się uruchomił to, tak jak już napisał "reyden" trzeba sprawdzić poprawność sekwencji bootowania (swoja droga mógł by w niku dokonać korekty gdzie "y" zamienić na "i" XD ) jeśli po mimo włączenia lub wyłączenia wsparcia dla CMS system się nie uruchomi (bo nie wiem czy ta wspaniała konstrukcja będzie miała taka opcje w biosie, bo z tymi Dell czy HP to nigdy nie wiadomo ...), to trzeba by podejrzeć jak system win10 jest zainstalowany na dysku, to tego można użyć np. pendrajwa z instalatorem Windowsa i podejrzeć ile jest partycji na dysku, czyli potrzeba mam wiedzieć ile jest partycji i jaka maja nazwę , dzięki temu będzie można określić czy system był instalowany z wsparciem dla uefi czy bez i odpowiednio ustawić bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...