Skocz do zawartości
slim

ATI Radeon 9500

Rekomendowane odpowiedzi

Moj radeon ostatnio dorobil sie GPU Vmoda ;) zeby jednak nie spocil sie za bardzo trzeba bylo zmodowac chlodzenie. Na GPU Silencer a tyl karty chlodzony oryginalnym wiatrakiem z tego radka, ciekawa konstrukcja wyszla :D wazne ze skuteczna, 415Mhz na GPU przy napiecie 1.72 bez najmniejszego artefakta ;D

Karta zalicza wszystkie testy nawet przy 420 ale wtedy pojawiaja sie arty :/ zwiekszenie napiecia zwieksza tylko ilosc syfu.

Teraz czas na Vmem moda ale mam problem bo nie wiem do ktorych noze lutowac rezystor. Opieram sie na TYM obrazku i zamiast duzego ukladu 8x8 mam maly 4x4 a na slepo nie bede lutowal <_< ;D moze ktos wie ktore laczyc :?:

Zeby nie byc goloslownym mala galeria Radeona 9500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj radeon ostatnio dorobil sie GPU Vmoda ;) zeby jednak nie spocil sie za bardzo trzeba bylo zmodowac chlodzenie. Na GPU Silencer a tyl karty chlodzony oryginalnym wiatrakiem z tego radka, ciekawa konstrukcja wyszla  :D wazne ze skuteczna, 415Mhz na GPU przy napiecie 1.72 bez najmniejszego artefakta ;D

Karta zalicza wszystkie testy nawet przy 420 ale wtedy pojawiaja sie arty :/ zwiekszenie napiecia zwieksza tylko ilosc syfu.

Teraz czas na Vmem moda ale mam problem bo nie wiem do ktorych noze lutowac rezystor. Opieram sie na 1217629[/snapback]

http://www.pancake.sggw.waw.pl/~barzie35/r9500/PIC00567.JPG

Hehe... :D Nieźle to wygląda. Aż trudno uwierzyć że działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa działa :) balem sie o jakies zwarcia jak kladlem blaszke na plecach GPU ale wszystko bez zwarc sie obylo :P okazalo sie rowniez ze 410Mhz robi przy 1.65V czyli lekko przevoltowywalem rdzen na tych 420 :angry:

najlepszy patent to przelozenie zasilania na plecy karty. Czasami (jak podlaczalem w oryginalnego molexa) cos nie laczyl i wywalal komunikat ze karta nie podlaczona a teraz zawsze zalapuje ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam taki mały dylemat... karta jest w servisie komputronika i gostki powiedziały ze wymienią mi R9500(modowalny)64MB na 9600pro .... i szczerze mowiac to nie jestem przekonany co do tej zamiany... Napiszcie mi jakies KONKRETY co do tego 9600pro... Albo poradzcie na co innego moge to wymienic. Dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ja zadam laik'owe pytanka :) Czy nadal jest warto interesować się taką kartą? Czy sprawuje się nieżle, i czy jest szybsza od mojej obecnej? (Patrz podpisik). http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39891733

I czy warto ją za tą cene? Rozumiem że 9500 Pro to 8 potokowiec, a zwykły 9500 to 4 tak? :)

Myślałem również o tej : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39411310

Ale czy 64MB. jest o wiele słabsze od 128? :/ Czy lepiej dołożyć do poprzedniej grafiki niecałe 100zł?

Edytowane przez Junkers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junkers ja bym bral tego Pro. Przedewszystkim ma wiecej ramu (a to sie przydaje) no i nie bedziesz sie babral w odblokowywanie ;) a jak ci bedzie malo to caly temat o Vmodach masz to zrobisz sobie z niej potforka ;D

a co do grafy z opisu to r9550 a r9500pro to prawie jak ziemia i niebo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odkupiłem, jakieś 2 miesiące temu Fic'a Radeon 9500 Pro + chłodzenie pasywne Zalmana HPC-80 za 500zł. Dałem tyle kasy tylko i wyłącznie ze względu na tego coolera... dzisiaj nie kupowałbym samej karty za 500zł. Teraz raczej zapatrywałbym się na jakiegoś GeForce'a 6600 lub 6200 Ultimate, który kręci się na wydajność wyższą niż 6600. Dodam tylko, że zmieniałem kartę z Gigabyte Radeon 9600 Pro, którego szczęśliwie udało mi się sprzedać za 530zł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ale ... również bym chciał 6200 bądż 6600, ale zanim one wyjdą minie miesiąc, i kolejne 2 aż stanieją do 500zł., a ja ledwo uzbierałem te 500zł. :/ I muszę do dzisiaj wieczorem poznać odpowiedz co wziaść :(

Chyba że znacie jakieś inne wydajniejsze karty do 500zł., niestety nie wchodzi w rachube dołożyć kolejne 50,100 zł ... Niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jak wynikika z tytuły mam Radeona 9500 Pro build by ATI. Dziś grałem sobie w Soldier of Fortune 2 (1024x768 full, AA 4X) i w któryms momencie, po loadzie wyskoczyly mi piekne artefakty... Pomysllalem ze moze pamiatki sie spocily - dalem im odpoczac 15 min ale nic, wyszedlem wrocilem 3 h poźniej a artefakty nawet w windowsie :/ Wziołem Riva Tunner i wyłaczyłem FastWrite - nic nei dalo. Wiec zmniejszylem taktowanie do min na pasku i nie mam artow w windzie. SOF 2 tez smiga ale przy 1024x768 mam arty :( Macie jakis pomysł why ? karta byla nie krecona - narazie nie potrzebowalem ;) zasilka to fortronik 300 GTP. Jakies sugestie pomysły? czekam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 9500 64MB zmodowany za pomocą ostatnich sterów omega. Przy 8 potokach ''0'' artefaktów. Ustawienia 330 GPU a pamieć - No własnie pamięć....podnosze pamiec powyżej 615 i sypie artefaktami nawet w windowsie (na pamieciach radiatory revolteca z bocznym nawiewem) co może być przyczyna. Sprzet taki jak w podpisie + dodatkowy dysk

prosze o jakies sugestie i porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio nastąpił wysyp dziwnie "odgrzewanych" radków- były R9700 na PBC od 9800, R9700PRO na PCB od 9500PRO. Teraz np. TE R9500 na memkach 2.8ns. Prawdopodobnie taką właśnie masz.

Być może pamięci są niedovoltowane- tak jak to było w przypadku infineonów.

A może mają ustawione zbyt ostre timingi...

update (ktoś mnie wyprzedził):

soyo2 -> drutmoda robi się na procesorach; zdaje się że miałeś na myśli v-moda (voltage modyfication).

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie masz chlodzenie grafy i do ilu krecisz radka :?:

1230718[/snapback]

chlodzenie z cpu. gpu270@350 mem 270@290 pamieci chodzone miedz radiatorkami tt

Edytowane przez opo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zobacz czy taka samo sie dzieje jak obnizysz taktowanie rdzenia, bo to pewnie przez to masz takie problemy, a jakie masz pamieci na tej karcie :?:

1230889[/snapback]

pamieci na karcie to hynix 2.5 byly cholernie gorące nawet przy275mhz to dokleilem radiatorki po obnizeniu taktowania rdzenia jest lepiej ale dalej wystepują zawisy. co zrobic zeby tego nie bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewnic dobry przeplyw powietrza wookol karty. potem nie nie krec pamieci tylko rdzen i zobacz ile wyrobi a potem dociagnij pamieci tak zeby nie bylo zwisow. Z mojego doswiadczenia wynika ze jezlei karta po OC sie wiesza to albo sie przegrzewa albo Volcikow na rdzeniu brakuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko !!! Modowałem moją Ati 9500 na 9700 omegami i wszystko gra niby przez pierwsze 10 min :( pozniej grafa sie chrzani i wszystko dziala fatalnie nawet okna przesówane po pulpicie sie tną wie ktos moze dlaczego ??

Dodam ze na sterownikach normalnych wszystko dziala !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi