Skocz do zawartości
slim

ATI Radeon 9500

Rekomendowane odpowiedzi

Wyciągnij ze slotu przedmuchaj przeczyść dociśnij mocno kabel od monitora również.Najlepiej sprawdź ją na innym kompie jak niewstanie to najprawdopodobnie padła :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzona na innym kopie, inne karty AGP działają na mojej płycie, nawet sprawdziłem bios czy nie padł i okazuje sie że wszystko jest ok, oprócz braku obrazu :(. ciekawe jak moze paść karta w taki sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

ostatnio kupilem radka 9500 idealne modowalny na 8 potokow zero artow szyna 256 poprostu miod i orzeszki na 2 dzien juz musialem przyniej grzebac i postanowilem zmienic paste i od tego momentu zaczol sie horror

na karcie mam zalmana ZM80A-HP zdjolem ten shit posmarowalem pastom gpu wyczyscilem radiator i postanowilem ze go zloze no i mialem lekki problem po ok 4h :mur: udalo mi sie go jakotako skrecic ( nie wiem czemu ale zacholere nie moge go tak zlozyc aby tylni radiator stykal sie z karta tzn jest lekko uniesiony w powietrzu ) po wlozeniu karty do kompa podczas ladowania windy na logo microsoftu sa kropki w windzie niby wszystko jest ok ale jak wlancze jakas gre to zaczyna sie robic kaszana

Pierw wlonczylem farcry byly same trujkonty muwie se no cos sie skopalo wyjolem karte opaczylem pamieci (myslalem ze moze gdziesz pasta pobrudzielm i czyszcze patyczkiem) wkladam spowrotem do kompa wlanczam farcry i jeszcze gorzej wiecej trujkatow a na dodatek kropek pelno linki do screna//http://www.stefan_20.user.icpnet.pl/remi/1.jpg

//http://www.stefan_20.user.icpnet.pl/remi/2.jpg

moze po screnach ktos mniej wiecej powie mi co sie moglo stac ,przyznam sie ze robilem to troche nie zdarnie zakladajac radiator tzn lapy mi sie czesly i mialem cale u[ciach!]e od pasty (mozliwe ze jak gdzies uswinilem cos od pasty to moga od tego byc arty? czyscilem juz z 5x patyczkiem i acetonem i zakazdym razem jak wkladam karte do kompa to jest jeszcze gorzej:( )

mam nadzieje ze ktos sie zainteresuje moim problemem

z gory dzieki

sory za ortografie ale juz nie mialem sily wrzucac tego do worda :mur:

Edytowane przez remi83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyściłem dziś karte jeszcze raz porządnie na 99% nie ma nigdzie pasty a arty nadal występują

W windzie jest wszystko Ok można filmy oglądać itp., ale jak włączę jakąś gre to same trujkaty i baboki ze nic nie widać

Wygląda to taj jak w screnach jw nie wiem czy sie cos przepaliło czy cos uszkodziło może ktoś sie wypowiedzieć, co o tym sadzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

ostatnio kupilem radka 9500 idealne modowalny na 8 potokow zero artow szyna 256 poprostu miod i ....

1549769[/snapback]

lol skąd Ty ześ wytrzasnął 9500 z szyna 256 ?? impossible ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udalo mi sie go jakotako skrecic ( nie wiem czemu ale zacholere nie moge go tak zlozyc aby tylni radiator stykal sie z karta tzn jest lekko uniesiony w powietrzu )

1549769[/snapback]

PODEJRZEWAM ZE TU TKWI PROBLEM !!! Ten Tylni radiator NIE MA SIE STYKAC Z KARTA te mocowanie tez nie am sie stykac 9dlategoz almand daje specialna tasme do przyklejenia zeby to odizolowac).... bo mozna zrobic zwarcie...

Hmmm jesli Twoja karta dotykala to niestety chyab juz jest po niej... zwarcie cos popsulo ;/...i koniec...

Miej nadzieje ze sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego niby ma nie byc 9500 z 256-cio bitową szyną ? ja takiego zakupiłem...http://img02.allegro.pl/photos/oryginal/56/5688/568883/56888371 to link do screena z everesta...

1550751[/snapback]

Nie przejmujcie sie "Nim" pewnie sienie zna :mur: :mur: :mur:

"Nim" - HiS

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o czym (o kim) ty mówisz człowieku...

1551313[/snapback]

HiHi! Chyba maslosky jednak nie o Tobie skoro Sector sam ma takiego R 9500 z 256 szyną (popatrz na sygnaturkę Sektora)

Proponuję wątek rozważań zamknąć stwierdzeniem, że są i to wcale nie rzadkość na świecie Radki 9500 z 256 bit'ową szyną, bo w końcu to ten sam laminat co w R 9700.

Pytanie tylko (ja mam Radka z 64 Mb) czy fakt posiadania szyny 256 bit ujawnia się dopiero po odblokowaniu dodatkowych potoków??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam r 9500 64 mb(udało mi się odblokować 8 potków)

ale dziwi mnie troche niskie kręcenie 320cpu i 605 mem. czy to nie za nisko??? w 3d marku 2k1 uzyskuję 11000 pkt(jakoś mało;/), mój komp to amd64 2800+, 512@400Mhz. Czy karte po założeniu dodatkowych radiatorków aluminiowych na pamięci bede mógł wyzej podkecić?? czy ktoś wie jak zmienic napiecie na karcie?(vmode)?? jakim programem etc?? czy po zmianie napiecia pamiec bedzie sie lepiej kręciła??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale dziwi mnie troche niskie kręcenie 320cpu i 605 mem. czy to nie za nisko??? w 3d marku 2k1 uzyskuję 11000 pkt(jakoś mało;/), mój komp to amd64 2800+, 512@400Mhz. Czy karte po założeniu dodatkowych radiatorków aluminiowych na pamięci bede mógł wyzej podkecić?? czy ktoś wie jak zmienic napiecie na karcie?(vmode)?? jakim programem etc?? czy po zmianie napiecia pamiec bedzie sie lepiej kręciła??

1552831[/snapback]

Mogłoby by być nieco więcej. A jak na taki proc to 11.000 to rzeczwiście trochę mało. Po odblokowaniu potoków powinieneś mieć ok. 14 - 15k.

Nie wiemy nic o Twojej mobo, ale wiekszość z nich oferuje w BIOSIe możliwośc podnoszenia V na AGP. A na ile to już zależy od modelu i użytego Biosu.

Pozdrawiam

Edytowane przez wheelerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłoby by być nieco więcej. A jak na taki proc to 11.000 to rzeczwiście trochę mało. Po odblokowaniu potoków powinieneś mieć ok. 14 - 15k.

Nie wiemy nic o Twojej mobo, ale wiekszość z nich oferuje w BIOSIe możliwośc podnoszenia V na AGP. A na ile to już zależy od modelu i użytego Biosu.

Pozdrawiam

1552858[/snapback]

mobo to Gigabyte nForce 3, rzeczywiście jest tam taka opcja, ale czy istnieja programy podnosza ce napiecie karty z poziomu windowsa?? i czy wspomniane radiatorki aluminiowe na pamięci poprawia sytuacje(podkręcalność)??

w Riva tunerze mam napisane:" 128-bit R300 (8x1)with 64mb ddr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo to Gigabyte nForce 3, rzeczywiście jest tam taka opcja, ale czy istnieja programy podnosza ce napiecie  karty z poziomu windowsa?? i czy wspomniane radiatorki aluminiowe na pamięci poprawia sytuacje(podkręcalność)??

w Riva tunerze mam napisane:" 128-bit R300 (8x1)with 64mb ddr

1553048[/snapback]

Dobrze naklejone radiatorki na pamieci zazwyczaj pomagaja osiagnac dodatkowe pare mhz (malo)... ale zawsze cos.

Hmm a co do wyniku 11k w 3dmarku to malo :/... jak na 8 potokow 128bit... ja przy 8 potokach 256 bit mam 18k <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1552831[/snapback]

Jeśli chodzi o pamięci- być może są to 3.6ns co by tłumaczyło marne osiągi. Jeśli chodzi o GPU- być może shim (blaszka wokół rdzenia) jest za gruba i uniemożliwia bezpośredniego kontaktu rdzeń-radiator. Dotknij "pleców" karty tuż nad/pod GPU- jeśli będzie niemiłosiernie gorący może to być to... Tak se gdybam...

Wyniczek naprawdę mizerny- zwłaszcza przy Twoim procu (3dm01 w dużej mierze "posiłkuje się" CPU)... Może zmień stery od mobo, zoptymalizuj stery od grafy (max wydajność, vsynch off, itp).

Mój wynik (być może przyda Ci się jako odniesienie) na konfigu: athlon 10x240MHz, R9500 4potoki 420/320(640)- ponad 15.000 (o ile dobrze pamiętam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)a w 3d marku 2k1 uzyskuję 11000 pkt(jakoś mało;/)

Postaraj się nieco pogonić resztę kompa a w szczególności pamięci, znajdź np. najniższe stabilne ustawienia timingów np. 2.2.2.6 tak samo kręcenie procka dużo daje.

Pobaw się też sterami np. omegi na cat 4.12beta są dość wydajne w tym marku.

Warto się tym zainteresować bo 11000 a nawet ciut więcej ciągnoł mój stary XP1700+@ palomino, napewno nie jest to normalny wynik dla A64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz pytanko z innej beczki... czy jesli mam r9500 z 265-cio bitowa szyną pamięci ale te pamieci to niestety infineon 3,6ns to mam podobną wydajność co podkrecony r9500 z 128-mio bitowa szyna ?? czy ktos moze podac wyniki z everesta jaka jest przepustowosc pamieci 128-mio bitowej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz pytanko z innej beczki... czy jesli mam r9500 z 265-cio bitowa szyną pamięci ale te pamieci to niestety infineon 3,6ns to mam podobną wydajność co podkrecony r9500 z 128-mio bitowa szyna ?? czy ktos moze podac wyniki z everesta jaka jest przepustowosc pamieci 128-mio bitowej ?

1553868[/snapback]

A który konkretnie odczyt Cię interesuje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o pole Ekran/Procesor graficzny/Pamięc - przepustowość pamięci... zeby nie tworzyc nowej odpowiedzi pod swoja zapytam tutaj... o rekord taktowania pamieci infineon 3,6ns bez modów.... jesli ktos posiada karte z takimi pamiatkami to prosze o odp :) jutro odbieram tego Pentagrama XC-80 Al.. zobaczymy jak chlodzi i jak.. brzmi i podziele sie informacjami :) do tego wzialem radiatorki na bga tez pentagrama... zobaczymy czy niska cena zawsze znaczy niska jakosc

Edytowane przez maslosky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector19 tylko 18k na 256bit :?: cos slabo grafe krecisz ;) przy tym FSB (w sigu) to mozna by spokojnie o 20k zawalczyc :twisted:

1553084[/snapback]

hehehhe wiem wiem :)... ale Karta jest niekrecona :):)... NIC A NIC... Jak moje wc sie uruchomi znow :) i nie utopienic to v mod bedzie i juz.,... narazie grafa jest paasywnie chlodzona a radiatory na pamieci nie wchodza pod zalmanka :P... kupione je mam juz pod wc :P.

Bedzie wynik :).

jeszcze w wakacje :). (narazie pracxuje ale w sierpniu mam urlop B) ) :P

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktos z was problem przy odpalaniu R9500 ? u mnie czasami poprostu komp startuje ale nie ma "pikniecia" plyty glownej i nic sie nie pokazuje na ekranie... dopiero jak zrobie reset startuje (czasami musze nawet reset CMOS) probowalem juz prawie wszystkiego i nic nie skutkuje..

Edytowane przez maslosky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktos z was problem przy odpalaniu R9500 ? u mnie czasami poprostu komp startuje ale nie ma "pikniecia" plyty glownej i nic sie nie pokazuje na ekranie... dopiero jak zrobie reset startuje (czasami musze nawet reset CMOS) probowalem juz prawie wszystkiego i nic nie skutkuje..

1559685[/snapback]

Ja tak miałem, jak komp był za mocno podkręcony. Raz wstawal raz nie, taka loteria :).

P.S. Ale z naszym topic'owymR 9500 nie miało to nic wspólnego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no ma sporo wspólnego bo wczesniej jak mialem S3 Virge na PCIu to startowal zawsze... a dopiero przy R9500 sie tak zaczelo...

1560228[/snapback]

Mi sie wydaje, ze moze zasilka nie dawac rady, bo przy wlaczaniu kompa pobor pradu jest najwiekszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi