Luk@s Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Choćby Sisoft Sandra.Cześć Ciekawe, bo mnie Sisoft Sandra producenta nie podaje :( Zresztą skąd skoro podstawowa referencyjna płytka jest ta sama. No więc ja wchodzę w PCI, AGP, Cardbus, Bus(es) Information No i później wybieram a adapterze AGP BUS 1 no i tam są takie informacje: OEM Device Name, OEM Hardware ID i Device Name. Nie wiem skąd to bierze ale u mnie w tym ostatnim jest firma (nie jestem łosiem i wiem że to nie nazwa grafy raczej ze sterowników bo Catalysty tak robią dla niektórych kart że w menedżerze urządzeń instalują się pod nazwą producenta karty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Choćby Sisoft Sandra.Cześć Ciekawe, bo mnie Sisoft Sandra producenta nie podaje :( Zresztą skąd skoro podstawowa referencyjna płytka jest ta sama. No więc ja wchodzę w PCI, AGP, Cardbus, Bus(es) Information No i później wybieram a adapterze AGP BUS 1 no i tam są takie informacje: OEM Device Name, OEM Hardware ID i Device Name. Nie wiem skąd to bierze ale u mnie w tym ostatnim jest firma (nie jestem łosiem i wiem że to nie nazwa grafy raczej ze sterowników bo Catalysty tak robią dla niektórych kart że w menedżerze urządzeń instalują się pod nazwą producenta karty). Cześć! Sprawdziłem u siebie w tym samym miejscu i zastałem następującą informację: ATI Technologies Radeon 9500 Series (R300) I nic więcej ani śladu nazwy firmy (a mam MINT'A) Być może R9500 niektórych firm się dają identyfikować, ja jednak bez pudełka i naklejeczki na laminacie Sandrą bym tej informacji nie uzyskał :( więc nie jest to dobry sposób (nie wiem czy w ogóle jakiś istnieje??) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 No cóż widać rzeczywiście nie każdy. Ja mam FICa a one chyba mają nazwę w BIOSie zapisane i stąd to info, więc prawdopodobnie niektóre Radki mają BIOSy referencyjne i na nich się nie dowiemy producenta sposobem który podałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Mieliście tak ze swoimi R9500@Pro ze po dosyc sporym przetaktowaniu rdzenia zaczynaly sie pojawiac bledy w 3D Markach ktore moglyby siwadczyc ze sa uszkodzone potoki?? Destiny! koledzy mają rację, to co opisujesz to typowe objawy przekręcenia rdzenia. No typowe to przesadziłem, ale jeden z wariantów. Jak ustawiłem rdzeń na 380 tez tak miałem. Co do uszkodzonych potoków to czytałem, że jak są rąbniete to sypią błędami nawet na ustawieniach fabrycznych. Teraz mam 370/680 drivy omegi z softmodem na 8 potoków i jest OK. Natomiast zauwazyłem już po raz drugi (na kilkanaście róznych driverów jaie miałem), że w górnych zakresach taktowania, wprawdzie nie ma widocznych błędów, ale wynik w 3DMarku spada a nie wzrasta, więc karta już nie wyrabia choć jeszcze tego nie widać. Miałem tak raz również przed modem na 4 potokach. Na wiekszości jednak driverów objawy przekręcenia (przede wszystkim rdzenia) to były zwiechy całego kompa, a w łagodniejszym wariancie wywalenie się 3D Marka. A i jeszcze jedno, miałem już tak że 3D Marki były OK, a błędy pojawiały się w grach. Więc od tego co się ustawi jako max, ja odpuszczam kilka MHz i sprawdzam jeszcze na ulubionej grze 3D. Jak jest nadal OK to tak zostawiam. Ale oczywista co użytkownik to inna szkoła :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alias Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Choćby Sisoft Sandra.Cześć Ciekawe, bo mnie Sisoft Sandra producenta nie podaje :( Zresztą skąd skoro podstawowa referencyjna płytka jest ta sama. No więc ja wchodzę w PCI, AGP, Cardbus, Bus(es) Information No i później wybieram a adapterze AGP BUS 1 no i tam są takie informacje: OEM Device Name, OEM Hardware ID i Device Name. Nie wiem skąd to bierze ale u mnie w tym ostatnim jest firma (nie jestem łosiem i wiem że to nie nazwa grafy raczej ze sterowników bo Catalysty tak robią dla niektórych kart że w menedżerze urządzeń instalują się pod nazwą producenta karty). Cześć! Sprawdziłem u siebie w tym samym miejscu i zastałem następującą informację: ATI Technologies Radeon 9500 Series (R300) I nic więcej ani śladu nazwy firmy (a mam MINT'A) Być może R9500 niektórych firm się dają identyfikować, ja jednak bez pudełka i naklejeczki na laminacie Sandrą bym tej informacji nie uzyskał :( więc nie jest to dobry sposób (nie wiem czy w ogóle jakiś istnieje??) Pozdrawiam No więc dziękiza pomoc bo u mnie sandra pokazała że mam karte FIC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Choćby Sisoft Sandra.Cześć Ciekawe, bo mnie Sisoft Sandra producenta nie podaje :( Zresztą skąd skoro podstawowa referencyjna płytka jest ta sama. No więc ja wchodzę w PCI, AGP, Cardbus, Bus(es) Information No i później wybieram a adapterze AGP BUS 1 no i tam są takie informacje: OEM Device Name, OEM Hardware ID i Device Name. Nie wiem skąd to bierze ale u mnie w tym ostatnim jest firma (nie jestem łosiem i wiem że to nie nazwa grafy raczej ze sterowników bo Catalysty tak robią dla niektórych kart że w menedżerze urządzeń instalują się pod nazwą producenta karty). Cześć! Sprawdziłem u siebie w tym samym miejscu i zastałem następującą informację: ATI Technologies Radeon 9500 Series (R300) I nic więcej ani śladu nazwy firmy (a mam MINT'A) Być może R9500 niektórych firm się dają identyfikować, ja jednak bez pudełka i naklejeczki na laminacie Sandrą bym tej informacji nie uzyskał :( więc nie jest to dobry sposób (nie wiem czy w ogóle jakiś istnieje??) Pozdrawiam No więc dziękiza pomoc bo u mnie sandra pokazała że mam karte FIC No to szczęście się do Ciebie uśmiechnęło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Mieliście tak ze swoimi R9500@Pro ze po dosyc sporym przetaktowaniu rdzenia zaczynaly sie pojawiac bledy w 3D Markach ktore moglyby siwadczyc ze sa uszkodzone potoki?? Destiny! koledzy mają rację, to co opisujesz to typowe objawy przekręcenia rdzenia. No typowe to przesadziłem, ale jeden z wariantów. Jak ustawiłem rdzeń na 380 tez tak miałem. Co do uszkodzonych potoków to czytałem, że jak są rąbniete to sypią błędami nawet na ustawieniach fabrycznych. Teraz mam 370/680 drivy omegi z softmodem na 8 potoków i jest OK. Natomiast zauwazyłem już po raz drugi (na kilkanaście róznych driverów jaie miałem), że w górnych zakresach taktowania, wprawdzie nie ma widocznych błędów, ale wynik w 3DMarku spada a nie wzrasta, więc karta już nie wyrabia choć jeszcze tego nie widać. Miałem tak raz również przed modem na 4 potokach. Na wiekszości jednak driverów objawy przekręcenia (przede wszystkim rdzenia) to były zwiechy całego kompa, a w łagodniejszym wariancie wywalenie się 3D Marka. A i jeszcze jedno, miałem już tak że 3D Marki były OK, a błędy pojawiały się w grach. Więc od tego co się ustawi jako max, ja odpuszczam kilka MHz i sprawdzam jeszcze na ulubionej grze 3D. Jak jest nadal OK to tak zostawiam. Ale oczywista co użytkownik to inna szkoła :D Pozdrawiam Wiem wiem już :) Teraz jade jak w podpisie i wszystko chodzi very good. Najczęściej wymiatam w Fife 04 obecnie i 1280x768 z AAx6 i Anizox16 na max pozostałych ustawieniach jest płynnie (over 40FPS) więcej jestem siii zadowolony :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingiel Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Witam, mam następujący problem z moim Radkiem.Posiadam następujący sprzęt:AMD Athlon XP 2500+Barton, Kingstone DDR 256MB Pc-333 x2 (KVR333X64C25/256),Abit NF7-S(v2.0), Seagate 80GB Barracuda 7200.7 ST380013AS 8MB Serial ATA,Radeon 9500 @9700 256-bit, zasilacz 300W.a teraz w czym rzecz.Stosując zarówno stery Omegi jak i przerabiając zwykłe stery Rivą Tuner wszystko wygląda si .Riva pokazuje 8 potoków ,256-bit, nie ma żadnych artefaktów(bez podkręcania ).Natomiast wszystkie gry mi się tną(bez wyjątku).Dodam że mam winda XP.Może ma ktoś jakąś propozycję co to może być: czy to grafa, a może twardziel bo zauważyłem, że w momencie zacięcia gry mieli się dysk.mam jeszcze jedno pytanko:na ile można podkręcić core/memory przy standardowym chłodzeniu,bo u mnie na 300/597 kaszani się grafa( nie jest to opisywana wyżej szachownica,cały ekran pokrywają 4 mm kreseczki).Dzięki bardzo wszystkim którzy wypowiedzą się na mój problem.Pozdrowionka FOR ALL. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.zip Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 a jak benchmarki ?? tez sie przycina ? i jakie wyniki ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Cześć! Nie wiem czy to co tu dla Ciebie napiszę można nazwać poradami raczej bedzie to konfrontacja doswiadczeń, choć kilka sugestii w nich będzie. Możliwe jest też, że nie wszystkie moje wnioski będą słuszne, ale nie mam patentu na nieomylność. Spróbuj wrócić do niemodowanych sterów i sprawdź ponownie. Ja miałem taki efekt po modowaniu, myslałem, że to przez to, ale powrót do starych sterów nie dał spodziewnych efektów, gry przycinaja (chwilowe braki płynności), przy czym zaznaczam, że przed modem płynnośc była. Mój wniosek: przypuszczalnie zaczyna sypać się system od zbyt częstych zmian sterów grafy( być może problem dotyczy jedynie Direct X). Jeżeli masz czas spróbuj system postawić od nowa na sformatowanym od nowa dysku. Jezeli problem dotyczy samego dysku powinien wyjść już w trakcie formatowania. Wgraj na początek zwykłe Catalysty (jakąś ostatnią wersję) a) jeżeli jest OK odinstaluj je i wgraj Omegi z modem B) jeżeli nie jest OK winna może być sama karta lub (mniej prawdopodobny jest problem z systemem) aa) jeżeli po wgraniu sterów Omegi gry utraciły płynność to niestety masz pecha, choć opisywane objawy nie wyglądają na uszkodzone potoki. Nigdzie w opisach objawów uszkodzonych potoków, nie spotkałem objawów, które opisujesz (ale zapewnie nie czytałem wszystkiego na ten temat) ba) spróbuj pożyczyć od kogoś inna kartę najlepiej też z ATI i sprawdzić czy problem nadal występuje, jeżeli nie to spróbuj sprawdzić swoją kartę na innym kompie. Podsumowując IMHO, powody Twoich problemów mogą być aż 4 (a być może ktoś będzie twierdzić, że wiecej. 1. Twardziel się psowa 2. System się wali 3. Karta się sypie 4. Nietypowy objaw uszkodzonych potoków 5. A może pamięci RAM nie wyrabiają?? Bo innych pomysłów już nie mam. Co do podkręcania: Mnie się udało na standardowym chłodzeniu wycisnąć 375/630 teraz mam Silencera i efekty nie są wcale lepsze bo wycisnąłem 370/666 ale okazuje się, że jak obnizyłem troszkę taktowanie rdzenia to wynik w 3D Mark'u 2001 SE podskoczył. Po raz któryś stwierdziłem, że zdarza się, że w krańcowych ustawieniach, błedów jeszcze nie widać a wydajność karty już spada. Ale gwoli ścisłości przy pierwszym (w życiu mojej karty) podkręcaniu, efekty były duuużo słabsze. Karta musiała się "wygrzać" na tych trochę podkręconych ustawieniach i po miesiącu przy okazji zmiany sterów okazało się, że karta podkręca się dużo bardziej. Myślałem, na początku, że to zasługa sterów, ale nie, wgrałem stare stery i karta również podkręciła się mocniej niż za pierwszym razem. Generalnie jednak stwierdziłem, że na różnych sterach karta róznie się podkręca raz trochę lepiej, raz gorzej. Komputer Świat Expert podaje średni overclocking dla naszej karty na 325/600, a oni są bardzo ostrozni w swoich szacunkach. U Ciebie jednak zwłaszcza rdzeń powinien pójść wyżej. Tyle ode mnie, niestety nie wiem czy będziesz miał jakikolwiek pożytek z moich porad :( Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwaski Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Witam > Mam r9700 NP i chcialbym zo v-modowac:-) Kupilem juz nastawne rezystory 10 KOhm i chcialem zabrac sie do zrobienia ram-moda i moda na rdzen.Czy na wszystkich r9700 NP robi sie mody tak samo??Jak mozecie Pokarzcie gdzie dolutowac przewody zeby zmierzyc napiecia na rdzeniu oraz na pamieciach,bo reszta znajduje sie chyba na http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...erclocking.html Z gory dzieki. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 14 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2004 Tu masz wszystko... poczytaj szczegolnie posty HQ12 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=35585 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwaski Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 No i dziala mod na moim r9700!!!Czyli wszystko ok polutowalem.Napiecia na wstepie gpu 1,75 mem 3,35.Przy taktowaniach 400 i 700 rdzen sypie arti;( Zaraz podciagne napiecia i zobaczymy:) UPDATE:) Rdzen na 1,85V i smiga jak narazie na 425:)))Powyzej 430 kropki(mysle czy nie dac mu na chwile 1,9V:-p Pamieci zwiekszylem do 3,6V i ani troszke wiecej nie ida wiec zostawilem na 3,2V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwaski Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 No i <span style="color:red;">[ciach!]</span>:( puszczam sobie marka a tu nagle przekłamania jak przy bledach pamieci(takie linje) zmiejszalem taktowania,napiecia-wszystko, oczywiscie nic nie dalo.Odlutowalem mody to samo:( czym zrobic screen shoty w 3d marku 03??Czy to juz koniec mojej karty i przygod z modami??:-((( Oto co sie dzieje na ekranie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Fotki nie dzialaja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 ostatnio doskwierał mi brak zajęcia i dorobiłem sobie kabelek do zasilania napędu dyskietek bo jedyny który miałem zeżarł mój radzio 9500, tak więc odapliłem napęd FDD zassałem bios WARP11 który nadaje się do R9500PRO i R9500 sflashowałem i pamięci BGA Hynix 3.6 z 540@600 poprzednio poszły po flashu na 640Mhz bez artefaktów ; ]]] polecam ten biosik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingiel Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Witam wszystkich,zwłaszcza Wheelerfana- dzięki za odpowiedź na mojego posta.Nigdy nie instalowałem zwykłych Catalystów bo Radek był kupiony w komputroniku jako zmodowany (przy okazji niezła wyjebka ze strony Komputronika, sprzedawali normalnego radka 9500 za 999zł dodając zmodowane stery).Wracając do przycinek w grach zrobiłem tak jak proponowałeś.Postawiłem nowego winda po uprzednim sformatowaniu dysku.Dysk jest niby si. Przesiadłem się nawet na wina 2000Pro.Zainstalowałem zwykłego Catalysta 4.4 i owszem przycinki są trochę mniejsze, ale jednak są.Zainstalowałem te same stery zmodowane Rivą Tuner i przycinki tak jak byly tak są. Wyczytałem natomiast na tym forum, że powodem przycinek w grach są płyty główne oparte na nforce2, a dokładniej przez zegar RTC.Zauważyłem bowiem, że wsazówka zegara systemowego co 5 sekund zatrzymuje się na 1 sekundę.Może ktoś ma jakąś propozycję jak sobie z tym fantem poradzić, czy pozostaje mi wymiana płyty.POZDRAWIAM :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Podaj reszte konfigu. Moze masz jakis konflikt sterow?? Chociaz po formaci powinno byc teoretycznie wszystko sii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobGee Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 witam panowie potrzebuje układ zaznaczony strzałką na zdjęciu tydzień temu kupiłem R9500 64mb 128bit ,ale człowiek zawsze chce więcej. odblokowałem potoki ,podkręciłem do 360/330 i zachciało mi się robić mody. próbując zdjąć miedzianą blaszke udało mi się też wyrwać ww układ. o dziwo karta chodzi ale teraz max to 300/300. nie wiem do czego jest ten układ , ale bez niego zero oc. ps może ktoś wie jak nazywa się ten układ ,albo na jakich innych kartach występuje , to może szybciej było by kupić całą uszkodzoną karte. dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 ostatnio doskwierał mi brak zajęcia i dorobiłem sobie kabelek do zasilania napędu dyskietek bo jedyny który miałem zeżarł mój radzio 9500, tak więc odapliłem napęd FDD zassałem bios WARP11 który nadaje się do R9500PRO i R9500 sflashowałem i pamięci BGA Hynix 3.6 z 540@600 poprzednio poszły po flashu na 640Mhz bez artefaktów ; ]]] polecam ten biosikJakim sposobem zmiana BIOSu może polepszyć możliwości OC dla pamięci karty. Może mi to ktoś wytłumaczyć :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 ostatnio doskwierał mi brak zajęcia i dorobiłem sobie kabelek do zasilania napędu dyskietek bo jedyny który miałem zeżarł mój radzio 9500, tak więc odapliłem napęd FDD zassałem bios WARP11 który nadaje się do R9500PRO i R9500 sflashowałem i pamięci BGA Hynix 3.6 z 540@600 poprzednio poszły po flashu na 640Mhz bez artefaktów ; ]]] polecam ten biosikJakim sposobem zmiana BIOSu może polepszyć możliwości OC dla pamięci karty. Może mi to ktoś wytłumaczyć :?:slabsze timingi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Warp11 compared the ATi Radeon 9700 Pro BIOS, the 9700 non-Pro BIOS, and the 9500 Pro BIOS and was able to find the one hexidecimal value that is keeping the ATi Radeon 9500 Pro and ATi Radeon 9700 non-Pro from overclocking. ATi is setting the same hex value on the 9500 Pro and 9700 non-Pro cards to keep them from overclocking. I tested this theory on both a 9700 non-Pro and 9500 Pro and it works. All of the overclocking utilities functioned correctly with these BIOS's. Neither 3DChipset nor Warp11 is responsbile for what happends when using these files. Z tego wynika, że ten BIOS po prostu pozwala na podkręcanie w kartach, w których jest zablokowane, a nie na zwiększenie możliwości podkręcania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumianko Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 czy ktos moze mi odpowiedziec na pytanie czemu mi na far cry wyswietla sie szachownica na piasku i tarawie wszystkie inne obiekty wygladaja ok. mam problem tylko z ta gra bo np. w wszystkich innych grach czy jakich kolwiek testach nie widze zadnego przeklamania grafy tylko te dziwne arefekty pokazuja sie na far cry. komp jak w podpisie. UPDATE: fotki tej dziwnej szachownicy w far cry mam ale nie mam serwera zeby to wam pokazac moze by ktos to wrzucil tutaj byl bym bardzo wdzieczny. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Dzis przeczytalem caly topic ( o zgrozo 8O ) tak wiec ARTEFAKTY sa dzielem skopanych potokow (tych dodatkowo odblokowanych- bardzo rzadko fabrycznych 4-rech), lub tak jak wszedzie przy podkrecaniu- przesadziles z oc tzn moze wszedzie byc ok ale w pewnych okolicznosciach ( konfig systemu, temp , napiecia-slowem kombinacja wszystkiego w roznych stopniach) cosik sie chrzani. Cos nie wyrabia ( nie chodzi konkretnie o np niedowoltowanie kosci itd) tzn przy takich a nie innych teksturach, obiektach, punktach.... pewne parametry sie kloca (w innych grach ten sam piasek ale inne parametry -niekoniecznie widoczne-powoduja brak artow) i stad te artefakty. Z tego co dzis przeczytalem ( 17 stron :!: ) to trzeba miec hol...go farta aby trafic na sprawnie dzialajace 8 potokow :( chcialem kupic te karte na allegro ale szukam czytam i sie zastanawiam czy nie lepiej r9600, choc slabszy to jednak bez problemow ( brak modow :( to brak problemow :) ) i podkrecic tesh cos sie da. A propo allegro to co moze ukrywac sie pod tym : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25745459 a co pod tym : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25747198 Tu firmowka tansza od no name, co ewentualne goscie mogliby ukrywac ??? Jest tam tez 64Mb @8 potokow. co o tym sadzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Z tego wynika, że ten BIOS po prostu pozwala na podkręcanie w kartach, w których jest zablokowane, a nie na zwiększenie możliwości podkręcania.tak ale jak napisałem,dzięki temu biosowi pamięci na karcie lepiej się kręcą,pisałem iż mam R9500@PRO 128MB możliwe że bios od PRO ma mniej restrykcyjne timingi dla pamięci i rdzenia :wink:,zresztą niedowiarku nie jest to dla mnie sprawa honoru aby tobie tłumaczyć i się spierać,nie jestem tutaj dla oklasków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 UWAGA ZAROWNO OMEGI JAK I PRZEROBKA RIVA TUNEREM DZIALA TYLKO POD SYSTEMAMI Win2000 i WinXP Już o tym pisałem ale dla porządku zaznaczam, że to info z 1 strony jest nieaktualne, bowiem istnieją omegi do 9x/Me którymi mozna odblokować 8 potoków. Wiem bo u mnie chodzą miodzio. Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 tak ale jak napisałem,dzięki temu biosowi pamięci na karcie lepiej się kręcą,pisałem iż mam R9500@PRO 128MB możliwe że bios od PRO ma mniej restrykcyjne timingi dla pamięci i rdzenia :wink:,zresztą niedowiarku nie jest to dla mnie sprawa honoru aby tobie tłumaczyć i się spierać,nie jestem tutaj dla oklasków.Możesz podac więcej szczegółów - czy karta jest przerobiona na PRO sprzętowo czy programowo, jaka to karta i nie wiesz czy tego BIOSa można wgrać do każdego R9500? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Witam, chciałbym się dowiedzieć ile wyciągacie na 3Dsmarku 2001 SE na Radosławach 9500 (PRO)??!! Ja mam FICa RADEONa 9500@9500PRO (na omegach) 128MB 277/540@360/640. Aha jeszcze jedno czy w tych FICach da się odblokować szyne na 256BITów??!! Na sprzęcie: AMD Barton 2500+, EPOXie 8RDAE, 512 MB DDR 400MHz i w/w radku osiągam wynik 12196 (8 potoków 277/540) a na tym samym tylko AMD 2500+@3200+ i przy 360/640 osiągam 15046. Jak myślicie czy to dobry wynik??!! Podzielcie się waszymi wynikami i doświadczeniami z tymi kartami ze mną jeżeli macie ochotę. Pozdrawiam!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 Witam, chciałbym się dowiedzieć ile wyciągacie na 3Dsmarku 2001 SE na Radosławach 9500 (PRO)??!! Ja mam FICa RADEONa 9500@9500PRO (na omegach) 128MB 277/540@360/640. Aha jeszcze jedno czy w tych FICach da się odblokować szyne na 256BITów??!! Na sprzęcie: AMD Barton 2500+, EPOXie 8RDAE, 512 MB DDR 400MHz i w/w radku osiągam wynik 12196 (8 potoków 277/540) a na tym samym tylko AMD 2500+@3200+ i przy 360/640 osiągam 15046. Jak myślicie czy to dobry wynik??!! Podzielcie się waszymi wynikami i doświadczeniami z tymi kartami ze mną jeżeli macie ochotę. Pozdrawiam!!Cześć! :) Prosiłeś o dane do porównań oto one: RADEON Mint 9500@almost 9500PRO 64Mb (Omega 8 potoków) 275/540@366/660 AMD XP 2000+@almost 3200+ 1666Mhz@2255Mhz Asus A7N8X Deluxe rev. 2.0 3D Mark 2001 SE - 14.735 (przed odblolowaniem potoków ok. 12.900) Twój wynik więc jest niezły, wyniki powyżej 15k na kartach bez vmodów lub hiperchłodzenia rzadko się zdarzają. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2004 wreszcie tu trafilem ;] sry za takie pytanie, ale za duzo tego tu a szukajka jest jaka jest :/ mam powercolor 9500 @ pro wszystko sprawne. 128mb hynix 3.3ns. na rdzeiu silencer, nawet nie wiem jak chodzi oryginalne chlodzenie ;] rdzen idzie do 370 a pamieci marka przejda na 330, a do normalnej pracy to tak 315. jest jeden feler, bo nie moge zamontowac radiatorow na memorki a wlasciwie na jedna, bo nachodzi nad nia gniazdo zasilania. ogolnie wyniki nie sa zle, ale czy jest jakis biosik tak jak dla 9700, ktory odkryje dodatkowe poklady mocy. stery jakich uzywam to omegi na cat 4.5, czy sa jakies szybsze, przynajmniej do markow?? to moje wyniki, jak dorwe druga kosc do DC to bedzie troche wiecej: http://service.futuremark.com/compare?2k3=2543695 http://service.futuremark.com/compare?2k1=7844400 ten z 2k3 wydaje mi sie ok, ale w 2k1 chyba jest "ciut" za malo, jak na takie taktowanie proca i grafy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...