Skocz do zawartości
slim

ATI Radeon 9500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Też jestem posiadaczem Radka 9500 Modowalnego na Pro (8 potoków, artefaktów=brak - albo jestem ślepy).

Przy odpalaniu testów w 3Dmarku2001SE (build330) Nature i High Polygon wywala mnie na pulpit po ich załadowaniu bez żadnego błędu.

Spotkał się ktoś może z czymś takim i może coś poradzić??

P.S. wynik 3Dmark2001SE (bez tych 2 testów) około 8000 pkt W 3Dmarku2003 około 3600 pkt (8 potoków, 330/660 64MBDDR, 128-bit)

Mój config:

Athlon 1,4 GHz TB (grzeje się do 62*C)

512 MB DDR Kigston 266

MSI K7T266 ProR

Win98SE

(reszta nieważna)

(słabiutki sprzęt - ma już ponad 2,5 roku :? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj radosław 9500 zmodowany do 9500PRO -- 1-2% zniksztalcenia... w grach praktycznie nie widac...

na 4 potokach na standardowym chlodzeniu rdzen daje sie podkrecic z 275 do ... 380 co nawet przy 4 potokach dale niezlego kopa :]

kumpel np tych artefaktow ma jakies 30-40% w szachy mozna grac ;]... wiece moze czy uzywanie takiego radka generujacego artefakty na 8 potokach moze doprowadzic do uszkodzenia karty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze znalezieniem modowalnego radka 9500 rozwiazany :). Nie trzeba kupowac na allegro. http://www.barwkomp.pl/index2.php?idtresc=...od=GRATI9564TDM  .Pytanie brzi jeszcze jak sie te radki kreca. Pozdro

kurcze myslalem ze pierwszy to zauwazylem

ciekawe czy je tam w sklepie testuja czy dostali jakies super partie :?:

wie ktos :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przy odpalaniu testów w 3Dmarku2001SE (build330) Nature i High Polygon wywala mnie na pulpit po ich załadowaniu bez żadnego błędu.

Na mój gust zasilacz ci nie domaga..

Ale żeby tylko przy tych testach wywalał??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ze znalezieniem modowalnego radka 9500 rozwiazany . Nie trzeba kupowac na allegro. http://www.barwkomp.pl/index2.php?idtresc=...od=GRATI9564TDM .Pytanie brzi jeszcze jak sie te radki kreca. Pozdro

kurcze myslalem ze pierwszy to zauwazylem

ciekawe czy je tam w sklepie testuja czy dostali jakies super partie

wie ktos

Rozmawiałem z gościem ze sklepu i powiedział, że karty są sprawdzane przed wysłaniem i nie będzie artefaktów.

Zamówiłem dziś. Będzie jutro. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, to ja mam taką ciekawostkę dropsa dla was.

Zakupiłem ostatnio radeona 9500(64mb), no i oczywiście podchody z 8 potokami.

Instaluję nowe Omegi-wszystko gra i tańczy zespół komanczy, 8 potoków 0 artefaktów, gry chodzą(d3d). I tu jest zonk, bo opengl się wywala, żadna gra nie chce ruszyć.

Oki, wrzucam nowe Catalysty(nic nie modowane), d3d chodzi bez problemu, opengl niektóre się odpalają dobrze, inne np; mohaa-słyszę dźwięk, brak obrazu.

Próbuję, przez rivatuner, update do 8 potoków, ale to nie wychodzi-jest ostrzeżenie, że i tak orginalna wersja po spatchowaniu wróci do łask-i tak się dzieje, po restarcie nadal nie mam 8 potoków.

Naprawdę, sporo tematów przelukałem w temacie radek 9500 na pro, ale takich problemów jeszcze nikt nie miał.

Sprzęt to: Epox 8RDA3I, 2600 athlon, 2x256ramu(400mhz-dual).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh to widze ze masz taki problem jak ja (tylko ze mi nawet Dx nie chodzia) a w niekompletnym 3Dmarku2k3 mam w niektorych testach ponad 4000fps tylko ze ja mam czarny ekran ale palnsze sie zmieniaja -super wydajnosc BUAHAHAHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z tym Radeon 9500 (8 potoków) 64MB DDR TV DVI 3.0 ns - 569zł (dostepny w sklepie tweak.pl) Ma ktos cos takiego ?? Jak rozumiem zamiast sterow z cd trzeba zainstalowac omegi i wszysko smiga pieknie ?? Czekam na odpowiedz bo wlasnie jestem na kupnie grafy tak w okolicach 500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec, jest to pewnie ten sam wynalazek co moj - Komputronika-530zoli bulk, pamiatki 3.0, zmodowac sie zmodowal ale nie wszystko chodzi do konca :roll:

Czyli cos mi nie bedzie dzialac jak zakupie ta karte ?? Tzn co bo mowia ze artefaktow nie ma ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, od wtorku jestem szczesliwym posiadaczem radka 9500/3.0ns (z komputronika), kupilem go po przeczytaniu wielu postow na tym forum, na szczescie sie nie zawiodlem, potoki odblokowalem i nie mam artow ;) zadnych/jeszcze fazy testow nie zakonczylem/

ps. dzis kolejny raz przeczytalem pobieznie caly temat o r9500 i nasowa mi sie mysl, ze milo sie czyta posty gdzie nie ma co chwile: bylo bylo szukaj itp, ani kur... kur...; stworzyla sie chyba mala familia posiadaczy tych zejeeeeb. radkow, tak trzymac :)

pozdro 4 all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuję, przez rivatuner, update do 8 potoków, ale to nie wychodzi-jest ostrzeżenie, że i tak orginalna wersja po spatchowaniu wróci do łask-i tak się dzieje, po restarcie nadal nie mam 8 potoków.

Stery należy spatchować RT PRZED ich instalacją - już o tym pisałem w innym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, od wtorku jestem szczesliwym posiadaczem radka 9500/3.0ns (z komputronika), kupilem go po przeczytaniu wielu postow na tym forum, na szczescie sie nie zawiodlem, potoki odblokowalem i nie mam artow ;) zadnych/jeszcze fazy testow nie zakonczylem/

[------------------------------------------------------------------------------------]

Ja też kupiłem w "komputroniku" ale niestety lipa...

Przeinstalowałem nawet system, w 3DMark01= około 9500, 3DMark 03 = około 2300 na 4 potoki, po odblokowaniu poszło 01 - około 14000, w 03 okoł 3300, ale jest szachownica, czekam właśnie na kuriera, zwracam kartę, dołoże i wezmę już odblokowany w barwkompie, lub coś innego. Jeśli nie jest napisane że 8 potoków jest odblokowane to nie radzę brać, chyba że ktoś lubi loterię. zawsze można oddać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ja kupowalem mojego radka srednio sie nastawialem na odblokowanie potokow, pomiedzy moja stara karta /riva 2/ a r9500 tylko z 4 potokami i tak roznica jest ogromna /malo powiedziane/, do tego mojego radka zamowilem tydzien temu w sklepie komputronika w czestochowie, wtedy kosztowal 519zl i tyle za niego zaplacilem we wtorek /w barwkompie jeszcze nie bylo r9500 z gwarantowanymi sprawnymi potokami/, na twoim miejscu mozliwe ze zrobilbym podobnie. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery należy spatchować RT PRZED ich instalacją - już o tym pisałem w innym temacie.

cush teraz zrobilem to w trybie awaryjnym i tesh dziala-jest 8 potokow.

pamieci cholernie sie grzeja, jakies sugestie odnosnie radiatorow? I to nawet ich jeszcze nie podkrecalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Siedze juz 2 godz. i przegladam temat, jednak mojego problemu nie widzialem, juz ledwo cokolwiek widze.

Zmienilem karte z R9600 na R9500, ktory ma gwarantowana mozliwosc

odblokowania dodatkowych 4 potokow czyli zrobienia z niej wersji pro.

Sama karta bardzo ladnie sie kreci i wyniki bez mod mam znacznie lepsze

niz na 9600 podkreconym na pro lite.

Z tego co wyczytalem kazda karta z tej serii 9500 daje sie zmodowsc na

pro, tylko nie raz sa artefakty. u mnie wyglada to inaczej. Po

modowaniu drivery Omega wybrana srodkowa opcja

modowania/instalacja/restart. I tu komp laduje win, pojawia sie na

chwile pulpit i kontrolka od monitora miga, ekran czarny. To samo jak

zastosowalem sterowniki z tej strony

http://www.ocfaq.com/softmod/download.php

Co moze byc przyczyna takiej sytuacji? czy ja robie cos zle?

Moj sprzet to:

plyta Epox na KT600

AXP2000+@3200+ testy przerowadzana na nominalnej szybkosci

512 Twinmos CL2,5

zasilacz Chieftec 360W z aktywnym PFC (dwu wentylatorowy)

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim

Mam Radeona 9500 64MB (8 potoków sprawne). Kręci się na 275/270@380/320 ale mam pewien problem. Gdy mój radek sie rozgrzewa (standartowe chłodzenie) mam coraz słabsze wyniki w 3DMarku 2001. Przy taktowaniu 290/290: 8939 pkt., przy 300/300: 8790 8O pkt., przy 330/320: znowu 8923 przy 350/320: 8995 pkt., przy 370/320: 9178 pkt., przy 380/320: 9178 pkt. czyli tyle samo co wcześniej. Nie wiem może spróbuję zrobić testy "na zimno" bo przy 380/320 radiator jest mocno ciepły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś poweidzieć jak czytać opisy na pamięciach??

mam takie coś

hy5ou283222af-33  323a
i się zastanawiam co to za pamięci ( R9500 Power Color)

Domyślam się tylko że są to Hynixy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś pytał o Radki za 569.

Więc tak, wszystko chodzi elegancko, 8 potoków, brak najmniejszych artefaktów (zarówno d3d jak i OpenGL), myśle że niezła podkręcalność (teraz mam 325/325 i wszystko hula - więcej nie chce mi sie próbować puki co), przesyłka w jeden dzień. generalnie zadowolony klient :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tez juz mam tego radka z tweak.pl. W 3dm2k3 mam 3251 bez o/c ba samych omegach. Na jakim napieciu puszczacie bartki 11x200 ?? Bo mi na 1.7 sie restartowal komp chyba zaislka nie wydala a to niby 350W Wracajac do radka to niby w markach nie ma artow ale np w AA na jednej mapce na sniegu bylo widac swiecace sie piksele a w CoD na podswietlonych oknach niektore piksele sa czarne ale to sa detale i nie widac tego trzeba sie przypatrzec. Najwiekszym problemem bylo kiedy gralem w CoD i ktos zmienil status na gg to wtedy byly przeklamania przez chwile i gamma spadla ze bylo ciemno jak w dupXX Siedze na win98se ale mam zamiar sie przesiac na xp pro tylko sp1 szukam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi