Skocz do zawartości
slim

ATI Radeon 9500

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiesz może czy r9500 non pro 64/128mb 128bit rzerobię na r9500pro.

:arrow: czy przerobisz - nie przerobisz. jedyne co mozesz zrobic to podkrecic maxymalnie chip graficzny i pamieci karty graficzej, jednak wtedy karta i tak bedzie odbiegala wydajnosciowo od 9500 Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: czy przerobisz - nie przerobisz. jedyne co mozesz zrobic to podkrecic maxymalnie chip graficzny i pamieci karty graficzej, jednak wtedy karta i tak bedzie odbiegala wydajnosciowo od 9500 Pro.
Oczywiscie, ze moze odblokowac potoki, wtedy uzyska ich 8 i jesli karta

bedzie miec 128 mb 128 bitowego ramu to uzyska odpowiednik 9500PRo, jesli 64 to

bedzie nieco wolniejsza.

Tylko trzeba miec szczescie zeby trafic na model ze sprawnymi potokami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, ze moze odblokowac potoki, wtedy uzyska ich 8 i jesli karta

bedzie miec 128 mb 128 bitowego ramu to uzyska odpowiednik 9500PRo, jesli 64 to

bedzie nieco wolniejsza.

Tylko trzeba miec szczescie zeby trafic na model ze sprawnymi potokami :)

:arrow: twin - kolega Gusior kilka postow wczesniej pisal, ze 'kupa smieci' pojawia mu sie ma ekranie po odblokowaniu potokow RivaTuner'em. wynika z tego, ze jego Radek ma uszkodzone dodatkowe 4 potoki i nie jest podatny na modyfikacje. pozstaje mu tylko podkrecanie karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobie jeszcze raz, ale tak mi wyszło moze niech ktos jeszcze zrobi ten test to bedzie mozna porownac. oczywiscie test robilem z wyłaczonym  antialiasingiem. magikiem to moze i Ty jestes ale teraz mi wyszło 

total amount of frames 5023 pkt

strasznie dziwny wynik miałeś - nie baw sie w pojedyńcze testy - masz tam zaznaczone offcial benchmark i niżej przycisk Run - odpal go i podaj pojedyńczy wynik końcowy (official score) - dla porównania u mnie R97P (Omega) i FX58U (Det)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cwelu jak bys umial czytac to wiedzialbys ze mu chodzi o to czy mozna przerobic 128-bit kart 9500 na 9500 pro. A nie czy ta jego karte da sie przerobic ta jest 256-bit i ma uszkodzone potoki. Mialem rowniez w swojej 9500-9700 karierze 128-bit 9500 i wiem ze daja sie modowac na 9500 pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cwelu jak bys umial czytac to wiedzialbys ze mu chodzi o to czy mozna przerobic 128-bit kart 9500 na 9500 pro. A nie czy ta jego karte da sie przerobic ta jest 256-bit i ma uszkodzone potoki. Mialem rowniez w swojej 9500-9700 karierze 128-bit 9500 i wiem ze daja sie modowac na 9500 pro

:arrow: moze to ja zle zrozumialem jego pytanie, a moze to ty czegos nie zrozumiales. moze sam Gusior sie wypowie o co mu dokladnie chodzilo.

Hajmon3 - na przyszlosc staraj sie nie uzywac slow typu - cwelu. a zreszta jak chcesz... swiadczy to tylko o tobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co mi pomoglo na artefakty? mialem zwykle od przetaktowania kompa (!).... potoki OK karta zmodowana super, tak wiec w BIOSie - "AGP Driving Strength" z "C5" na "EA" (tak jak podkrecaniu GF-ow). Ustalo jak reka odjal... ")

na jakiej plycie glownej to zrobiles i czy wszystkie plyty maj te ustawienia w biosie????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: moze to ja zle zrozumialem jego pytanie, a moze to ty czegos nie zrozumiales. moze sam Gusior sie wypowie o co mu dokladnie chodzilo.

Hajmon3 - na przyszlosc staraj sie nie uzywac slow typu - cwelu. a zreszta jak chcesz... swiadczy to tylko o tobie.

Chodziło mi o przerobienie r9500 128bit w wersji 64 lub 128 megowej na r9500pro. No ale myślę chłopaki, że nie ma sensu się zbytnio o to denerwować. W każdym razie wiem już niewięcej na czym stoję. A napiszcie co myślicie o tych pamięciach Infineon 3,0ns oznaczenie napewno jet poprawnie przezemnie odczytane na 100%, powinny one bez problemów iść przecież szybciej niż ok. 570Mhz. Na początku myślałem że przy 590Mhz jest ok, ale przy tej rozdzielczości widać małe błędy w grafice. Wykluczam tutaj jakieś blokady ze strony biosu poniważ rdzeń spokojnie idzie na 350Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Gusior - przepraszam jesli wprowadzilem Cie w blad. rzecza ludzka jest sie mylic i nie rozumiec czasem czyjes wypowiedzi. jednak zachowanie jednego z kolegow, ktory na samym wstepie wyzywa mnie od cwelow jest dopiero dla mnie nie zrozumiale. przeciez nic strasznego nie zrobilem... ale mniejsza z tym.

co do pamieci 3,0ns. teoretycznie powinny krecic sie lepiej niz 3,3ns jakie ja osobiscie posiadam. moze sprobuj zastosowac na nich dodatkowe chlodzenie. potnij jakis stary radiator na kawalki i przyklej je tasma termoprzewodzaca na pamieci. powinno pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kisiel - w podpisie (A7M266), a powinno byc we wszystkich BIOSach

co do pamieci - moje Infineony 3,3 nie pojda wyzej niz 300... :( chyba tylko vmod moglby im pomoc, ale sie za to nie biore bo 1) zgubilem lutownice; 2) karta ma miesiac i szkoda by ja bylo zepsuc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kisiel - w podpisie (A7M266), a powinno byc we wszystkich BIOSach

co do pamieci - moje Infineony 3,3 nie pojda wyzej niz 300... :( chyba tylko vmod moglby im pomoc, ale sie za to nie biore bo 1) zgubilem lutownice; 2) karta ma miesiac i szkoda by ja bylo zepsuc....

nie mam w biosie nic podobnego do agp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zobacz w tym samym menu na jakies dziwne AGP Signal Driving i jak masz Auto to daj Manual, to ci sie otworza inne pola, i nie boj sie, bo zawsze mozesz nie zapisac zmian... :)

UPDATE: patrzylem wlasnie do instrukcji BIOSa - tak dokladnie jest u mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8) Sprzdałem radka po kosztach . Właśnie wygrałem na allegro Ti4600 128MB za 520zł mam nadzieje, że będzie niezle śmigał. Jedyny brak w GeForcu to to że nie obsługuje DirectX9.0 , ale myślę że to dopiero odczuje się za dobrych kilka miesięcy. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zobacz w tym samym menu na jakies dziwne AGP Signal Driving i jak masz Auto to daj Manual, to ci sie otworza inne pola, i nie boj sie, bo zawsze mozesz nie zapisac zmian... :)

UPDATE: patrzylem wlasnie do instrukcji BIOSa - tak dokladnie jest u mnie

przeszukalem caly bios i nie ma tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Gusior - przepraszam jesli wprowadzilem Cie w blad. rzecza ludzka jest sie mylic i nie rozumiec czasem czyjes wypowiedzi. jednak zachowanie jednego z kolegow, ktory na samym wstepie wyzywa mnie od cwelow jest dopiero dla mnie nie zrozumiale. przeciez nic strasznego nie zrobilem... ale mniejsza z tym.

co do pamieci 3,0ns. teoretycznie powinny krecic sie lepiej niz 3,3ns jakie ja osobiscie posiadam. moze sprobuj zastosowac na nich dodatkowe chlodzenie. potnij jakis stary radiator na kawalki i przyklej je tasma termoprzewodzaca na pamieci. powinno pomoc.

Chłodzenie wiele ci nie pomoże pomyśl nad vmodem zrobić go łatwo i efekty swietne, moje infeone 3,3 po vmodzie latały na 740MHz !!!

Te pamięci poprostu potrzebują napięcia a dopiero wtedy dobrego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie macie chlodzenai na swoich radkach?? Bo aj mam r9500pro saphira ,  sciagnalem bios do oc cos mi tam przerobilo napisane teraz mam r9700pro ale nie dziala jak Pro naweet jak 9700 non pro! Poprostu nic zmian tylko nazwa:(  

piaskoon ale caly czas miales powyzej 35fps czy tylko taki skok bo ja bez podkrecania grafy mam powyzej tzn skoki

ilez k.u.r.w.a

Ostatnie ostrzezenie, nastepnym razem ban na miesiac, obiecuje :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie macie chlodzenai na swoich radkach?? Bo aj mam r9500pro saphira , sciagnalem bios do oc cos mi tam przerobilo napisane teraz mam r9700pro ale nie dziala jak Pro naweet jak 9700 non pro! Poprostu nic zmian tylko nazwa:(

piaskoon ale caly czas miales powyzej 35fps czy tylko taki skok bo ja bez podkrecania grafy mam powyzej tzn skoki

ilez k.u.r.w.a mac mozna pisac ze przerabia sie 9500 non-pro a nie pro czy k.u.r.w.a to tak trudno pojac. Tobie mod nic nie da oprocz zmiany nazwy :evil:

Co sie k u r w a

Ostatnie ostrzezenie, nastepnym razem ban na miesiac, obiecuje :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem z moodowym r9500, mianowicie gdy zainstaluje zwykle sterowniki np. catalyst 3.6 wtedy dziala jak zwykly r9500 ale sa kwasy, kwadraty szachownica itp. natomiast na driverach modujacych do r9700 wszystko jest normalnie i chodzi jak marzenie, nie bardzo rozumiem co sie dzieje przeciez problemy powinny sie pojawic po odblokowaniu potokow a nie przed!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIkt nie da ci jednoznacznej odpowiedzi, nie napisałeeś nic o dwoim sprzecie, wiec nie można nic powiedzieć o zapotrzebowaniu na prąd twojego konfigu, uważam że wystarczy 300W ale ważne żeby to był jakiś markowy zasilacz wtedy wszystko smiga stabilnie.

Z własnych doświadczeńto powiem że spaliłem codeshit'a 300 na radeonie, ale nie bierz tego za regue bo moja karta była maks wykręcona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIkt nie da ci jednoznacznej odpowiedzi, nie napisałeeś nic o dwoim sprzecie, wiec nie można nic powiedzieć o zapotrzebowaniu na prąd twojego konfigu, uważam że wystarczy 300W ale ważne żeby to był jakiś markowy zasilacz wtedy wszystko smiga stabilnie.

Z własnych doświadczeńto powiem że spaliłem codeshit'a 300 na radeonie, ale nie bierz tego za regue bo moja karta była maks wykręcona.

Taki sobie mam mniej więcej sprzęt :AMD XP 2000+@2087 Mhz, Asus A7N8X Deluxe rev. 2.0 BIOS C 1006, Mint Radeon 9500, LG x 52 + LG 48 X 24 X 48 X 16, Seagate Barracuda IV 60 GB, Codegen 300 W, Samsung SyncMaster 957 DF.. Moje pytanie wynikło z faktu, pewnych kłopotów z podkręcaniem mojego R 9500 do wyników, które czytałem, że te karty niezależnie od producenta uzyskują i są stabilne.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy z podkręcaniem radeona mogą faktycznie spowodowane twoim zasilaczem. Jabky nie patrzeć to Athlonek pożera troszkę prądu do tego barqacuda na 7200 obrotó też sobie prądu nie żałuje.

Jednak do taiego konfiga stykła by ci lepsza zasiłka, ja zmieniłem codeshita na chieftec'a 360W i odczułem wyraźną poprawe, procek zaczął na 2400MHz pracoewać stabilnie a grafa bez vmoda szła na 400MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam radka 9500 non pro 64mb ram firmy saphire z grudnia zeszlego roku. czy jest mozliwy jakis modimng mojeje karty ? albo czy mozana jakos dolutowac (or something) ram ? poz

vfk

proponuje dolutowac dodatkowe kostki od jakiegos uszkodzonego modelu,napewno nie bedzie z tym wiekszych trudnosci :D

a powaznie to po pierwsze szukaj bo bylo o tym calkiem sporo a po drugie odblokuj riva tunerem potoki(nie wiadomo czy beda sprawne) i bedziesz mial 9500pro 64mb,nic wiecej z tej karty nie da sie zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi