Pytek Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Witajcie. Mam TPLINK VR600. Internet z modemu leci 500 Mb bez problemu (na każdym z moich kabli). Po podłączeniu przewodu z modemu do routera i z routera RJ45 do komputerów nie osiągam w speed test więcej jak 100-110 Mb. Karty w PC są 1Gb/s. Ktoś wie gdzie w konfiguracji routera może leżeć problem? Reset do domyślnych chwilowo nie wchodzi w grę. Edytowane 1 Maja 2021 przez Pytek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 Między modem a routerem albo miedzy routerem a kompem spina się tylko na 100 Mbita, wymień kabel albo ustaw na sztywno 1 Gb bez autonegocjacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytek Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 Dzięki za odzew. A możesz jakoś podpowiedzieć jakiej opcji szukać? Googluje na ten temat ale nie mogę odszukać konkretów w jakiej zakładce, jaką opcję, odznaczyć. To nie wina kabli. Kupne czy robione jeden pies z prędkościami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 Najpierw sprawdź te prędkości. Komputer - router to prosta sprawa: klikasz ikonę połączenia sieciowego, następnie Ustawienia sieci i Internetu, Zmień opcje karty, wybierasz swoje połączenie sieciowe i widzisz szybkość: 1,0 Gb/s albo 100 Mb/s. Jak jest 1,0 Gb/s, to OK - czas sprawdzić połączenie router - modem. Nie znam panelu konfiguracyjnego Twojego routera (możesz tam poszukać listy podłączonych urządzeń), ale zgaduję, że da się to poznać po samych diodach przy portach sieciowych. Przypuszczam, że 100 Mb/s to pomarańczowa dioda, a 1 Gb/s - zielona. Jeśli miałeś 1 Gb/s z komputerem, to sprawdź, czy diody przy obu portach routera mają ten sam kolor. Natomiast jeżeli rzeczywiście osiągasz 110 Mb/s w testach, to raczej problem leży gdzie indziej, bo miałbyś mniej niż 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytek Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 110 to jakiś tam wyjątek, w większości nie idzie wyżej jak 100Mb. Już kombinowałem ze wszystkim i w zasadzie VR600 jest wąskim gardłem. Nie wiem tylko jaką opcję mam ogarnąć aby wyłączyć to ograniczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 Połaczenie miedzy routerem a kompem jest 1 Gb teraz sprawdz w modemie jaka jest prędkość miedzy modemem a routerem. Wejdz na któryś z nich i w opcjach lan albo status masz cos ala link 100 Mb albo 1 Gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytek Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 Niestety ale nie zauważyłem w zaawansowanych ustawieniach nic co by było podobne do powyższego i były dane 100Mb/1000Mb. To raczej nie ta liga routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 Sprawdź te diody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytek Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2021 Nie widzę by cokolwiek się tam świeciło przy routerze, mówię o portach. Na wyjściu z modemu mam pomarańczową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...