AMD Rulezz Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 po pierwsze : co za ciotą trzeba być żeby cytować głupie gadki na pół strony. poza tym poziom wypowiedzi jest tak niski, że nawet lepper by się zgorszył. c oza różnica jaką kto ma grafę ? to jak przychodzi kolo, który ma rivę M64 to jużtrzeba go zjechać i zbluzgać ? ja mam mx440 bo szkoda mi było kasy na np. radka 9500, nie potrzebuję super mocnej grafy bo gram głównie w counter strike po sieci z kumplami (zawalista giera) a GF2MX400 było kiepskawe na np. NFS HP 2. co ciekawe : na duronie 800, pamięciach SDR i MX400 NFS HP 2 chodził oidentycznie jak na D 800, pamięciach DDR i MX440 i A 2000+ i mx440. zero różnicy pomimo prawie 3 razy wyższej wydajności kompa w 3DM. ktośpotrafi to wytłumaczyć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 cs suxx :D i tyle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 a co tu jest do tlumaczenia? gra nie ma takich wymagan sprzetowych. Zapusc jednak IL2 a zobaczysz roznice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin_n Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 AMD Rulezz Spróbuj sobie pograć na D800+SDR+MX400 w Battlefield'a , a potem zagraj na XP2000+DDR+MX440 - zobaczysz różnicę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterq Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 przepraszam, ja mam rive 1 z 16 ramu.....hehehe i jaos sie trzymam juz dlugo, gram raczej malo, ale teraz zaplanowalem zakup i sie bede mogl poklocic z wami ze to moj kochaniutki radek bedzie lepsiepsiejszy od tych waszych ..... no od innych, nawet od innych radkow:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Mam FX'a 5800 non. ultra i mam delikatnie powiedziawszy przednia zabawe z ta karta ;] Apropo optymalizacji- nie mam nic przeciwko nim dopuki nie mam do czynienia z pogarszaniem sie grafiki Nie gram z AA, nie cierpie tego, rozmyty obraz daje ktorego nie trawie, bardzo lubie natomiast AF i to mam zawsze na maxa wlaczone Lancer apropo 3dmarka: niewiele wiecej masz, nie to ze 500 ptk sobie piechota chodzi ale masz z deka bardziej mocarny sprzet a starusienkiego fx'a 5800 non ultra niewiele przeganiasz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palski Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 O co wy sie kłucicie, przecież praktycznie każda karta nvidi ma swojego odpowiednika u ati, nawet ten FX5200 porównajcie go sobie z radkiem 9600. FX5900 i radek 9800 też są kartami bardzo podobnymi (jeśli chodzi o wydajność), sami podawaliście linki do testów w których raz wygrywa jeden, raz drugi. Inna sprawa, że nvidia pospieszyła się z FX-ami, bo sytuacja, że coś nie dokońca działa (w karcie, nie w sterownikach) nie powinna się zdażyć tak dóżej firmie, nvidia co prawda nie potwierdziła (jak wynika z tego newsa), że problem tkwi w samej karcie, ale też nie zaprzeczyła, a to o czymś świadczy. Co do FSAA ja gdy gram z włączonym jakoś nie zauważyłem żeby wszystko było bardziej rozmyte, ale co ja tam wiem ;) :D, może to tylko muj RADEK nie ma gorszego obrazu z FSAA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 O co wy sie kłucicie, przecież praktycznie każda karta nvidi ma swojego odpowiednika u ati, nawet ten FX5200 porównajcie go sobie z radkiem 9600. FX5900 i radek 9800 też są kartami bardzo podobnymi (jeśli chodzi o wydajność), sami podawaliście linki do testów w których raz wygrywa jeden, raz drugi. Inna sprawa, że nvidia pospieszyła się z FX-ami, bo sytuacja, że coś nie dokońca działa (w karcie, nie w sterownikach) nie powinna się zdażyć tak dóżej firmie, nvidia co prawda nie potwierdziła (jak wynika z tego newsa), że problem tkwi w samej karcie, ale też nie zaprzeczyła, a to o czymś świadczy. Co do FSAA ja gdy gram z włączonym jakoś nie zauważyłem żeby wszystko było bardziej rozmyte, ale co ja tam wiem ;) :D, może to tylko muj RADEK nie ma gorszego obrazu z FSAA. no ja jak wlaczam FSAA to widze znaczne polepszenie obrazu i po to zmienialem mojego radka 8500. takie x4 styka :) a AF tez jest super i tez na max idzie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(to)my Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 A dla mnie optymalizacja gier pod karty jednej firmy to ku#@%#wo. Czy ma dojść do takiej sytuacji, gdy wybór karty graficznej będzie się wiązał z grami w które mam zamiar grać? W [gluteus maximus] mam potyczki pomiędzy ATi i NVIDIĄ, a producenci gier, którzy specjalnie będą optymalizować gry pod karty jednego producenta u mnie są spaleni... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 widze ze slonko przygrzalo :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 nie gram z AA bo przy 1600x1200 to bez sensu - a fonty w BFie sie siakies dziwaczne robią... a wracając do optymalizacji pod HW - to jest rozwiązanie idealne - i tak kiedys było (3dFx rula) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 AMD Rulezz Spróbuj sobie pograć na D800+SDR+MX400 w Battlefield'a , a potem zagraj na XP2000+DDR+MX440 - zobaczysz różnicę :) co ty powiesz ? na prawdę będzie różnica ? a myślałem że nie będzie bo obudowa wygląda identycznie ;) po prostu wkurzające jest to, że muszę ciąć detale niezależnie od sprzętu. przecież komp jest duużo szybszy niż był a gra nie przyspieszyła. i nie ma na co tego zgonić bo WSZYSTKO wymieniłem, oprócz obudowy i twardziucha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin_n Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Dziwne, kumpel ma XP1800+ 256 DDR MX440 - wszystko działa pod XP i może grać w BF miare przyjemnie na ustawieniach medium-high ;) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 hej a nie wiecie co jest z ta wersja VALUE 5900?????? kiedy to mialo wyjsc??? bo ona miala byc calkiem tania podobno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Lancer apropo 3dmarka: niewiele wiecej masz, nie to ze 500 ptk sobie piechota chodzi ale masz z deka bardziej mocarny sprzet a starusienkiego fx'a 5800 non ultra niewiele przeganiasz ;] wybacz ale ja nie gram w 3D Marka i nie jest to dla mnie zaden wyznacznik wydajnosci. FXa pozbylem sie bo jak zaczalem blizej patrzec na to jak on sie sprawuje w normalnym uzytkowaniu to podziekowalem. Ja nie mam tez nic przeciw optymalizacjom, ale w przypadku optymalizacji W GARCH. Co mi z tego ze 3D Mark na podkreconych sterownikach na FXie wyciaga wiecej punktasow jak zapuszcze normalna gre i roznica miedzy kartami jest. NVIDIA nie zoptymalizuje pod kazda gre sterow tylko pod benchmarki. Odpal no sobie 3D Marka bez i z optymalizacja. Da ci to powachac jak bedzie wlekla sie w normalnych grach DX9.0. Przybil mnie Codecreatures. Z optymalizacja swietnie-50fps, a bez niej (na sterach 44.90 lub progsem antyoptymalizujacym) 35fps. Wybacz ale tyle to ja mialem na GF4 Ti. W koncu pomierzylem sobie w normalnych grach. W simie IL2 FB GFFX wykrecony na Ultre z AF (filtowanie anizotropowe przydante zawsze i wszedzie!) 4x byl slabszy od radka niekreconego, a ten dzialal z AF8X ktore to daje wyraznie wieksza roznice w jakosci obrazu. AA mnie, podobnie jak ciebie nie interesuje, roznica jednak jest taka ze jak wrzuce AA w Blizkrieg to tak jak piszesz obraz jest rozmyty, ale tylko na NVIDII-na ATI wyraznie mniej, jest ostrzejszy! Kolejny przyklad to SplinterCell. Z AF4x geforce znacznie zwalnia czasami, Radek smiga z 8x spokojnie. Vietcong podobniez sie zachowuje. Zanim powziolem decyzje o powrocie do ATI pomierzylem conieco i jednak podziekowalem FXowi. Dwa inne powody-FX bez zadnych modow po wymianie chlodzenia na miedziany wiatrak od AMDka+9cm wentyl wykrecilem na 500MHz. Dzialal stabilnie ale tylko w 3D Marku. W grach nie zawieszal sie, ale bywalo tak, ze na kilka, czasami kilkanascie sekund sprzet stawal jakby sie zawiesil. Potem ozywal nagle i tak co kilka minut. Do tego karta nie byla w stanie przekroczyc 520MHz. Na 521 tester czestotliwosci ze sterow wywalal blad. POdkrecenie np PowerStripem powodowalo spadek wydajnosci! Zmiana BIOSow na inne nic nie dawala. Przestalem wiec myslec nawet o Vmodzie. ATI dziala na 450MHz a z WC wyciagnie napewno wiecej bo jest radiator goracy strasznie (ale na FX byl jeszcze cieplejszy mimo 0,13um!) bo ze zwyklym chlodzeniem w te upaly chodzil tylko na 420MHz. Oczywiscie 1MHz ATI>1MHz NVIDIA i jak narazie 450MHz vs 490MHz (przy tylu bylo dopiero OK). Na koniec pobor pradu-Na moim Fortronie 400W z FX z zasilacz wylegaly sie piski-podczas przewijania okna scrollem, a najgorzej bylo w Bliezkrigu-piski gorsze niz w wymagajacych grach 3D. Na Radku-cisza. Mam jeszcze tego FX pod lozem, jak ktos chce jakies porownania to moge je podac. A i na koniec-zauwaz ze u ciebie jest 580MHz na GPU. Wiesz ze to jego czestotliwosc w tej rozdzialce jest wazna, wazniejsza od pamieci, a CPU w tym marku JESZCE nie ma tak duzego znaczenia-no chyba ze bedzie to test "CPU test" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Lancer apropo 3dmarka: niewiele wiecej masz, nie to ze 500 ptk sobie piechota chodzi ale masz z deka bardziej mocarny sprzet a starusienkiego fx'a 5800 non ultra niewiele przeganiasz ;] wybacz ale ja nie gram w 3D Marka i nie jest to dla mnie zaden wyznacznik wydajnosci. FXa pozbylem sie bo jak zaczalem blizej patrzec na to jak on sie sprawuje w normalnym uzytkowaniu to podziekowalem. Ja nie mam tez nic przeciw optymalizacjom, ale w przypadku optymalizacji W GARCH. Co mi z tego ze 3D Mark na podkreconych sterownikach na FXie wyciaga wiecej punktasow jak zapuszcze normalna gre i roznica miedzy kartami jest. NVIDIA nie zoptymalizuje pod kazda gre sterow tylko pod benchmarki. Odpal no sobie 3D Marka bez i z optymalizacja. Da ci to powachac jak bedzie wlekla sie w normalnych grach DX9.0. Przybil mnie Codecreatures. Z optymalizacja swietnie-50fps, a bez niej (na sterach 44.90 lub progsem antyoptymalizujacym) 35fps. Wybacz ale tyle to ja mialem na GF4 Ti. W koncu pomierzylem sobie w normalnych grach. W simie IL2 FB GFFX wykrecony na Ultre z AF (filtowanie anizotropowe przydante zawsze i wszedzie!) 4x byl slabszy od radka niekreconego, a ten dzialal z AF8X ktore to daje wyraznie wieksza roznice w jakosci obrazu. AA mnie, podobnie jak ciebie nie interesuje, roznica jednak jest taka ze jak wrzuce AA w Blizkrieg to tak jak piszesz obraz jest rozmyty, ale tylko na NVIDII-na ATI wyraznie mniej, jest ostrzejszy! Kolejny przyklad to SplinterCell. Z AF4x geforce znacznie zwalnia czasami, Radek smiga z 8x spokojnie. Vietcong podobniez sie zachowuje. Zanim powziolem decyzje o powrocie do ATI pomierzylem conieco i jednak podziekowalem FXowi. Dwa inne powody-FX bez zadnych modow po wymianie chlodzenia na miedziany wiatrak od AMDka+9cm wentyl wykrecilem na 500MHz. Dzialal stabilnie ale tylko w 3D Marku. W grach nie zawieszal sie, ale bywalo tak, ze na kilka, czasami kilkanascie sekund sprzet stawal jakby sie zawiesil. Potem ozywal nagle i tak co kilka minut. Do tego karta nie byla w stanie przekroczyc 520MHz. Na 521 tester czestotliwosci ze sterow wywalal blad. POdkrecenie np PowerStripem powodowalo spadek wydajnosci! Zmiana BIOSow na inne nic nie dawala. Przestalem wiec myslec nawet o Vmodzie. ATI dziala na 450MHz a z WC wyciagnie napewno wiecej bo jest radiator goracy strasznie (ale na FX byl jeszcze cieplejszy mimo 0,13um!) bo ze zwyklym chlodzeniem w te upaly chodzil tylko na 420MHz. Oczywiscie 1MHz ATI>1MHz NVIDIA i jak narazie 450MHz vs 490MHz (przy tylu bylo dopiero OK). Na koniec pobor pradu-Na moim Fortronie 400W z FX z zasilacz wylegaly sie piski-podczas przewijania okna scrollem, a najgorzej bylo w Bliezkrigu-piski gorsze niz w wymagajacych grach 3D. Na Radku-cisza. Mam jeszcze tego FX pod lozem, jak ktos chce jakies porownania to moge je podac. A i na koniec-zauwaz ze u ciebie jest 580MHz na GPU. Wiesz ze to jego czestotliwosc w tej rozdzialce jest wazna, wazniejsza od pamieci, a CPU w tym marku JESZCE nie ma tak duzego znaczenia-no chyba ze bedzie to test "CPU test" eeee no ten FX az taki cienki byc nie moze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Radeony też mają z tym problemy i też przez sterowniki .ale pojechal :lol: :lol:HEHEHEHEHEHEHHEHEHE Taka prawda, co drugi topic to - -halo tu wieża -halo tu radeon, wieża mamy problem :twisted: Huston We Have A Problem ale ja i tak mam karte z dx 8.1 :P wiec mnie to narazie nie dotyczy mnie tez 8) ciekawe tylko co da zgodnosc FX'a z dx9.0 jak tylko wyjdą gry na nim oparte :) ~10fps :P Ti4200 RULEZ :twisted: :twisted: :twisted: :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 >>wybaczale ja nie gram w 3D Marka i nie jest to >>dla mnie zaden wyznacznik wydajnosci. ehhh a codecreatures jest? >>Odpal no sobie 3D Marka bez i z optymalizacja. >>Da ci to powachac jak bedzie wlekla sie w normalnych grach DX9.0. haaa czyli jednak jest :D zdecyduj sie w koncu... >>Przybil mnie Codecreatures. Z optymalizacja swietnie-50fps, >>a bez niej (na sterach 44.90 lub progsem antyoptymalizujacym) 35fps. >>Wybacz ale tyle to ja mialem na GF4 Ti. ciekawe jak to zrobiles, ze na 3,5GHz(!!) procu masz tylko 35fps...to ja na swoim biednym 2,2GHz mam"az" 41...moze moj fx jakis inny... >>W simie IL2 FB GFFX wykrecony na Ultre z AF (filtowanie anizotropowe >>przydante zawsze i wszedzie!) 4x byl slabszy od radka niekreconego przy jakiej rozdzialce i ustawienia? ogl czy dx? i ciekawe, ze w wiekszosci recek dot fx5900 to wlasnie il2:fb najlepiej wypadal na tej karcie... >>taka ze jak wrzuce AA w Blizkrieg to tak jak piszesz obraz jest rozmyty, pomijajac fakt, ze nie wlaczasz aa w grach 3d, a wlaczasz go w 2d...to poprosze o jakis screenshot...bo jakos nie zauwazylem wiekszych roznic miedzy r9700 a fx5900 przy aa4x i af8x...oczywiscie na niekorzysc fx'a... >> Vietcong podobniez sie zachowuje. ja nie wiem...skad Ty masz te problemy...ale oki chcesz miec ati to je miej tylko prosze nie wciskaj ludziom tego atibelkotu... >>Do tego karta nie byla w stanie przekroczyc 520MHz. Na 521 tester no fakt, nie da sie wykrecic z tego biednego nv 500MHz...tragedia... >>Na koniec pobor pradu-Na moim Fortronie 400W z FX z zasilacz ... mierzyles dokladnie ten pobor pradu? przy okazji pomiarow poboru sprawdz jak zareaguje fx na nie podlaczenie dod zasilania a jak ati... :P a i odlacz jeszcze collerek podczas pracy na obu kartach... >>Mam jeszcze tego FX pod lozem, jak ktos chce jakies porownania ja dziekuje :P... i jeszcze odnosnie jakosci af...fx ma lepsza, i nie jest to tylko moje zdanie, ale wiekszosci testujacych... ati filtruje tylko w zakresie katow 90st i nic sie w tym zakresie nie zmienilo od r200... przy okazji robienia ponownych testow proponuje zwrocic tez uwage na minimal fps, a do testow polecam np.gunmetal, r6:rs... zdrow fxuser Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 "Sulaco" >>wybaczale ja nie gram w 3D Marka i nie jest to >>dla mnie zaden wyznacznik wydajnosci. --ehhh a codecreatures jest? to miala byc aluzja do wypowiedzi berkuta. naucz sie czytac miedzy wierszami >>Odpal no sobie 3D Marka bez i z optymalizacja. >>Da ci to powachac jak bedzie wlekla sie w normalnych grach DX9.0. --haaa czyli jednak jest :D zdecyduj sie w koncu... przeciez to tez mialo byc w stylu-jak nie ma optymalizacji to jest cienko. przykro mi ze nie kumasz >>Przybil mnie Codecreatures. Z optymalizacja swietnie-50fps, >>a bez niej (na sterach 44.90 lub progsem antyoptymalizujacym) 35fps. >>Wybacz ale tyle to ja mialem na GF4 Ti. --ciekawe jak to zrobiles, ze na 3,5GHz(!!) procu masz tylko 35fps...to ja na swoim biednym 2,2GHz mam"az" 41...moze moj fx jakis inny... a co ma procek do CCP? OK moze przy tej roznicy jest ale tu liczy sie grafa. Fakt jest faktem. Tyle mam z antyoptymalizerem i 44.90. Moze faktycznie twoj FX jest inny >>W simie IL2 FB GFFX wykrecony na Ultre z AF (filtowanie anizotropowe >>przydante zawsze i wszedzie!) 4x byl slabszy od radka niekreconego --przy jakiej rozdzialce i ustawienia? ogl czy dx? i ciekawe, ze w wiekszosci recek dot fx5900 to wlasnie il2:fb najlepiej wypadal na tej karcie... DX, 1152, maximum settings, soundoff. GFFX-AF4x vs R350-AF8x. BF109 aerial gunnery-20s test. >>taka ze jak wrzuce AA w Blizkrieg to tak jak piszesz obraz jest rozmyty, --pomijajac fakt, ze nie wlaczasz aa w grach 3d, a wlaczasz go w 2d...to poprosze o jakis screenshot...bo jakos nie zauwazylem wiekszych roznic miedzy r9700 a fx5900 przy aa4x i af8x...oczywiscie na niekorzysc fx'a... Wybacz ale elemety pojazdow sa 3D, plansza i piechota jest 2D. Na pojazdach widac schodki. Wlacz sobie AA i nie bedzie ale za to tlo sie rozmywa-na ATI mniej. POniewaz duzo nad ta gra siedzialem to sobie wlaczylem. Jak ci sie to nei podoba to twoja sprawa. Ja wlacze sobie kiedy bede chcial bez pytania o twoja zgode :P >> Vietcong podobniez sie zachowuje. ja nie wiem...skad Ty masz te problemy...ale oki chcesz miec ati to je miej tylko prosze nie wciskaj ludziom tego atibelkotu... BO ZAUWAZAM ZE CZASAMI NA FX POTRAFI ZWOLNIC A ATI LEPIEJ SOBIE RADZI. tyle. Jakis czas mialem ta karte i wiem co widzialem. Nie bede dyskutowal tu z toba...no chyba ze ty lepiej wiesz co ja widze. >>Do tego karta nie byla w stanie przekroczyc 520MHz. Na 521 tester --no fakt, nie da sie wykrecic z tego biednego nv 500MHz...tragedia... nie podoba sie? to po co taki glupi komentarz? Kazdy kto lubi OC wie o co chodzi. >>Na koniec pobor pradu-Na moim Fortronie 400W z FX z zasilacz ... mierzyles dokladnie ten pobor pradu? przy okazji pomiarow poboru sprawdz jak zareaguje fx na nie podlaczenie dod zasilania a jak ati... :P a i odlacz jeszcze collerek podczas pracy na obu kartach... -o co ci chodzi? wymyslasz te glupie wypowiedzi czy kozystasz z jakiejs sciagi? nie patrzylem jak spada napiecie, ale tak sie sklada ze mam uszy i slyche jak zasilacz zaczyna piszczec. Na twoim zasilaczu moze nie piszczy ale u mnie tak. Kulerek byl wymieniony jak juz pisalem. Szkoda ze czytasz wyrywkowo bo tak sie sklada ze i jeden i drugi byl dla mnie za glosny (z WC slychac takie dzwieki) wiec jest zmieniony na miedziany radiatorek od K7 i 9cm dmuchawke. Wczesniej byl na FXie teraz jest na Radku. Nie mialem odwagi nie podlaczac dodatkowego kabelka. Zrob to sobie sam. >>Mam jeszcze tego FX pod lozem, jak ktos chce jakies porownania --ja dziekuje :P... i jeszcze odnosnie jakosci af...fx ma lepsza, i nie jest to tylko moje zdanie, ale wiekszosci testujacych... ati filtruje tylko w zakresie katow 90st i nic sie w tym zakresie nie zmienilo od r200... przy okazji robienia ponownych testow proponuje zwrocic tez uwage na minimal fps, a do testow polecam np.gunmetal, r6:rs... Tak zgadza sie, ale roznica jest niezauwazalna i dla mnie lepiej jak mam nieco wyzsza wydajnosc kosztem tego, ze moj skrzydlowy w IL2 ma filtrowane skrzydlo, a ronicy miedzy filtrowanym niepotrzebnie a filtrowanym nie widze. Widze za to ze mi potrafi czasami przyciac. Nie siedze pzry pojedynczych sreenach i nie gapie sie wychwytujac roznoc w obrazie. Wali mnie to ze FX w 3D Marku uzyskiwal lepsze wyniki przez delikatne obnizenie jakosci obrazu bo w normalnym uzyciu tego nie widac, ale to ze w normalnych aplikacjach potrafi sie inaczej zachowac to mi nie odpowiada. Co do R6RS to faktycznie na starych sterach GFFX wypadal duuuzo lepiej (co przedstawilem w recce GFFX5800 Ultra na Sirius.pl) ale teraz jest znacznie wydajniej. Przed chwilka odpalilem sobie gre i zamiast 33-40fps mam 80fps. To sa moje subiektywne odczucia. Mam karte ta i ta. Widze co mi sie podoba tu i tu. Dokonalem wyboru i podzielilem sie moimi odczuciami. Jak masz inne to nie bede sie z toba wyklucal bo to twoja decyzja i wybor. Miej swoje wlasne pole widzenia, a ja bede mial wlasne. Mi ATI bardziej odpowiada i nie bede nikogo nawracal. Kazdy ma to co mu sie podoba. Mi jednak ATI sie lepiej spodobalo. Aha na koniec zrob porownanie robione na sterach 3.5, a nie 3.4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Aha i na koniec. W jednym sofcie tobedzie smigac lepiej a w innym to. Nie ma co sie rozdrabniac. Sprawdzalem karty akurat w to w co gram. I mi troszke do idealu brakowalo wiec powzialem decyzje taka a nie inna. Jak masz zamiar tak wyszydzac to prosze-A Q3 smiga extra FX w RTCW FX dostaje juz baty-a silnik ten sam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Specjalnie dla ciebie panie FX zrobilem skriny z Blizkrieg na ktorych widac nie tylko jak FX rozmywa obraz ale nawet widac zabki ktorych na Radku nie dosc ze nie widac wcale to jeszcze obraz jest nierozmnyty i krysztalowy. Co ciekawe GeForce rozmywaja obraz efektem AA tez tam gdzie nie trzeba-np w plaskim menu. Kazdy kto ma GeFora moze to doskonale zobaczyc-rozmyte literki. Na Radku tego nie ma! A co to znaczy panie FX? Grales w F/A 18 od Jane`s? Wlacz sobie AA w tym simie i zobacz jak wiele odczytasz ze wskaznikow HDD albo HUD. Niewiele zobaczysz. Na Radku jest wygladzone to co trzeba-Grafika 3D a nie niepotrzebnie zupelnie 2D ktore staje sie rozmazane. Zobaczylem tez co mowi Radek w najnowszym R6. FX wyswietla 77fps (1152, detale na max, no sound). Radek 90fps, za to po wlaczeniu AA4x+AF8x na radku jest 67fps. Nad GF jzu sie zlitowalem. Jak jestes dalej taki tegoglowy to dla twej swiadomosci nagram nawet jak radosnie od FXa cwierka zasilacz przy ktorym Radek cicho ciedzi. Chetnych do ogladania jak skrinow z dzialania AA na FX i Radku zapraszam na priv. Sorka ze nie umieszcze tu ale nie mam dostepu do serwera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 W zwiazku z duza iloscia prosb zrzyty a jakosci AA wrzucilem na edysk www.edysk.pl login: twojepc haslo: twojepc123 katalog zdjecia, folder aa.rar Sa tam 4 pliki po 2 z radka i gf. Zwroccie uwage na szczegoly. Na pierwszej serii-drzwi hangaru, zbiorniki, gruz, leje po wybuchach i wiele innych. W drugim przypadku sloma na dachu chaty czy sama chatka, drzewa. Na Radku obraz nie jest niepotrzebnie rozyty a na GF jest. Statyczne skriny tego nie pokaza ale w ruchu i walce to widac jeszcze lepiej. W koncu jak juz wposminalem po wlaczeniu AA GF rozmywa nawet litery w menu mimo 2D. Radek tego nie robi. No i sama jakosc AA. Radek 4x, a GF 4xS. Zauwazcie ze Radeon bardzo ladnie sobie poradzil z zabkami a GF wcale nie (widac to na pojazdach, bo piechota i plansza to 2D). Widac ze one sa nadal. Nie tak wyraziste ale zdecydowanie mocniej obecne niz na Radku. Na pierwszym obrazku widac to chocby na dachu ciagnika z lewej gornej strony, a na drugim na wierzy Pantery w lewym gornym rogu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 ale Cie wzielo...prawie sie zagotowales :P te screeny nic nie wnosza, udowodniles tylko, ze blitzkrieg ma problemy z aa na fx'ie...nic wiecej... wiekszosc odczuc jakie odnosimy sa czesto malo obiektywne - w koncu sa to tylko odczucia. oboje mamy karty ktore spelniaja nasze oczekiwania. jest soft ktory lepiej sie czuje/bedzie sie czul na r3xx i/lub na nv3x. podobnie zreszta jest w temacie procow...tak wiec proponuje chwilowy rozejm i eot...:D pozdrawiam mALEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 najlepiej kupić stare voodoo i nie bawićsię w wojny ati vs nV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 hehe tak patrze jak wyklinacie nv za optymalizacje w sterach - a tak sobie patrzalem na topik ,,recka na zywo radka 9600" i co po zainstalowaniu sterow i wykreceniu karty nagle jej wydajnosc skoczyla o 50%! jak to autor napisal... jakos nie chcee mi sie wierzyc zeby ze samych sterow nagle powiedzmy bez krecenia 30% wydajnosc wzrosla bez okrajania jakosci...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 hehe tak patrze jak wyklinacie nv za optymalizacje w sterach - a tak sobie patrzalem na topik ,,recka na zywo radka 9600" i co po zainstalowaniu sterow i wykreceniu karty nagle jej wydajnosc skoczyla o 50%! jak to autor napisal... jakos nie chcee mi sie wierzyc zeby ze samych sterow nagle powiedzmy bez krecenia 30% wydajnosc wzrosla bez okrajania jakosci...... wiesz widzsz NV nie ma magikow i musi se radzic inaczej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...