Skocz do zawartości
TiKey

Laptop do gier, grafika itp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Borykam się z problemem, mianowicie zmiana laptopa na coś sensownego na lata ( obecny laptop mam już 5 lat i jestem zadowolony ale z duchem czasu już nie daje rady)

Mianowicie potrzebuje coś do photoshopa, grania w League of Legends (tu raczej nie ma dużych wymagań), ale i do COD Warzone (tu już mój dziadziuś nie daje rady), tak samo z CS.

Przedział cenowy to około 3,5k ~ 4,5k.

Zastanawiałem się nad czymś takim:

https://www.x-kom.pl/p/621014-notebook-laptop-156-lenovo-legion-5-15-ryzen-7-16gb-512-rtx2060-120hz.html - max co mógłbym spróbować zakupić

https://www.x-kom.pl/p/626291-notebook-laptop-156-lenovo-legion-5-15-ryzen-5-16gb-512-rtx2060-120hz.html - też uważam, coś sensownego, z tym że jak uważacie, różnica 300 zł a jak różnica w wydajności?

Macie może jeszcze jakieś sugestie? Nie ukrywam, że wolałbym zmieścić się w 4k.

Pozdrawiam 🙂 

Edytowane przez TiKey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do obróbki będziesz wykorzystywał monitor zewnętrzny? Niestety Legion z 120Hz nie posiada dość przeciętną matrycę.

HP OMEN 15 Ryzen 5-4600H/16GB/480 GTX1660Ti 144Hz

Z kodem "prezent" jest za 4049 zł, posiada trochę słabszą kartą graficzną od RTX2060 około 10-15%, aczkolwiek do w/w gier wystarczy. Z plusów lepsza jakościowo matryca IPS z dobrym pokryciem kolorów oraz trochę lepsze wykonanie względem legiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj czegoś Lenovo. Seria Legion jest świetnie wykonana i naprawdę prezentuje sobą klasę.
Np. tutaj ode mnie propozycja -> Lenovo Legion 5-15ARH (82B500HGPB)

Wykonanie jak na ten przedział cenowy - z najwyższej półki. 
Ekran 15.6" 120Hz IPS. 
Wydajnościowo masz tutaj Ryzena 5 - 6 rdzeniowy procesor, 8GB RAM, 512GB SSD i GTX1650Ti.
Takie combo spokojnie sobie poradzi i z Warzonem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stever

co do monitora zewnętrznego nie będę go używał, laptop będzie często ze mną podróżował stąd jedynie sam laptop, ten HP do mnie przemawia, plusem jest możliwość dołożenia dysku, a skoro wydajność 1660Ti - 2060 nie jest duża, okazuje się być ciekawą ofertą.

Co do Lenovo które podał kolega @Leavanny - też interesująca oferta, zaś jest 8GB ramu - karta 1650ti

Jak porównywalnie wyglądają te laptopy między sobą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie będziesz pracować na zewnętrznym ekranie to Legiona z matrycą 120Hz raczej bym nie wziął, bo ma niskie pokrycie sRGB, co może okazać dość uciążliwe.
Wiem, że to znacznie ponad ustalony budżet, ale jeśli ma być to 15 to z tego co można obecnie dostać postawiłbym na Omena wyżej.
Ewentualnie Legion 17 an matrycy 144Hz, której pokrycie sRGB to około 100%
https://www.x-kom.pl/p/589097-notebook-laptop-173-lenovo-legion-5i-17-i7-10750h-16gb-512-rtx2060-144hz.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.05.2021 o 15:54, Saper11 napisał:

Jeśli nie będziesz pracować na zewnętrznym ekranie to Legiona z matrycą 120Hz raczej bym nie wziął, bo ma niskie pokrycie sRGB, co może okazać dość uciążliwe.
Wiem, że to znacznie ponad ustalony budżet, ale jeśli ma być to 15 to z tego co można obecnie dostać postawiłbym na Omena wyżej.
Ewentualnie Legion 17 an matrycy 144Hz, której pokrycie sRGB to około 100%
https://www.x-kom.pl/p/589097-notebook-laptop-173-lenovo-legion-5i-17-i7-10750h-16gb-512-rtx2060-144hz.html

Lenovo nie posiada niestety 100% pokrycia kolorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może HP Omen 15? Dziś w ole ole jest za 4999. Matryca 144 dużo lepsza niż 120 lenovo. Do tego 4800h rtx2060 512 dysk i win10. Mniejszy od Legiona. Jedyna wada IMO to głośność wentylatorów z którą da się powalczyć. Ja go wybrałem bo nigdzie nie da się kupić Lenovo 144 z ryzenem 4800h i 2060. Dokładnie model HP OMEN 15-en0039nw. Jak to pisze jeszcze jest dostępny w ole ole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi