crobartie Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2021 (edytowane) Hey Potrzebuję zwiększyć pojemność pamięci RAM w moim PC, zarówno do gier jak i przeglądania netu (np. przy dużej liczbie zakładek w edge/firefox przeglądarki i system wyrzucają błąd - brakuje pamięci). Mój zestaw: i5 2500k@4.2Mhz, płyta asrock p67 pro3 , G.SKILL DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 TridentX ustawiona jak na screenie w załączniku (płyta wspiera dual channel max 2100Mhz), chłodzenie Macho Rev.A Chciałbym kupić 8GB w jednej lub dwóch kościach (2x4GB), kompatybilne z zestawem. Mogą być nowe lub używane (np. z allegro), w dobrej cena/jakość. Dałoby się dołączyć 1 kość 8GB by działała z obecnymi w dual channel (jeśli to b istotne)? Pytam ponieważ chłodzenie wraz z wentylatorem trochę 'nachodzi' na pierwszy slot najbliższy cpu i wysoko profilowa pamięć może się nie zmieścić. Mając to na uwadze, co proponujecie: 2x4GB koniecznie niskoprofilowe (pewnie nie więcej niż 37 mm całość, obecne mają 54mm i po zdemontowaniu górnego radiatora jest 'na styk' już po kombinacjach z przesuwaniem wentylatora) czy 1x8GB? Pozdrawiam Edytowane 17 Maja 2021 przez crobartie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crobartie Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2021 A może nie na sensu teraz dokładać stare ddr3 tylko kupić nowe cpu+mobo+ddr4/5 (za jakiś czas) i mieć dużo szybszą platformę? 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crobartie Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 (edytowane) @topdog Quote jaka kartę graficzną gpu gtx1060 6GB Quote jaki masz budżet budżet na cpu+mobo+mem z tego co widzę w polecanych zestawach to ~1.5-2pln Quote oczekiwania istotne przyśpieszenie pc, średnio min. 2x szybszy, sprawny (poza gpu które w dalszej przyszłości wymienię) do gier w min. 4k 60-80fps (medium), teraz do full hd Po przeanalizowanu widzę, że nie ma sensu dokładać 8GB i używać w trybie flex mode czy też sprzedawać 2x4GB i kupować starożytne 2x8GB DDR3. Zatem kupować w bliższej przyszłości cpu+mobo+mem (kilka miechów) czy czekać np na zestawy z ddr5 / jakieś lepsze wydania od amd? EDIT: Dodam tylko, że chłodzenie to Macho Rev.A – Thermalright, nie wiem jak z kompatybilnością gniazda... Edytowane 18 Maja 2021 przez crobartie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crobartie Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 (edytowane) Quote Masz w ogóle jakiś dysk ssd tak, samsung 860 evo, zasilacz też spoko niedawno kupiony 😉 H470 to Micro ATX, nie chcę żadnych budżetówek Quote Macho rev A jest kompatybilny z lga 1200, am4 natomiast odpada amd+chłodzenie czy intel z macho, obojętnie byle za tą samą cenę lepszy zestaw Quote Nie wiem dokładnie co to znaczy 2x szybszy wydajność cpu, zakładając że w przyszłości włożę b wydajną gpu, nowe cpu musi mieć min 2xfps co przy starym cpu (nie chcę mieć wąskiego gardła w postaci cpu) dzięki za pomoc! Edytowane 18 Maja 2021 przez crobartie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crobartie Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2021 dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2021 15 godzin temu, topdog napisał: powinno być 2x fps w większości tytułów jak zmienisz kartę 23 godziny temu, crobartie napisał: @topdog gpu gtx1060 6GB budżet na cpu+mobo+mem z tego co widzę w polecanych zestawach to ~1.5-2pln istotne przyśpieszenie pc, średnio min. 2x szybszy, sprawny (poza gpu które w dalszej przyszłości wymienię) do gier w min. 4k 60-80fps (medium), teraz do full hd Po przeanalizowanu widzę, że nie ma sensu dokładać 8GB ... Tak, nie i nie wiem. i5-2500k @4300, GTX1660 super. Taki Ark Survival cośtam: 30fps, no jest źle (rozdzielczość 1440), zmiana na 720 i 60fps. Wniosek: dalej karta za słaba. A ty masz GTX 1060... 15 godzin temu, topdog napisał: asrock b560 pro4 - 530zł https://proline.pl/asrock-b560-pro4-ddr4-s-1200-p8077960 Jak to w ogóle jest z tym B560? https://www.techspot.com/article/2252-intel-b560-disaster/ Jakie są rzeczywiste tryby osiągnięte na tej płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...