RufusWedrowiec Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2021 Cytując wesołego człowieka z "Eurotrip" - Buongiorno! A teraz przejdźmy do tematu. W skutek różnych zastanowień i ułatwiania sobie życia w końcu podjąłem decyzję o zakupie mini serwera do domu. Zacznijmy przeznaczenia: stawianie stron na użytek własny - przynajmniej na razie; bazy danych - pierwsza jaka tam wyląduje to MS SQL; przeróżnych skrypty pythonowe; mały magazyn na dane współdzielone; a także pomniejsze rzeczy, o których teraz mogę nie mieć pojęcia. Co zakładam: będzie działać częściej niż rzadziej; odpowiednia kultura pracy mile widziana; nie patrzę chętnie w stronę podbijania nieprawdopodobnie wysoko rachunków za prąd; W skutek powyższych: odrzucam wszelkie gotowe NASy, gdzie nie mam kontroli nad wgranym system(na razie dobrze mi z Windowsem); podobnie do powyższego Malinka też wypada z rozgrywek; wnioskuję, że ogromnej mocy obliczeniowej nie potrzebuję, a przez to, jeżeli jest taka możliwość, to wolę uniknąć wydawania rozdmuchanej ilości pieniędzy. I tutaj rodzą się dwa pytania: składać coś swojego - jeżeli tak, to co byście polecili? kupić jakiś gotowy mini serwer np. od Dell? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RufusWedrowiec Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2021 Mała aktualizacja - jeden ze sklepów, w którym robię już od jakiegoś czasu zakupy, zaproponował mi pewien wariant(za coś ślicznie dziękuję), który wydaje się całkiem logiczny: Chieftec Polaris 550W 80 Plus Gold HyperX 16GB (2x8GB) 2666MHz CL16 Fury Intel Core i5-10400 Jonsbo V4 Czarna MSI B460M-A PRO Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus Ktoś coś ma jeszcze jakieś sugestie? Pozdrawiam 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2021 Nad gotowcami masz wieksza kontrole niz ci sie wydaje, Synology i QNAP to swoiste standardy na rynku, a na tym pierwszym zbudujesz wydajna i energooszczedna platforme. Wszystko zalezy ile kosztuje twoj czas i jak mocno chcesz dlubac. Ja po roznych konfiguracjach czekam obecnie na dobra promocje DS1821+, mimo ze mam serwer w domu. Budzet jaki masz okresl i wymagania pojemnosci. DO ceny NAS musisz dorzucic jeszcze dyski twarde. Strone postawisz na tanim hostingu z SSD, gdzie python to standard. Jezli chodzi o danw wspoldzielone to zalezy jakie o dane ci chodzi. Moze lepiej bedzie subskrypcja MS365 z 1TB OneDrive dla kazdego? Ogolnie mozesz celowac w muche za pomoca armaty. Jednak jak upierasz sie za PC w celu NAS, to ze swojej strony polecam UNRAID. Zrobisz tam wszystko o czym piszesz i nawet wiecej jak ci sie zachce. Jak myslisz o transkodowaniu filmow to raczej celowalbym w cos ze wsparciem sprzetowym dla AV1, czyli 11gen intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...