Skocz do zawartości
brachol

Cyberpunk 2077 / Phantom Liberty - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.12.2020 o 16:13, Devil napisał:

Oby tylko naprawili bugi i dopracowali optymalizację  i można grać.

Niestety, całe nadgodziny i poświęcenie pracowników CDPR, a gra powinna mieć jeszcze z 6 miesięcy opóźnienia.

https://www.twitch.tv/videos/828972351

W skrócie jest dobrze ale nie dorobiona gra pod względem technicznym.Do tego balans gry lezy.

Ogram Control i spokojnie poczekam na łatki.

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem że jest taka opcja na steam, ale nie o to mi chodzi. Gry jeszcze nie kupiłem, raczej kupie na GOGu, tylko chciałem się dowiedzieć właśnie czy jest taka opcja że oddam konto mojej i sobie ściągnie na swojego PC. Tak zrobiłem z wiedźminem że kumpel kupił, dał mi konto ja ściągnąłem i grałem.

Edytowane przez kazkyy
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, topdog napisał:

Kupiłeś na steamie? Konta tam oczywiście można współdzielić, chociażby przez tryb offline. Na allegro biznes w ten sposób kwitnie.

Na steam można grać w trybie rodzinnym. Przy czym właściciel gry powinien być offline, aby druga osoba mogła korzystać z gry. 

Ze strony gog.com można ściągnąć pliki instalacyjne gry na komputer. Do wieśka logowanie nie było wymagane, jeżeli dobrze pamiętam, więc nie powinno być z tym problemu. 

Edytowane przez Szeryf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, Szeryf napisał:

Na steam można grać w trybie rodzinnym. Przy czym właściciel gry powinien być offline, aby druga osoba mogła korzystać z gry. 

Ze strony gog.com można ściągnąć pliki instalacyjne gry na komputer. Do wieśka logowanie nie było wymagane, jeżeli dobrze pamiętam, więc nie powinno być z tym problemu. 

Czyli mam rozumieć, że w przypadku kiedy kupie Cyberpunka na gogu to tak samo w przypadku Wieśka mogę spokojnie podzielić się kontem i grać jednocześnie na jednej jak i drugiej maszynie? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w uruchomieniu licznika fps w cyberpunku. Fraps oczywiście nie działa, dodałem grę do biblioteki steam, żeby użyć wbudowanego w steam licznika fps ale też nie działa. Działa dla każdej gry ze steama, a w cyberpunku nic nie wyświetla. czy ktoś z Was zna sposób na uruchomienie go? Dodam tylko, że z racji, że CP2077 przeniosłem z gog, na steamie wyświetla się w ten sposób. czy to może być przyczyna braku wyświetlania licznika FPS?

image.thumb.png.1fc58d441812d4f5b5328e2a0aae5211.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś ma taki sam problem ale u mnie RTX2060 niezależnie od ustawień nie boostuje powyżej 1850 MHz mimo obciążenia na poziomie 98%. Żeby nie było to karta jest podczas gry w sumie zimna, 66 stopni. We wszystkich innych grach boost śmiga mi około 2000 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam afterburner i rivatuner statistic ale w cyberpunku mi to nie działa.

Odpalam launcher rockstara i od razu tam mam licznik klatek

Uruchamiam launcher gog (gdzie już powinny wyświetlać się klatki z RTSS) i nic się nie pokazuje, podobnie w grze. Zna ktoś sposób jak to naprawić? 

image.png.18edf4d66f9da12116f8f9b7b292cab1.png

image.png.7cd79484764cbb8a0fde3fc57847e6b6.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie wiem, że działa bo widziałem u wielu osób ale nie działa u mnie, na tym właśnie polega mój problem.

Jeżeli nie uda się uruchomić spróbuję z geforce experience - wzbraniam się przed nim bo słyszałem opinię, że niepotrzebnie obciąża komputer. To prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując:

• fraps oczywiście nie działa ale to żadna niespodzianka
  • afterburner + Riva nie działa ale tylko w cyberpunku, wszędzie indziej z tego korzystam
  • po przerzuceniu gry z gog do steam wbudowany tam licznik nie działa w CP2077, działa za to w innych grach
  • geforce experience DZIAŁA

poczytałem trochę na ten temat i wychodzi na to, że z reguły problem występuje u ludzi z windows 7, może to ma jakis wpływ, może nie ma, nie wiem

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu podobnie, tzn skończyłem z Panam i nomadami (wiek coz 4 sie zbliża xD), a z grą coś więcej (jakieś alternatywne zakończenia i poboczne) jak to trochę połatają. Gralem w wersji 1.05 + 1.06 i jakichs większych błędów (uniemożliwiających dalsza rozgrywke) przez te 40 godzin nie mialem, za to pomniejszych glitchy hehe po obfitości.

Do tego gralem na wiekowym sprzecie : 3770K@4.7 + tez juz nie za mlodym GTX 1070 

https://www.youtube.com/watch?v=V2EVu0BQDco

Jakość nagrania cóż..., ale jak widać jakoś gra łazi :P (normalnie coś przyciąłem/wyłączyłem, największego kopa dają  wolumetryczne chmury i mgła, RT wiadomo ;)). 

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra swietna, na sprzecie z sygnatury chodzi calkiem niezle w 1440p ? Bugow dosc sporo, ale zadnego game-breaking buga nie mialem, czasem tylko wgram save sprzed paru minut jak cos nie trybi.

Prosta zasada dla grajacych  w dowolna gre krotko po premierze, co chwile save, duzo nerwow tak mozna zaoszczedzic w razie jakichs bugow.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i gra zakonczona po ok 155h ? Sam sie nie spodziewalem ze tak chetnie dlugo w niej zagoszcze ale klimat jest tego warty. Zrobilem wszystkie misje i jakies 95% aktywnosci na miescie z gangami itp

Jedna rzecz odpuscilem to kupowanie aut. Calkowicie zbedne a te z gry wystarczajace. Akurat samo jezdzenie samochodami w tej grze nie jest zbyt przyjemne to po co komu te auta? ?

Za to motocyklem jezdzi sie w miare niezle. Bardzo polecam gierke, to byl milo spedzony czas.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei jestem kompletnie rozczarowany samą grą jako konstrukcją. Bugi to bugi, w końcu je połatają.

Dopóki lecisz questy i nie zwracasz uwagi na świat to jakoś to da się przełknąć, ale gdy zaczniesz eksplorować to momentalnie bije po oczach atrapa i wydmuszka miasta. NPC stojący wiecznie w 1 miejscu i ciągle gadający to samo lub łażący bez celu od waypointa do waypointa. Mnogość lokacji które aż kopią w oczy, że tam miało być coś więcej, że coś planowano i przerwano prace. Jakby pewnego dnia na rok przed terminem przyszedł PM i powiedział, słuchaj, zapisz to co masz i oddaj bo musimy słać do tłoczni. No i zapewne tak było.

Ograłem już prawie 160h i nadal łażę po mapie odnajdując dalej miejsca, które w mojej ocenie w zamyśle autora miały być czymś zdecydowanie więcej niż to co poszło do publikacji. Dla mnie ta gra to zwyczajnie produkcja wydana na etapie jakichś 60-70% ukończenia prac a ostatnie miesiące przekładania premier to nic innego jak pudrowanie i krojenie tak, żeby to było w jakimś stopniu grywalne.

Edytowane przez Szawel
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, cviqpl napisał:

Witam.

Kto domyśla się w czym problem?

Wszystko wymaksowane. Sterowniki najnowsze (GF Exprience). W panelu suwaczek na jakość.

Screen w 1440p ?

Konfig w screenie.

Wymiękam.

22fps? Wylacz rozmycie moze.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem leża w DLSS - ustawienia performance renderują grafe w niskiej rozdzielczosci. Zmiana na Quality pomogła. Solved.

Na fps`ach mi nie zależy. Tylko na jakości renderowanego obrazu. Screenshot z opcji aparatu - stad spotęgowane efekty abberacji i rozmycia. W samej grze tego nie ma.  Pozdrawiam.

Edytowane przez cviqpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Po zaakceptowaniu faktu słabej optymalizacji, spadku średnich klatek w pewnych lokacjach, tego że mój Ryzen średnio daje radę i nic z tym nie można zrobić, przypadkowych craschy na powierzchnię wypłynął kolejny problem. Gram sobie z włączonym v-syncem w 75 FPS. Wchodzę do lokacji gdzie jest mniej FPS np 72, po czym wychodzę na ulicę i tych FPS mam 55-60. Użycie GPU wskakuje na 90 %, a CPU 50 %, choć chwilę wcześniej było po 50 %. Zapisuje grę, wychodzę do menu (lub wyłączam grę i włączam ponownie), wczytuje zapis i FPS znowu wraca do normy i mam te 75 FPS (50% CPU i 50 % GPU). Macie podobnie? Można to jakoś naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi