czoko004 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 Szukam programu/ narzędzia/ skryptów który byłby w stanie zrobić automatycznie to co na obrazku dla dużej ilości plików (powyżej miliona) przy założeniu, że nie wszystkie mają błedne rozszerzenie. Jakieś porady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 Total Commander i wbudowane weń narzędzie wielokrotnej zamiany , działa zarówno z nazwami plików jak z ich rozszerzeniami . Sam go używałem nie raz , hurtowo zmieni nazwy plików czy rozszerzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czoko004 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 (edytowane) nie chodzi tyle o samą zmianę rozszerzenia bo do tego mogę użyć choćby Directory Opus czy właśnie Total Commander, w TC nie widziałem natomiast opcji identyfikacji i w razie czego korekty rozszerzenia, a tego właśnie szukam. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez czoko004 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 Coś takiego (tylko do użytku niekomercyjnego) https://mark0.net/soft-trid-e.html Wersja CLI wydaje się być w stanie zrobić to, o co Ci chodzi. pzdr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 przecież to w DOS 5.0 było już dostępne ... rename *.png *.bmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czoko004 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 1 minutę temu, masin napisał: przecież to w DOS 5.0 było już dostępne ... rename *.png *.bmp A ta funkcja nie zmieni czasem WSZYSTKICH plików? W dniu 6.06.2021 o 15:11, czoko004 napisał: nie chodzi tyle o samą zmianę rozszerzenia bo do tego mogę użyć choćby Directory Opus czy właśnie Total Commander, w TC nie widziałem natomiast opcji identyfikacji i w razie czego korekty rozszerzenia, a tego właśnie szukam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 2 minutes ago, czoko004 said: A ta funkcja nie zmieni czasem WSZYSTKICH plików? zmieni wszystkie , spróbuj tego https://easyfilerenamer.com/blog/2017/01/18/rename-irfanview-photos-files-in-bulk/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czoko004 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 6 minut temu, masin napisał: zmieni wszystkie , spróbuj tego https://easyfilerenamer.com/blog/2017/01/18/rename-irfanview-photos-files-in-bulk/ czyli zrobi to czego NIE CHCĘ UZYSKAĆ. Chodzi o 'naprawę' oryginalnego rozszerzenia a nie nadpisanie nowym(innym) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) 5 minutes ago, czoko004 said: czyli zrobi to czego NIE CHCĘ UZYSKAĆ. Chodzi o 'naprawę' oryginalnego rozszerzenia a nie nadpisanie nowym(innym) to się zastanów o co ci chodzi o konwersje pliku czy zmianę rozszerzenia bo to są dwie różne rzeczy , skopiuj ze 100-200 plików i się pobaw Edytowane 7 Czerwca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czoko004 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 2 minuty temu, masin napisał: to się zastanów o co ci chodzi o konwersje pliku czy zmianę rozszerzenia bo to są dwie różne rzeczy , skopiuj ze 100-200 plików i się pobaw chodzi mi o program/ skrypt/ narzędzie, które: przeszuka zadany folder/ drzewo folderów zidentyfikuje pliki w nim zawarte sprawdzi jakie jest WŁAŚCIWE rozszerzenie pliku i porówna je z tym widocznym w eksploratorze jeśli są to różne rozszerzenia to zmieni rozszerzenie w eksploratorze na to zgodne z metadanymi powtórzy procedurę z następnymi plikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 11 minutes ago, czoko004 said: chodzi mi o program/ skrypt/ narzędzie, które: przeszuka zadany folder/ drzewo folderów zidentyfikuje pliki w nim zawarte sprawdzi jakie jest WŁAŚCIWE rozszerzenie pliku i porówna je z tym widocznym w eksploratorze jeśli są to różne rozszerzenia to zmieni rozszerzenie w eksploratorze na to zgodne z metadanymi powtórzy procedurę z następnymi plikami. prościej , jakie pliki potrzebujesz ? bmp czy png ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czoko004 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 głównie pewnie będzie jpg i png, czasem może się zdarzyć webp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 8 minutes ago, czoko004 said: głównie pewnie będzie jpg i png, czasem może się zdarzyć webp najprościej by było gdybyś znał zakres które mają być które i zrobił sobie Infranem batch convert , nie wiem czy znajdziesz soft o którym pisałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 Po Waszych postach widzę, że żaden nie przeczytał co robi narzędzie które zalinkowałem. Robi DOKŁADNIE to, o co chodzi autorowi (identyfikacja pliku po sygnaturze, sprawdzenie czy rozszerzenie pasuje, jak nie pasuje to zmieni). Wszystko z linii poleceń. pzdr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 3 minutes ago, czapla_pl said: Po Waszych postach widzę, że żaden nie przeczytał co robi narzędzie które zalinkowałem. Robi DOKŁADNIE to, o co chodzi autorowi (identyfikacja pliku po sygnaturze, sprawdzenie czy rozszerzenie pasuje, jak nie pasuje to zmieni). Wszystko z linii poleceń. pzdr teraz doczytałem 🙂 trid c:\temp\* -ae Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czoko004 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 Godzinę temu, czapla_pl napisał: Po Waszych postach widzę, że żaden nie przeczytał co robi narzędzie które zalinkowałem. Robi DOKŁADNIE to, o co chodzi autorowi (identyfikacja pliku po sygnaturze, sprawdzenie czy rozszerzenie pasuje, jak nie pasuje to zmieni). Wszystko z linii poleceń. pzdr Dziękuję, sprawdzę jak radzi sobie z dużą ilością plików, ale to dopiero w weekend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 Bardziej wersja -ce 🙂 Instead, the switch -ce will just change the file extension to the new one; if the file has no extension, the new one will be added. For example: IAmASoundFile.dat -> IAmASoundFile.wav IAmABitmap -> IAmABitmap.bmp Potestuj najpierw na jakiejś mniejszej próbie, czy detekcja działa tak, jakbyś oczekiwał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) 11 minutes ago, czapla_pl said: Bardziej wersja -ce 🙂 Instead, the switch -ce will just change the file extension to the new one; if the file has no extension, the new one will be added. For example: IAmASoundFile.dat -> IAmASoundFile.wav IAmABitmap -> IAmABitmap.bmp Potestuj najpierw na jakiejś mniejszej próbie, czy detekcja działa tak, jakbyś oczekiwał. obie będą działać ale przy -ae będzie wiedział ile plików miało niepoprawne rozszerzenie no chyba że mu na tym zupełnie nie zależy to wtedy -ce , pytanie ile to wszystko będzie trwało 🙂 Edytowane 7 Czerwca 2021 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czoko004 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2021 (edytowane) jest blisko celu, ale robią się takie 'potworki' webp to zidentyfikowane poprawne rozszerzenie poradziłem sobie z tym Total commanderem Edytowane 12 Czerwca 2021 przez czoko004 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2021 Robią się, bo wykorzystałeś opcję "-ae" czyli nadpisywanie nowym rozszerzeniem. Trzeba było wybrać "-ce", czyli zmianę rozszerzenia :P 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czoko004 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2021 trochę potestowałem, działa super, ale jak czasami z pliku PNG zrobi MP3 to jest trochę śmieszne. Jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...