Skocz do zawartości
KAZ

restartujący się komp w 3dmark2001

Rekomendowane odpowiedzi

co może być przyczyną restartów kompa podczas tego testu (3 test high detal)dodam że objaw jest taki jakbym wcisną reset

działo się tak po podkręceniu na 166x11 jak i 133x11 temp nie przekraczała 43 C

karta była wtedy max podkręcona 360/490

timingi cl2-2-2-6

zasilacz fortron 300 W

czy możliwe że zabezpieczenia przeciwzwarciowe zasilacza są źle ustawione - jak to sprawdzić(ale to chyba nie to bo jak takie zabezpieczenie zadziała to żeby ponownie się włączył zasilacz to trzeba go chyba odłączyć na chwile od zasilania- tak mi się wydaje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zasilacz trzyma napięcia w normie

IDLE

12V=12,03

5V=4,95V

3,3=3,3V

stres(prime95)

12V=12,05V

5V=4,93V

3,3=3,28V

na poprzednim megabajcie miałem zamiast 3,3V -2,98V pozostałe napięcia też nie powalały 12V=12,5V a 5V = 4,8V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identyczny problem. Co dziwniejsze to samo działo się jak wróciłem do standardowych ustawień. Komp był TYLKO 1,6+@1,7 karta @275/255. Przeinstalowałem 3dmarka i o dziwo chodziło jak złoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie działa na fsb 180x11 i karcie ustawionej na 360/490

przykleiłem na pamieci ram radiator i podniosłem napięcie - zapuszcze mu kilkanaście testów i sprawdze czy jest stabilny

co do przetaktowania CPU to nie sądze żeby od tego restartował się komp bo jak ustawie 370 to powoduje to tylko zwis kompa a nie restart ale głowy za to bym nie dał to tylko moje domysły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z moich doswiadczen wiem, ze restart w 3dmarku to nie wina gpu. na moim gf3ti 200 jak przekrece jadro to sie zatrzymuje mark na jakies 15 sek i za chwile znowu idzie. Stawiam na pamieci...... Mozliwe, ze memorki maja za agresywne timingi, windows daje BSOD-a , ale jako ze jest opcja "restartuj przy bluscreenie" to masz od razu restart. Proponuje na moj komputer kliknac properties ->advanced->startup and recovery -> tam jestr opcja automatically restart. Jak to zrobisz to rebootnij winde i lec 3dmarka.... jesli to byla wina BSOD-a i automatycznego restartu to teraz bedziesz widzial bluescreena i bedziesz mogl na tej podstawie skumac o co chodzi (cos tam less or equal ->to napewno wina pamiatek, sam juz ten komunikat mialem 100 razy przy przekreconych memorkach... ) Good Luck!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z moich doswiadczen wiem, ze restart w 3dmarku to nie wina gpu. na moim gf3ti 200 jak przekrece jadro to sie zatrzymuje mark na jakies 15 sek i za chwile znowu idzie. Stawiam na pamieci...... Mozliwe, ze memorki maja za agresywne timingi, windows daje BSOD-a , ale jako ze jest opcja "restartuj przy bluscreenie" to masz od razu restart. Proponuje na moj komputer kliknac properties ->advanced->startup and recovery -> tam jestr opcja automatically restart. Jak to zrobisz to rebootnij winde i lec 3dmarka....  jesli to byla wina BSOD-a i automatycznego restartu to teraz bedziesz widzial bluescreena i bedziesz mogl na tej podstawie skumac o co chodzi (cos tam less or equal ->to napewno wina pamiatek, sam juz ten komunikat mialem 100 razy przy przekreconych memorkach... ) Good Luck!

te ustawienia to mam szukać w windowsie czy w biosie bo jak klikam mój komputer to nie moge tam znaleźć nic co przypomina "properties"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...