Skocz do zawartości
John M. Kane

Irytujący problem (przyczyna: kondensatory) [solved]

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien bardzo irytujący problem...

Otóż od pewnego czasu komp całkowicie się zawiesza w całkiem nieoczekiwanych sytuacjach. System przeinstalowałem już chyba z 10 razy, problemu pozbyć się nie mogę. Sam wygląd crashu się nieco zmienił. Na samym początku było to najczęściej podczas grania - gra stawała w miejscu wraz z wpadającym w pętle dźwiękiem - tylko twardy reset. No więc kiedy tak się działo skombinowałem dodatkowy wiatrak i zacząłem chłodzić wnętrze obudowy. Wydawało mi się, że problem zażegnany, niestety - on ewoluował i stał się bardziej natrętny. Komp teraz nie tylko wieszał się podczas grania ale nawet podczas oglądania filmów - obraz stop, dźwięk wpada w pętle.

Ostatnio to już przeszło wszelkie granice - komp potrafi się zawiesić nawet przy czynnościach takich jak pisanie e-maila (oczywiście nie pisałem tylko e-maila, ale również w tle działało kilka programów)... Przedwczoraj zauwazyłem kolejny symptom choroby systemu - otóż podczas instalacji Raven Shielda instalator zaczął baaardzo wybrzydzać (a to CRC nie pasuje bo w pliku *.cab jest inaczej, a to zły CD włożony do CD-ROMu chociaż był dobry). Dzisiaj to już maksymalnie się zdenerwowałem jak te same objawy wystąpiły w nowej grze (Midnight Club 2; u kumpla się dobrze instaluje) - u mnie natomiast to co w RvS - *.bik'i

nie pasują, inne pliki także sporadycznie są podejrzane... Koniec konców jak dam Ignoruj to leci, no ale połowy rzeczy w ten sposób nie zainstaluje. Na koniec instalacji powiadamia o złym CDku, a gdy go ignoruje to ten usuwa całość instalacji (mściwa bestia).

Dobra, teraz po kolei - co już zrobiłem i jak do tego doszło...

Dawno, dawno temu miałem 98se i XP. Wszystko było dobrze, aż pewnego dnia gry zaczęły się wieszać (wtedy dodatkowe chłodzenie).

Później: w XP filmy się wieszają -> reinstalacja.... Dalej to samo... Format i instalacja Win2000... Dalej to samo...

Kilkakrotna instalacja XP. To samo. Aha, jeszcze co do sprzętu. No więc mam to co widać w podpisie + SB Audigy.

Na początku okresu 'seryjnej modernizacji' zakupiłem Radeona, później Audigy i jakoś nie zauważyłem wtedy aby coś się złego działo...

Problem wystąpił później (ale kiedy, po czym, co ja wtedy instalowałem, robiłem z kompem ??? to nie wiem).

Przejrzałem forum i znalazłem kilka tematów odnośnie IRQ. Zrobiłem wedle wskazówek - rozdzieliłem urządzenia na poszczególne

IRQ (ciut byłem zdziwiony, iż mam wszystkie urządzenia na 11 przerwaniu - za czasów 98se nie do pomyślenia ;)). No więc

problem odwoływań się do przerwań miałem z głowy, już nic sobie teraz nie wadzi.. no ale problem został. Kolejnym podejrzanym

została pamięć RAM. Dwie kości bliżej niesprecyzowanych firm, 2x256 MB SDRAM DIMM 133 MHz, z tym że jedna jest jednostronna

a druga dwustronna (obecnie mam obie dwustronne). Robiłem testy Golden Memory. Obydwie naraz nie przeszły testu (71% i crash).

Pojedyńczo - 1stronna nie przeszła testu bez chłodzenia zew., natomiast 3x pod rząd zaliczyła 100% z chłodzeniem. Druga kość dwustronna

zaliczyła 100% z chłodzeniem także, jednakże bez poszła przy 98%. Po obniżeniu taktowania na 100 MHz pierwsza powiesiła się na 51% (bez chłodzenia), druga

zaliczyła 100% (bez chłodzenia).

Jednakże w praktyce wyglądało to nieco inaczej - gdy włożyłem samą kość #2 to zwisy były częstsze - natomiast

przy kości #1 (jednostronna) komp chodził jako-tako. Obydwie na 100 MHz także nie zaliczyły testu bez chłodzenia crasciach!ąc przy 72%.

Sam już nie wiem - czy te objawy jasno wskazują na walnięte kości ? Teraz jadę na jednej pożyczonej i jednej własnej (obie dwustronne jak wspominałem).

No i także był crash całkiem niedawno (Opera w tle + Total Commander). Także `z` czy `bez` chłodzenia system się crasciach!e...

Tyle, ze na oko z chłodzeniem chodzi dłużej, ale to może być tylko takie wrażenie.

Nie wiem co jeszcze napisać, mam nadzieje, że ktoś miał taki problem to z chęcią posłucham co sam zrobił. Jeżeli o czymś zapomniałem lub dodatkowo chcielibyście

wiedzieć to piszcie, liczę na Wasza pomoc, bo samemu kończą mi się już pomysły...

Dziś np. instalowałem system wyjąwszy wszystkie karty (SB, sieciówka) - zostawiłem tylko radka... i nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie jedak wydaje się, że to pamięć. Spróbuj ustawić niższe timeingi (np. Normal) i wtedy sprawdz Goldmemory. Pozatym skombinuj jakieś dobre ramy - Infineon, Kingston, ect. bo wiem że ta płyta (sam ją mam) nie lubi no name'ów. Jak to nie da rezultatu to "zostaje" jeszcze dysk, płyta i zasilacz :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nem - masz niestety rację :( Kilka kondensatorów napęczniało zaraz przy procku :-/

Teraz chciałbym wiedzieć dlaczego tak się stało - co mogło być przyczyną i czym to teraz grozi -- spekuluje, że może pójść w każdej chwili cała płyta, także prosiłbym o potwierdzenie tego lub zaprzeczenie. Jeżeli tak no to przez jakiś czas nie będzie mnie na necie :( i trzeba zbierać na nową płytę... (mam smaka na EpoXa ale słyszałem, że Microstary też złe nie są a 100 zeta w kieszeni zostanie).

Niestety MoBo jest już bez gwarancji, nie wiem czy gdzieś wymieniają kondensatory, czy nie, ech tragedia - tak w wakacje musiała się popsuć :((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę sprawdzić jakie to kondensatory i kupić nowe, płytę zostawię sobie, ale i tak planuje kupić nową.

Nikt nie napisał czym grozi używanie takiej płyty - za bardzo nie wiem kiedy poszły te kondensatory, ale tak z miesiąc już pewnie będzie... jak dotąd jedyne objawy to te wyżej wymienione (przez ten miesiąc komp często chodził 24/dobe)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Teraz chciałbym wiedzieć dlaczego tak się stało - co mogło być przyczyną ...

Przyczyna jest gorące powietrze odmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące radiator na procku i wpadajace bezposrednio na te kondensatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nikt nie napisał czym grozi używanie takiej płyty - za bardzo nie wiem kiedy poszły te kondensatory, ale tak z miesiąc już pewnie będzie... jak dotąd jedyne objawy to te wyżej wymienione (przez ten miesiąc komp często chodził 24/dobe)...

Uzywanie takiej plyty grozi doslownie wszystkim, a na 100% ze przestanie niedlugo dzialac. Zglos sie do dowolnego elektronika. Powinien wymienic Ci te kondensatory bez wiekszego problemu lub nowa mobo zakup. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przeczytalem calosci ale po samym poczatku wywnioskowalem ze masz niedopradowany :) komputer skoro ci sie wieszal podczas grania gdy karta pobierala sporo watow a po tym jak dodales jeszcze jeden wentyl i jeszcze bardziej obciazyles zasilacz to ci sie jeszcze czesciej wiesza ...sproboj odlaczyc cos z kompa jakies karty napedy i sprawdz czy cie sie bedzie wieszal ..zawsze to jakas teoria ..a i moze z inna zasilka sprawdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie to plyta a jesloi kondensatory napecznialy to 100 %

nie sa to pamieci bo po obnizeniu taktowania na 100 mhz nawet jak sa walniete kosci to powinny dzialac ok zreszta 2 kosci raczej naraz by same z siebie nie padly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi - już zakupiłem nową MoBo - i tak miałem to zrobić - także awaria poprzedniej (ECS) tylko sprawę ponagliła (i dobrze ;P) -- jeszcze Athlona kupię i czekam spokojnie na Half Life 2 :)

Dzięki --- to forum rządzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Dzięki wszystkim za odpowiedzi - już zakupiłem nową MoBo - i tak miałem to zrobić - także awaria poprzedniej (ECS) tylko sprawę ponagliła (i dobrze ;P) -- jeszcze Athlona kupię i czekam spokojnie na Half Life 2 :)

jaka mobo zakupiles?

ps. tego... jeszcze kup cos w stylu r9800 zeby spokojnie na tego halflife 2 czekac... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

jaka mobo zakupiles?

ps. tego... jeszcze kup cos w stylu r9800 zeby spokojnie na tego halflife 2 czekac... 8)

--> podpis ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio wymieniałem kondensatory na mojej płycie i miałem problem z dostaniem kondensatorów o takich samych parametrach i rozmiarach, odpowiednik kondensatora zawsze się znajdzie ale pewnie będzie większy niż standardowy co wiąże się z tym iż może nie zmieścić w miejscu gdzie był stary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

jaka mobo zakupiles?

--> podpis ;)

tez fakt :) ale watpie czy na r8500le bedzie mozna 'spokojnie' pograc w hl2. 'spokojnie', czyli z dobra jakoscia graf. w sumie to nie wiadomo na czym to bedzie wogole chodzic. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem z moją starą płytą MSI. Teraz przesiadłem się na soltka 8) 75FRN 2-L. Ale została mi uszkodzona płyta MSI K7T266 czy jakoś tak. Jak ją kupowałem to była niezła. Teraz wstaje raz na jakieś 10 -15 restartów. Z części które walają mi się po chacie mógłbym jeszcze całkiem kompa poskładać gdyby nie ta płyta.

Dlatego mam pytanie : Ile kosztuje 5 czy 6 kondensatorów wraz z montażem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Mam ten sam problem z moją starą płytą MSI. Teraz przesiadłem się na soltka  8) 75FRN 2-L. Ale została mi uszkodzona płyta MSI K7T266 czy jakoś tak. Jak ją kupowałem to była niezła. Teraz wstaje raz na jakieś 10 -15 restartów. Z części które walają mi się po chacie mógłbym jeszcze całkiem kompa poskładać gdyby nie ta płyta.

Dlatego mam pytanie : Ile kosztuje 5 czy 6 kondensatorów wraz z montażem?

mi ją spzredaj ja sobie z nia moze poradze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe A czy ja mówiłem że ją sprzedaję. Wyraźnie napisałem że mam tyle części że mogę drugiego kompa złożyć :D Nie opłaca mi się części pozbyć bo guano za nie dostanę :evil: Interesuje mnie czy ktoś dokonał także wymiany kondensatorów i ile to go kosztowało. Same kondensatory nie są drogie - sprawdzałem w necie. Ciekawi mnie ile policzy elektronik za montaż?? Jak będzie to nieopłacalne to mogę ją pchnąć :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolcie ze sie podlacze to topicu.

Mam plyte ta co w podpisie i ost zauwazylem ze pare tych wiekszych kondensatorow wokol procka (dwa albo trzy) lekko napuchly i zaczely sie "wylewac" pod nimi tworzy sie jakis osad... :( jak do tej pory plyta chodzi bardzo dobrze, nie wiesza sie w systemie itp, chociaz czasami sa problemy z wykryciem HDD przez plyte, ale to mzoe byc wina kabli bo juz swoje przeszly :) Moje pytanko brzmi ile na takim czyms moja plyta jeszcze pociagnie zanim odejdzie w zaswiaty ?

Planuje zakup nowego mobo np Epoxa 8K9AI i Duronka 1,4Ghz, ale ta jest jak dla mnie w sam raz..wiec moze da sie z nia cos zrobic ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolcie ze sie podlacze to topicu.

Mam plyte ta co w podpisie i ost zauwazylem ze pare tych wiekszych kondensatorow wokol procka (dwa albo trzy) lekko napuchly i zaczely sie "wylewac" pod nimi tworzy sie jakis osad... :( jak do tej pory plyta chodzi bardzo dobrze, nie wiesza sie w systemie itp, chociaz czasami sa problemy z wykryciem HDD przez plyte, ale to mzoe byc wina kabli bo juz swoje przeszly :) Moje pytanko brzmi ile na takim czyms moja plyta jeszcze pociagnie zanim odejdzie w zaswiaty ?

Planuje zakup nowego mobo np Epoxa 8K9AI i Duronka 1,4Ghz, ale ta jest jak dla mnie w sam raz..wiec moze da sie z nia cos zrobic ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...