John M. Kane Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Mam pewien bardzo irytujący problem... Otóż od pewnego czasu komp całkowicie się zawiesza w całkiem nieoczekiwanych sytuacjach. System przeinstalowałem już chyba z 10 razy, problemu pozbyć się nie mogę. Sam wygląd crashu się nieco zmienił. Na samym początku było to najczęściej podczas grania - gra stawała w miejscu wraz z wpadającym w pętle dźwiękiem - tylko twardy reset. No więc kiedy tak się działo skombinowałem dodatkowy wiatrak i zacząłem chłodzić wnętrze obudowy. Wydawało mi się, że problem zażegnany, niestety - on ewoluował i stał się bardziej natrętny. Komp teraz nie tylko wieszał się podczas grania ale nawet podczas oglądania filmów - obraz stop, dźwięk wpada w pętle. Ostatnio to już przeszło wszelkie granice - komp potrafi się zawiesić nawet przy czynnościach takich jak pisanie e-maila (oczywiście nie pisałem tylko e-maila, ale również w tle działało kilka programów)... Przedwczoraj zauwazyłem kolejny symptom choroby systemu - otóż podczas instalacji Raven Shielda instalator zaczął baaardzo wybrzydzać (a to CRC nie pasuje bo w pliku *.cab jest inaczej, a to zły CD włożony do CD-ROMu chociaż był dobry). Dzisiaj to już maksymalnie się zdenerwowałem jak te same objawy wystąpiły w nowej grze (Midnight Club 2; u kumpla się dobrze instaluje) - u mnie natomiast to co w RvS - *.bik'i nie pasują, inne pliki także sporadycznie są podejrzane... Koniec konców jak dam Ignoruj to leci, no ale połowy rzeczy w ten sposób nie zainstaluje. Na koniec instalacji powiadamia o złym CDku, a gdy go ignoruje to ten usuwa całość instalacji (mściwa bestia). Dobra, teraz po kolei - co już zrobiłem i jak do tego doszło... Dawno, dawno temu miałem 98se i XP. Wszystko było dobrze, aż pewnego dnia gry zaczęły się wieszać (wtedy dodatkowe chłodzenie). Później: w XP filmy się wieszają -> reinstalacja.... Dalej to samo... Format i instalacja Win2000... Dalej to samo... Kilkakrotna instalacja XP. To samo. Aha, jeszcze co do sprzętu. No więc mam to co widać w podpisie + SB Audigy. Na początku okresu 'seryjnej modernizacji' zakupiłem Radeona, później Audigy i jakoś nie zauważyłem wtedy aby coś się złego działo... Problem wystąpił później (ale kiedy, po czym, co ja wtedy instalowałem, robiłem z kompem ??? to nie wiem). Przejrzałem forum i znalazłem kilka tematów odnośnie IRQ. Zrobiłem wedle wskazówek - rozdzieliłem urządzenia na poszczególne IRQ (ciut byłem zdziwiony, iż mam wszystkie urządzenia na 11 przerwaniu - za czasów 98se nie do pomyślenia ;)). No więc problem odwoływań się do przerwań miałem z głowy, już nic sobie teraz nie wadzi.. no ale problem został. Kolejnym podejrzanym została pamięć RAM. Dwie kości bliżej niesprecyzowanych firm, 2x256 MB SDRAM DIMM 133 MHz, z tym że jedna jest jednostronna a druga dwustronna (obecnie mam obie dwustronne). Robiłem testy Golden Memory. Obydwie naraz nie przeszły testu (71% i crash). Pojedyńczo - 1stronna nie przeszła testu bez chłodzenia zew., natomiast 3x pod rząd zaliczyła 100% z chłodzeniem. Druga kość dwustronna zaliczyła 100% z chłodzeniem także, jednakże bez poszła przy 98%. Po obniżeniu taktowania na 100 MHz pierwsza powiesiła się na 51% (bez chłodzenia), druga zaliczyła 100% (bez chłodzenia). Jednakże w praktyce wyglądało to nieco inaczej - gdy włożyłem samą kość #2 to zwisy były częstsze - natomiast przy kości #1 (jednostronna) komp chodził jako-tako. Obydwie na 100 MHz także nie zaliczyły testu bez chłodzenia crasciach!ąc przy 72%. Sam już nie wiem - czy te objawy jasno wskazują na walnięte kości ? Teraz jadę na jednej pożyczonej i jednej własnej (obie dwustronne jak wspominałem). No i także był crash całkiem niedawno (Opera w tle + Total Commander). Także `z` czy `bez` chłodzenia system się crasciach!e... Tyle, ze na oko z chłodzeniem chodzi dłużej, ale to może być tylko takie wrażenie. Nie wiem co jeszcze napisać, mam nadzieje, że ktoś miał taki problem to z chęcią posłucham co sam zrobił. Jeżeli o czymś zapomniałem lub dodatkowo chcielibyście wiedzieć to piszcie, liczę na Wasza pomoc, bo samemu kończą mi się już pomysły... Dziś np. instalowałem system wyjąwszy wszystkie karty (SB, sieciówka) - zostawiłem tylko radka... i nic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Najprawdopodobniej uszkodzona płyta główna przy zasilaniu procesora. Zobacz, czy kondensatory nie napęczniałe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Mnie jedak wydaje się, że to pamięć. Spróbuj ustawić niższe timeingi (np. Normal) i wtedy sprawdz Goldmemory. Pozatym skombinuj jakieś dobre ramy - Infineon, Kingston, ect. bo wiem że ta płyta (sam ją mam) nie lubi no name'ów. Jak to nie da rezultatu to "zostaje" jeszcze dysk, płyta i zasilacz :? . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 sprawdz czy grafa sie nie przegrzewa - bo moze tak byc - zero artefaktow tylko zwiechy non stop... co jeszcze - hmmm moze jakis wredny wirusik?? nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John M. Kane Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 nem - masz niestety rację :( Kilka kondensatorów napęczniało zaraz przy procku :-/ Teraz chciałbym wiedzieć dlaczego tak się stało - co mogło być przyczyną i czym to teraz grozi -- spekuluje, że może pójść w każdej chwili cała płyta, także prosiłbym o potwierdzenie tego lub zaprzeczenie. Jeżeli tak no to przez jakiś czas nie będzie mnie na necie :( i trzeba zbierać na nową płytę... (mam smaka na EpoXa ale słyszałem, że Microstary też złe nie są a 100 zeta w kieszeni zostanie). Niestety MoBo jest już bez gwarancji, nie wiem czy gdzieś wymieniają kondensatory, czy nie, ech tragedia - tak w wakacje musiała się popsuć :(( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Po prostu złej jakosc kondensatory - to normalne w tanich płytach :( Tylko ich wymiana Cie ratuje lub wymiana płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John M. Kane Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Muszę sprawdzić jakie to kondensatory i kupić nowe, płytę zostawię sobie, ale i tak planuje kupić nową. Nikt nie napisał czym grozi używanie takiej płyty - za bardzo nie wiem kiedy poszły te kondensatory, ale tak z miesiąc już pewnie będzie... jak dotąd jedyne objawy to te wyżej wymienione (przez ten miesiąc komp często chodził 24/dobe)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Cytat Teraz chciałbym wiedzieć dlaczego tak się stało - co mogło być przyczyną ...Przyczyna jest gorące powietrze odmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące radiator na procku i wpadajace bezposrednio na te kondensatory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 27 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2003 Cytat Nikt nie napisał czym grozi używanie takiej płyty - za bardzo nie wiem kiedy poszły te kondensatory, ale tak z miesiąc już pewnie będzie... jak dotąd jedyne objawy to te wyżej wymienione (przez ten miesiąc komp często chodził 24/dobe)...Uzywanie takiej plyty grozi doslownie wszystkim, a na 100% ze przestanie niedlugo dzialac. Zglos sie do dowolnego elektronika. Powinien wymienic Ci te kondensatory bez wiekszego problemu lub nowa mobo zakup. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 chyba taniej to kondesator wymienić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 nie przeczytalem calosci ale po samym poczatku wywnioskowalem ze masz niedopradowany :) komputer skoro ci sie wieszal podczas grania gdy karta pobierala sporo watow a po tym jak dodales jeszcze jeden wentyl i jeszcze bardziej obciazyles zasilacz to ci sie jeszcze czesciej wiesza ...sproboj odlaczyc cos z kompa jakies karty napedy i sprawdz czy cie sie bedzie wieszal ..zawsze to jakas teoria ..a i moze z inna zasilka sprawdz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 wg mnie to plyta a jesloi kondensatory napecznialy to 100 % nie sa to pamieci bo po obnizeniu taktowania na 100 mhz nawet jak sa walniete kosci to powinny dzialac ok zreszta 2 kosci raczej naraz by same z siebie nie padly :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John M. Kane Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Dzięki wszystkim za odpowiedzi - już zakupiłem nową MoBo - i tak miałem to zrobić - także awaria poprzedniej (ECS) tylko sprawę ponagliła (i dobrze ;P) -- jeszcze Athlona kupię i czekam spokojnie na Half Life 2 :) Dzięki --- to forum rządzi ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Cytat Dzięki wszystkim za odpowiedzi - już zakupiłem nową MoBo - i tak miałem to zrobić - także awaria poprzedniej (ECS) tylko sprawę ponagliła (i dobrze ;P) -- jeszcze Athlona kupię i czekam spokojnie na Half Life 2 :) Dzięki --- to forum rządzi ;) jaka mobo zakupiles? ps. tego... jeszcze kup cos w stylu r9800 zeby spokojnie na tego halflife 2 czekac... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
John M. Kane Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Cytat Cytat Dzięki wszystkim za odpowiedzi - już zakupiłem nową MoBo - i tak miałem to zrobić - także awaria poprzedniej (ECS) tylko sprawę ponagliła (i dobrze ;P) -- jeszcze Athlona kupię i czekam spokojnie na Half Life 2 :) Dzięki --- to forum rządzi ;) jaka mobo zakupiles? ps. tego... jeszcze kup cos w stylu r9800 zeby spokojnie na tego halflife 2 czekac... 8) --> podpis ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 ostatnio wymieniałem kondensatory na mojej płycie i miałem problem z dostaniem kondensatorów o takich samych parametrach i rozmiarach, odpowiednik kondensatora zawsze się znajdzie ale pewnie będzie większy niż standardowy co wiąże się z tym iż może nie zmieścić w miejscu gdzie był stary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 Cytat Cytat Cytat Dzięki wszystkim za odpowiedzi - już zakupiłem nową MoBo - i tak miałem to zrobić - także awaria poprzedniej (ECS) tylko sprawę ponagliła (i dobrze ;P) -- jeszcze Athlona kupię i czekam spokojnie na Half Life 2 :) Dzięki --- to forum rządzi ;) jaka mobo zakupiles? ps. tego... jeszcze kup cos w stylu r9800 zeby spokojnie na tego halflife 2 czekac... 8) --> podpis ;) tez fakt :) ale watpie czy na r8500le bedzie mozna 'spokojnie' pograc w hl2. 'spokojnie', czyli z dobra jakoscia graf. w sumie to nie wiadomo na czym to bedzie wogole chodzic. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vangug Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Mam ten sam problem z moją starą płytą MSI. Teraz przesiadłem się na soltka 8) 75FRN 2-L. Ale została mi uszkodzona płyta MSI K7T266 czy jakoś tak. Jak ją kupowałem to była niezła. Teraz wstaje raz na jakieś 10 -15 restartów. Z części które walają mi się po chacie mógłbym jeszcze całkiem kompa poskładać gdyby nie ta płyta. Dlatego mam pytanie : Ile kosztuje 5 czy 6 kondensatorów wraz z montażem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaizm_ Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 6 kondensatorow to kilkanascie zloty, a montaz w serwisie to kolo 50zl moze byc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Cytat Mam ten sam problem z moją starą płytą MSI. Teraz przesiadłem się na soltka 8) 75FRN 2-L. Ale została mi uszkodzona płyta MSI K7T266 czy jakoś tak. Jak ją kupowałem to była niezła. Teraz wstaje raz na jakieś 10 -15 restartów. Z części które walają mi się po chacie mógłbym jeszcze całkiem kompa poskładać gdyby nie ta płyta. Dlatego mam pytanie : Ile kosztuje 5 czy 6 kondensatorów wraz z montażem? mi ją spzredaj ja sobie z nia moze poradze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vangug Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Hehe A czy ja mówiłem że ją sprzedaję. Wyraźnie napisałem że mam tyle części że mogę drugiego kompa złożyć :D Nie opłaca mi się części pozbyć bo guano za nie dostanę :evil: Interesuje mnie czy ktoś dokonał także wymiany kondensatorów i ile to go kosztowało. Same kondensatory nie są drogie - sprawdzałem w necie. Ciekawi mnie ile policzy elektronik za montaż?? Jak będzie to nieopłacalne to mogę ją pchnąć :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Pozwolcie ze sie podlacze to topicu. Mam plyte ta co w podpisie i ost zauwazylem ze pare tych wiekszych kondensatorow wokol procka (dwa albo trzy) lekko napuchly i zaczely sie "wylewac" pod nimi tworzy sie jakis osad... :( jak do tej pory plyta chodzi bardzo dobrze, nie wiesza sie w systemie itp, chociaz czasami sa problemy z wykryciem HDD przez plyte, ale to mzoe byc wina kabli bo juz swoje przeszly :) Moje pytanko brzmi ile na takim czyms moja plyta jeszcze pociagnie zanim odejdzie w zaswiaty ? Planuje zakup nowego mobo np Epoxa 8K9AI i Duronka 1,4Ghz, ale ta jest jak dla mnie w sam raz..wiec moze da sie z nia cos zrobic ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Pozwolcie ze sie podlacze to topicu. Mam plyte ta co w podpisie i ost zauwazylem ze pare tych wiekszych kondensatorow wokol procka (dwa albo trzy) lekko napuchly i zaczely sie "wylewac" pod nimi tworzy sie jakis osad... :( jak do tej pory plyta chodzi bardzo dobrze, nie wiesza sie w systemie itp, chociaz czasami sa problemy z wykryciem HDD przez plyte, ale to mzoe byc wina kabli bo juz swoje przeszly :) Moje pytanko brzmi ile na takim czyms moja plyta jeszcze pociagnie zanim odejdzie w zaswiaty ? Planuje zakup nowego mobo np Epoxa 8K9AI i Duronka 1,4Ghz, ale ta jest jak dla mnie w sam raz..wiec moze da sie z nia cos zrobic ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 RE: Shantillas Z naprawą nie powinno być problemu, chyba że poczekasz aż przestanie działać (wtedy może się już nie udać). Pzdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...